Monstat: provjera podataka produžiće rok za objavljivanje istih, Zirojević ( SD): Popis je regularan

U Crnoj Gori do juče popisano 564.370 građana, 308.484 stana i 181.497 domaćinstava, iz Uprave za statistiku najavljuju dodatne kontrole zbog nepravilnosti sa olovkama ,,piši-Remiković: Provjere će produžiti period objavljivanja podataka.

Provjera popisnih podataka trajaće oko mjesec što će produžiti period objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, saopštila je zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković.Ona je navela da će preliminarni rezultati biti poznati najkasnije 30 dana nakon završenog popisa, a konačni pola godine nakon toga.

Provjera će trajati otprilike mjesec, što će produžiti i taj period za objavu – navela je Remiković.Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je 3. i trajaće do 28. decembra.U Crnoj Gori je do juče, kako je saopšteno iz Monstata, popisano 564.370 građana, 308.484 stanova i 181.497 domaćinstava.Iz Monstata podsjećaju da je u procesu popisa zabilježena i teža nepravilnost koja se odnosi na upotrebu takozvane piši-briši olovke, zbog čega je sa 16 popisivača i jednim instruktorom raskinut ugovor.

Uprava za statistiku podržava nadležne organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i sankcionišu svaku lošu namjeru ukoliko se ista utvrdi. Svi angažovani popisivači u popisu koji popisne aktivnosti obavljaju u suprotnosti sa Zakonom snosiće zakonsku odgovornost – saopštili su iz Monstata.Iz te institucije poručuju i da utvrđene nepravilnosti ne mogu ugroziti dalji proces popisivanja budući da je Monstat, kako navode, dodatno pojačao kontrole i da državni instruktori svakodnevno kontrolišu rad instruktora i popisivača i provjeravaju popisne listiće i vjerodostojnost podataka na njima.Ove navode je potvrdila i Remiković ističući i da, uprkos tome što su pojedini popisivači isključeni zbog zloupotreba, nije promijenjen nijedan podatak koji se odnosi na osjetljive kategorije, odnosno identitetska pitanja.

Do sada je, kontrolama koje su rađene, utvrđena njihova stopostotna vjerodostojnost u odnosu na kopiju – tvrdi Remiković.Zamjenica direktora Monstata je, gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti, saopštila i kako postoji dovoljno vremena da se popis, koji je produžen do 28. decembra, završi u roku, čak i u opštinama gdje je nedostajalo popisivača.

Zirojević: Zbog kašnjenja isplata odustao dio popisivača

Opozicija je u posjedu nezvaničnih informacija da određeni instruktori ne donose blagovremeno popisne materijale i da je dio popisivača, nakon saznanja da će isplate biti tek u februaru, odustao od učešća u procesu, rekao je Pobjedi poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

On je naveo da će potvrdu ovih informacija od predstavnika Monstata tražiti danas tokom zasijedanja Odbora za praćenje primjene sporazuma o uslovima za održavanje popisa.

Ovo nije problematično sa aspekta regularnosti, ali eventualno može biti problematično u organizacionom smislu i dovesti do još jednog produženja popisa.Svakako, više informacija ćemo imati nakon sjednice Odbora – kazao je Zirojević Pobjedi.On ističe i kako opozicija za sada nema saznanja da je još popisivača isključeno iz procesa zbog upotrebe ,,piši-briši“ olovaka, niti da je registrovano njihovo korišćenje.

Situacije koje bi se mogle okarakterisati kao problematične, a koje su registrovane, uglavnom su tehničkog karaktera i ne prijete da ugroze regularnost procesa – zaključio je Zirojević.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Тачно нешто смрди кад се ова депесчовад не буне.