Mujović: Nema poskupljenja struje, nema prodaje Epcg, Ura je protiv mene ali direktorica Solara radi odličan posao!

Neće biti poskupljenja struje. To je poručio ministar energetike i rudarstva Saša Mujović gostujući u Slobodnoj Zoni sa Draženom Živkovićem na Prvoj televiziji.

On je kazao da za ovu godinu građani mogu biti mirni za ovu godinu.

„Potpuno ste u pravu kada pitate možemo li dalje  da dobacimo. To možemo da odgovorimo mi koji se bavimo energetikom, ali i strani faktori utiču. Crna Gora trenutno nema potrebu da gaji električnu energiju zato što naše industrije nema. Zato postoji suficit u Crnoj Gori gdje imamo 500 gigavata više. Rekonstrukcijom termoelektrane ostajemo kratki nekih 700 gigavata, što znači da nam treba dodatnih 200. Taj trošak za državu, nadam se, biće manji. Ostavljamo uz dozu rezerve i ne možemo tačno reći kakva će biti cijena u datom momentu. Takođe treba pomenuti vjetroelektranu Gvozd. Može se očekivati da ta elektrana uđe u pogon baš tada kada nam bude trebalo“, kazao je on.

Ranjive kategorije ne smiju osjetiti potencijalno poskupljenje 2025. godine a to su penzioneri i socijalni slučajevi, ali oni koji imaju veću platežnu moć trebaju to da osjete.

„Nije u redu da neko ko više troši ne osjeti taj teret koji treba da izfinansira EPCG. Mi koji više trošimo bi potencijalno trebalo da damo doprinos kako bi ovo podmirili. Mali potrošači to neće i ne smiju da osjete“, kazao je Mujović.

On navodi primjer njemačke Vlade koja je ograničila grijanje zaposlenih u državnoj upravi i propisala da ona treba biti na 21 stepen.

„Možda vam to djeluje trivijalno ali ako vi smanjite temperaturu za samo jedan stepen, vi značajno štedite električnu energiju. Šta je nama alternativa“, pita ministar.

„Eksplicitno sam protiv prodaje EPCG“

Kako navodi, kod ljudi u Crnoj Gori je teže reći stvari onakve kakve jesu, ali je lakše uvijati u oblande.

„Ja uvijek govorim kako jeste. Kada me pitaju oko prodaje EPCG, ja sam eksplicitno protiv toga. Bilo je napada da je to sinhronizovana akcija mene i Spajića da smo došli tu da prodamo EPCG. To su tolike neistine da ne zaslužuju komentare“, kazao je Mujović podsjećajući da je tada podvukao iz struke da ne bi imao ništa protiv da se možda do 20% akcija proda, ne u smislu da bi pribavili neka sredstva.

Ponavlja da je protiv prodaje EPCG, i da prihvata da bude na stubu srama ako bi to uradio da bi zaradio novac i time podmirio dnevne potrebe.

„Takav ministar ne treba Vladi i daleko mu lijepa kuća. Ja sam tim porukama ukazivao na devijacije koje sam otkrio. Ja sam htio da kažem da imajući u vidu našu crngorsku svijest i spremnost da velika preduzeća koristimo kroz dnevno političke svrhe, htio da kažem da ne bi loše bilo da imamo nekog ko će kontrolisati i reći ministru da se ne može baš tako raditi i da se sprovodi poliika koja ide njegovoj partiji u korist. U EPCG postoji kapital koji bi trebao da se pita. Ako je neko sa svojim kapitalom ušao, ja nemam pravo da ubacujem ruku u njegov džep“, kazao je Mujović.

„Direktorica iz Solara je iz URE koja je na sva zvona protiv mene, ali radi svoj posao“

Ministar nastavlja da postoji primjer direktorice Solar gradnje koja je članica jedne političke partije koja je na sva zvona protiv njega i koja je članica URE.

„Ona za sada radi odlično svoj posao. Radi onako kako se dogovaramo i kakav je strateški cilj. Ona samo radi svoj posao kako treba i to na dobrobit tih ljudi. Solar gradnja ima perspektivu. Još ako se sve to uspostavi da se uspostavi zdrav odnos između EPCG i Solara…“, kazao je Mujović.

Ministar poziva da se ne koriste izgovori, već da se uđe u igru, i da se znaju pravila igre.

„Ja nemam opravdanje za to“, kazao je Mujović

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare