Nakon današnje odluke šefova diplomatije EU: Odricanje od KiM i zvanično postao uslov Srbiji za članstvo!

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su danas izmjene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu, saznaje Tanjug.

„Srbija u potpunosti primjenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji između Srbije i Kosova, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine“, navodi se u usvojenom tekstu, u koji je agencija imala uvid, a koji postaje sastavni dio pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja.

To praktično znači da Srbija mora da prihvati da tzv. Kosovo postane članica UN, što je sada i zvanični zahtjev Brisela za dalji put Srbije ka EU.

U ažuriranom tekstu, koji je prethodno usvojen bez diskusije na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU, odnosno na nivou ambasadora država članica EU, navodi se da će se sve rasprave u vezi sa primjenom sporazuma odvijati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

Nakon što je Savjet ministara EU odobrio ovaj tekst, on će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju u februaru su predali predlog kojim bi obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primjene, usaglašen u Ohridu, formalno postale sastavni dio pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Prema tom predlogu, od Beograda se očekivala potpuna primjena Sporazuma na putu normalizacije odnosa sa Prištinom, uključujući aneksa o njegovoj primjeni, a u poglavlju 35. tačka 3. pod nazivom „Dalji sporazumi i napredak u normalizaciji odnosa“, postaje tačka 4.

Savjet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.
„Savjet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savjetu, prije kraja januara 2024. godine, izmjene i dopune mjerila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije“, navedeno je u tom zahtevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva „ostala pitanja“, u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Prištinom. Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je među prvima otvoreno – još 14. decembra 2015. godine.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U Ohridu je 18. marta dogovoren Aneks primjene tog Sporazuma, koji nije potpisan. Ti dokumenti su u međuvremenu postali sastavni djelovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Mačku o rep to okačite,Sbije neće,ne može i ne sme nikada niti jedan metar Kosovsko Metohijske zemlje priznati kao nezavisno od Srbije.