ND(H) Vijesti opet napadaju SPC!


U četiri manastira pod zaštitom države gradilo se na divlje, svjedoči dokumentacija Uprave za zaštitu kulturnih dobara. To su Duga – Bioče i Ćelija Piperska u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) te Župa i Kosijerevo, Eparhije budimljansko-nikšićke.

Ili makar tako pišu glavni ideolozi Mila Đukanovića, Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović koji su u večerašnjem prilogu na svom drugosrbijanskom tabloidu Vijesti čak dva priloga posvetili Mitropoliji i Eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vijesti, gle čuda, spore činjenicu da Srpska pravoslavna crkva obnavlja hramove, crkve i manastire u Crnoj Gori, koji su njihovo vlasništvo, čuvajući ih od propadanja, a pokušavajući to da predstave kao devastaciju kulturnog dobra svih građana Crne Gore, iako objekti koje gradi SPC služe za boravak monaha i monahinja koji svoj vijek provode u manastirima, a takođe čuvaju i same crkve od propadanja i devastacije koja je uzrokovana nevremenom.

Štaviše, upravo je SPC jedina koja brine o zapuštenim crkvama i manastirima, što je istine radi i njena misija, kako bi iste te crkve mogle biti korišćene za Bogoslužbene potrebe kako vjernika, tako i monaštva, a ukoliko bi država preuzela radove na njihovoj sanaciji, znamo kako bi prošle – pojeo bi ih zub vremena.

„Sudaraju se dva koncepta. Jedan je da se ništa ne dira, eventualno da popravi krov ako prokišnjava, da se popravi oluk, zakrpi rupa na prozoru ako je potrebno, i drugi koncept koji ima ideju da revitalizuje te objekte. Neki od tih manastira su, na primjer, služili kao štale. I komisija koja utvrđuje sada stanje kulturne baštine, utvrđuje da je neko nešto devastirao tako što je očistio štalu od kozjega izmeta ili nešto slično, i naravno učinio neke radove, da bi priveo namjeni taj objekat“, kazao je otac Igor Balaban.

Eparhija Budimljansko-nikšićka decidno je odbila da za drugosrbijanske Vijesti govori o gradnji koju ova televizija spori.

„Sami zakon o zaštiti kulturnih dobara nije najsrećnije urađen. Sama Uprava za zaštitu kulturnih dobara već preko deset godina nije ispunila zakonsku obavezu iz prvobitnog Zakona o zaštitu kulturnih dobara da donese rješenja, da završi revalorizaciju kulturnih dobara i da donese rješenja o utvrđivanju statusa kulturnog dobra“, kazao je Balaban.

Problematizuju imovinu baš kao Milo Đukanović: Da nećete repete litija i protiv vaše ideologije?
Simptomatično je što se pisanja Vijesti ne razlikuju mnogo od perioda prije 2020. godine kada su i oni, doduše blaže, razbili zube o Srpsku pravoslavnu crkvu i na litije. U tom momentu, čelnici Vijesti nisu vršili vlast u Crnoj Gori već je Srpska pravoslavna crkva imala problem sa tadašnjom i nikada prežaljenom vlašću Mila Đukanovića koji je otvoreno, zakonskim aktom, napao na svetinje Srpske pravoslavne crkve, želeći da privatizuje crkvenu imovinu.

Stoga, imovinska problematika je očito problem i Vijestima, Željku Ivanoviću i Mišku Peroviću koji očito ne žele da dopuste „okupatorima u manastirima“ da obnavljaju crkve i manastire na korist vjernika u Crnoj Gori već za to mora da se pita, jelte država.

Interesantno je koliko postoji sličnosti između koncerna Vijesti i politike Mila Đukanovića u ovom periodu te se samim tim i postavlja pitanje da li kojim slučajem Vijesti ne pokušavaju da sprovedu agendu koju je pokušao 2020. godine da sprovede Milo Đukanović koji je čizmom udario na svetinje Srpske pravoslavne crkve želeći da na svete oltare uvede kojekakve raspope koji ni sami ne znaju koliko „Crkava“ su do sada napravili.

Ali tu nije kraj: Napad i zbog protivljenja SPC Zakonu o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta, odnosno, tzv. samoodređenja
Još jedan prilog emitovan je na televiziji Vijesti a koji je otvoreno problematizovao stavove Srpske pravoslavne ckrve a to je činjenica da su iz Mitropolije oštro upozorili Vladu Milojka Spajića kao i skupštinsku većinu da ne usvaja Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, čiji je nacrt pripremilo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Zakon ocjenjuju kao sulud i besmislen, poručujući da o tom pitanju ne smije biti pogađanja. Zakon definiše samoodređenje i rodni idenitet.

„Dijete do svoje 18. godine mora biti dijete i ništa drugo. Nema potrebnu zrelost da bi samostalno donosilo odluke i unošenje odredbi zakona koji se tiču 15-godišnjeg djeteta, makar i uz napomenu da je u pitanju roditeljska saglasnost, što je nama, po našem čitanju, vrlo neodređeno, za nas predstavlja problem“, istakao je protojerej stavrofor otac Gojko Perović.

Kako Vijesti prenose, i predstavnici Islamske zajednice su se pojedinačno pobunili protiv zakona tvrdeći da se time urušava tradicima, a sa tim je saglasan i otac Gojko, ali i sama SPC, koju Vijesti napadaju.

„Kao crkva mislimo da imamo mnogo važnijih tema za donošenje zakona sada u ovom periodu života crnogorskog društva“, kazao je otac Gojko.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Treba sprovesti anketu medju citaocima da li su persone iz Vijesti, Zeljko i Misko, musko ili zensko. Toliko o smislenosti zakona koji podrzavaju i brane od kritika SPC