Nebojša Medojević: Ne shvatam bijes DPS-a zbog rada SDT-a i SPO-a, Đukanović i njegova organizacija neće imati problem sa institucijama posebno ne sa Spajićevom Vladom!

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević u intervjuu Borbi sumirao je hapšenja do kojih je došlo prethodnog mjeseca, kako Milivoja Katnića i Zorana Lazovića ali i povratak odbjeglog biznismena Duška Kneževića u Crnu Goru.

Medojević je u intervjuu kazao da je na djelu borba protiv transnacionalnog narko kartela koji je vođen od strane DPS-a i bivšeg režima ali sumirao kako je Zapad okrenuo leđa Milu Đukanovića i koji je ključni događaj koji je do toga doveo.

Medojeviću je čudna bijes i ogorčenost DPS-a na Specijalno državno tužilaštvo i na Specijalno policijskog odjeljenje zbog nedavnih hapšenja.

„Ovo je međunarodna akcija kojom koordiniraju naši evroatlantski partneri. Radi se o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nema nikakvih elemenata političkog revanšizma, montaža, zloupotreba. Đukanović i njegova organizacija nemaju problem sa crnogorskim institucijama. Posebno ne sa Vladom Spajića. Naprotiv“, precizan je Medojević.

Komentarisao je i nedavni intervju bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića i kazao da je Đukanović sve samo ne neiskusan, naivan i nepreduzimljiv te da će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju u budućim procesima.

„Svjestan toga Šuković (Predrag, šef SPO-a, prim. aut) pokušava da izvrši da kažemo uslovno „pritisak“ na Novovića (Vladimira, Glavnog specijalnog tužioca, prim. aut) da ne dozvole da im se devalviraju učinjeni napori i preuzeti rizici na konto atmosfere koje Milo i DPS kreiraju. Novović iako svjestan toga po sto puta vaga i odmjerava postupanja za koja već imaju jasne rezultate rada. No, najviše ih usporava VDT koji da li iz neiskustva, straha ili pak latentnih ambicija se ponaša kao političar relativizujući i očigledne stvari“, pojašnjava Medojević.

BORBA: Prethodnih mjesec dana intenzivirala su se hapšenja te smo tako imali privođenje Milivoja Katnića i Zorana Lazovića ali i ekstradiciju Duška Kneževića iz Londona. Kako komentarišete ove akcije i šta one znače za Crnu Goru?

Medojević: Počeli su vidljivi rezultati dugogodišnjeg programa tehničke pomoći Ministartsva pravde SAD i crnogorskog tužilaštva u oblasti borbe protiv transnacionalnog narko-kartela koji je organizovan i vođen od vrha DPS i bivšeg režima. Crnogorski DPS narko kartel je već više od dvije decenije predmet pažnje i istraga najvećih zapadnih bezbjednosnih agencija, a posebno DEA.

Saradnja se intezivirala i konkretizovala nakon rekordne zaplijene 26 tona kokaina na brodu MSC Gayane i hapšenja crnogorske posade koja je radila za DPS narko klan. Od tog trenutka Đukanović i DPS od pouzdanog partnera i saveznika SAD mijenja status i postaje legitimna meta operativnog rada više američkih i zapadnih bezbjednosnih agencija koje koordinira Ministartsvo pravde SAD. Upućeni sa stanjem na terenu gdje su na ključnim mjestima u policiji, ANB, tužilaštvu, Carini, a posebno sudovima ostali vojnici i plaćenici DPS mafije, saradnja se svela na veoma usku grupu ljudi iz SDT i SPO. Prva hapšenja su išla po principu “krunjenja” moći DPS mafije kada su hapšeni operativci kartela.

FOTO: MSC

Nakon Đukanovićevih prijetećih poruka i skandaloznih odluka oko prihvatanja kaucije i puštanje da se brane sa slobode, međunarodna akcija se fokusirala na sam vrh hobotnice i uhapšeni su ključni šrafovi mafijaškog sistema Lazović i Katnić. Krug se suzio i Đukanović je konačno postao svjestan da može biti uhapšen on i neko iz njegovog ličnog privatnog okruženja. Dil koji je napravio sa Spajićem o smjeni Novovića i Šukovića je propao i sada akciju vode stranci. Skrenuta je pažnja i Novoviću da očekuju efikasniju i sinhronizovanu saradnju sa Šukovićem koji, za sad, ima nepodjeljenu podršku naših stranih partnera. Đukanovićev uticaj na Vladu Spajića i na SDT je još snažan, ali su pritisci spolja sada fokusirani na vrh kartela i na obezbjeđivanje svedoka saradnika koji bi podržali optužnice protiv vođa DPS kartela. U tom svjetlu posmatram i izručenje Kneževića Crnoj Gori.

BORBA: Vidite li lisice na rukama i bivšem šefu države Milu Đukanoviću?

Medojević: Nažalost zbog neformalnih (ali čvrstih i važećih) untrašnjih dilova iz maja 2020. o mirnoj predaji vlasti i imunitetu od krivičnog gonjenja Đukanovića, ni Krivokapić ni Abazović ni Spajić nijesu imali političke volje niti državničke hrabrosti da sprovedu nužne reforme koje bi dovele do demontaže bolesnog i opasnog kriminalnog sistema Đukanovića i on je zadržao poluge moći i uticaja. Pitanja reformi su politička i ne mogu biti predmet interesovanja Novovića i Šukovića.

To je pitanje odgovornosti političke elite. Nažalost, naša “elita” je radije prihvatila pakt sa Đukanovićem nego reforme i demontažu bivšeg režima. Postoji već dovoljno dokaza o krivičnoj odgovornosti Đukanovića (Telekom, prvi milion, 11 puta 1 miliona, ničija kuća, afera Snimak, afera Koverta….), ali ne postoji politička volja Vlade ni vlasti da se Đukanović suoči sa svojim zlodjelima. To sada vide i osjećaju i Šuković i Novović, koji nedostatak političke volje kod “donosioca odluka” ističu stranim partnerima kao najveći problem u borbi protiv ozbiljnog organizovanog kriminala i korupcije.

BORBA: Prethodnih dana se DPS zajedno sa svojim medijskim propagandistima stavio u službu odbrane Milivoja Katnića koji štrajkuje glađu a odnedavno i žeđu. Međutim, isti taj DPS je bacao „štoseve“ kada ste Andrija Mandić i Vi na isti način štrajkovali i govorili kako se „poturaju masni bureci“. Vaš komentar?

Medojević: DF je bio meta protivustavnog, kriminalnog, političkog, sistemskog, institucionalnog, medijskog, policijskog, obavještajnog progona i stigmatizacije. DPS mafija je u DF-u prepoznala opasnost po svoje interese i upotrijebili su sve mehanizme zarobljene države protiv nas.

Mi smo bili spremni na te posljedice i pružili smo istorijski otpor, koji je, na kraju, doveo do pada režima. Ne razumijem bijes i ogorčenost članova DPS mafije na SDT i SPO. Ovo je međunarodna akcija kojom koordiniraju naši evroatlantski partneri. Radi se o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nema nikakvih elemenata političkog revanšizma, montaža, zloupotreba. Đukanović i njegova organizacija nemaju problem sa crnogorskim institucijama. Posebno ne sa Vladom Spajića. Naprotiv.

FOTO: Spajić i Đukanović

Oni se moraju suočiti sa činjenicom da je njihov status promijenjen u SAD, UK, EU i da dolaze vremena suočavanja sa zločinima iz prošlosti. Teško da mogu da razumijem podršku djelova javnosti vođama narko kartela koji su ubijali na desetine ljudi, masakrirali , sjekli glave, ekstremitete i pravili ćevape od ljudskog mesa. To je bolesno. Radi se o monstrumima i najvećoj opasnosti po mir i stabilnost i bezbjednost naših građana i države.

BORBA: Kako biste komentarisali poruke bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića o krvnoj osveti i tajming kada su plasirane? Jeste li saglasni sa liderom URE Dritanom Abazovićem da one dolaze zbog straha od „superfinala“?

Medojević: Međunarodni faktor pažljivo prati ponašanje Đukanovića koji više ne kontroliše poluge vlasti kao nekad. Njegova nervoza je posljedica nesnalaženja na nove okolnosti u kojima se našao. Zato ja stalno insistiram na formiranju tzv. antimafija bloka od svih kako političkih tako i drugih društvenih činioca VOLJNIH da se istom priključe.

Dok oni koji su danas prekupirani sobom i svojim uskim pratikularnim interesima ne čuju, koliko sjutra im se može desiti da ih Đukanović vrati u ulogu opozicije u kojoj su decenijama unazad bili.

Jer Đukanović je sve, samo ne neiskusan, naivan i nepreduzimljiv. On će angažovati SVE ali bukvalno SVE što mu je na raspolaganju… tzv NVO, medije, sudije i tužioce, „nezavisne“ intelektualce, podzemlje, advokate… ali bukvalno, bukvalno SVE kako bi preokrenuo situaciju u kojoj se nalazi.

Svjestan toga Šuković pokušava da izvrši da kažemo uslovno „pritisak“ na Novovića da ne dozvole da im se devalviraju učinjeni napori i preuzeti rizici na konto atmosfere koje Milo i DPS kreiraju. Novović iako svjestan toga po sto puta vaga i odmjerava postupanja za koja već imaju jasne rezultate rada. No, najviše ih usporava VDT koji da li iz neiskustva, straha ili pak latentnih ambicija se ponaša kao političar relativizujući i očigledne stvari.

Bez jasne političke volje i vođstva u Vladi i Parlamentu , i radikalnih reformi, ni policija ni tužilaštvo ne mogu isporučiti rezultate u borbi protiv mafije i korupcije.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare