Nas i Rusa dvjesta mili(J)ona! A bez Rusa kakve će bit’ sezona?

To što se crnogorski premijer Milojko Spajić „pohvalio“ u Davosu da je smanjen broj ruskih turista u njegovoj zemlji, posljedica je antiruske histerije na Zapadu i politike EU koja Crnoj Gori umjesto štapa i šargarepe nudi samo štap, smatraju sagovornici Sputnjika.

Milojko Spajić je rekao i da su crnogorske vlasti smanjile zavisnost od ruskog turističkog tržišta i investicija i da su učinili mnogo da se njihov udio smanji.

Glavni urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović kaže za Sputnjik da je Spajićeva izjava, najblaže rečeno zbunjujuća, ali i da istovremeno dobro ilustruje atmosferu u dobrom dijelu zapadne javnosti u kom vlada antiruska histerija.

On smatra da poruka predsjednika Vlade Crne Gore više predstavlja kontinuitet sa pokušajima da se lovi u bazenu antiruskog raspoloženja u dobrom dijelu zapadne javnosti, nego nastavak politike Mila Đukanovića.

Međutim, mogla bi biti i neka vrsta naravoučenija samom Spajiću da se u disciplini antiruskih izjava ne može takmičiti sa Đukanovićem i čitavom DPS ekipom, ali bi trebalo da ima na umu da ni to ni nije pomoglo Đukanoviću i nije ga spasilo ga od gubitka vlasti.

„Igrati na antirusku kartu u Crnoj Gori dugoročno nije baš previše mudra, a ni dobra kombinacija. Ako je iko igrao i imao volju, kapacitet i resurse da igra na tom antiruskom, pa i antisrpskom narativu, to je bio Đukanović i DPS, pa su na kraju izgubili na izborima. Čak su izgubili relativno ubjedljivo. Možda to u nekim zemljama donosi neke benefite, a jasno je da donosi u nekim krugovima na zapadu, ali sam siguran da u crnogorskom javnom mnjenju pohvala te vrste teško da može donijeti neke političke poene. Naprotiv, može ih samo skinuti“.

Zapad nudi samo štap

Istoričar Bogdan Živković kaže da u odnosu Zapada sa Crnom Gorom postoje dvostruki aršini i da su se Đukanoviću više opraštali odnosi sa Rusijom koji su bili daleko bliži nego što će Milojko Spajić ili nove vlasti ikad imati.

U suštini, najveći je problem jedna paradoksalna politika EU prema Crnoj Gori gdje „umesto politike štapa i šargarepe imamo isključivo politiku štapa“. Legitimno je da EU želi da istisne ruski kapital i uticaj iz Crne Gore, ali je problem što traži da sama odustane od toga bez nuđenja alternative, dodaje Živković.

https://youtube.com/watch?v=5kFhfF2gHuQ%3Fwmode%3Dtransparent%26rel%3D0%26feature%3Doembed

Crna Gora se tu stavlja na neki način u bezizlaznu poziciju da mora da dokaže svoju pravovjernost Zapadu time što će otkinuti sebi jednu granu na kojoj sjedi, a to je taj ruski novac koji je značajan za crnogorsku privredu koja je gotovo nepostojeća i zavisi isključivo od turizma.

„Mislim da je u cijeloj situaciji najviše problematično to što EU traži od novih vlasti koje su uvijek pod optužbom da su neka ispostava ruskih i srpskih interesa. Tako da je Milojko Spajić neko ko se pravda zapadnim partnerima kao što se svojevremeno i Dritan Abazović pravdao i tražio načine da se istisne kineski kapital iz Crne Gore. Nažalost, čini mi se da će Zapad nadalje bazirati svoju politiku na tome da političkom silom i pritiscima istisne Rusiju i Kinu sa ovog prostora, a ne da investicijama i novcem ponudi alternativni model razvoja Crnoj Gori“.

Prozapadni političari pod pritiskom

Iako su Spajić i cijela vladajuća garnitura u Crnoj Gori nesumnjivo prozapadni politički akteri, stalno će biti optuživani da rade za Rusiju i Srbiju i od DPS i nekih stranih aktera, zato što su birači koji su ih izabrali vjernici Srpske pravoslavne crkve i u mnogome su okrenuti ka Srbiji i Rusiji.

Zato će izjava iz Davosa biti samo jedna u seriji političkih izjava koja pokazuje da će za Spajića, Milatovića i „Pokret Evropsa sad“ (PES) važiti drugi aršini naspram DPS-a i Đukanovića koji su imali daleko značajnije odnose sa Rusijom i koji su te odnose geopolitički naplatili, smatra Živković.

Spajićeva sudbina zavisi od ekonomije

Glasači srpskog nacionalnog opredjeljenja koji smatraju da je NATO odgovoran za rat u Ukrajini i da su Srbija i Rusija najbliže zemlje Crnoj Gori, glasali su za Spajića znajući kakvu će politiku voditi, ali su mu dali glas zahvaljujući ekonomskim politikama koje su se daleko poboljšale.

Zato na prosječne birače takve izjave neće uticati toliko koliko očigledan zastoj u sprovođenju i kreiranju politike „Evropa sad 2“ i za njih će unutrašnje političke teme biti važnije.

„Da podsjetimo, PES i Milojko Spajić su u kampanji obećavali još veći rast životnog standarda i tzv. program ‘Evropa sad 2’ ali već nekoliko mjeseci od kada su na vlasti toga nema na vidiku. Čini mi se da je Spajić političar koji isključivo zavisi od ekonomske politike i od životnog standarda, a ovo mu birači neće zamjeriti jer su to očekivali. Ali svakako će bivši Demokratski front odnosno srpske stranke u Crnoj Gori pokušati da iskoriste ove teme da pokažu biračima srpskog nacionalnog opredjeljenja da su oni jedini garant jedne alternativne spoljne politike u Crnoj Gori“, zaključio je Živković.

(Sputnik)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare