Momo sad hoće da hapsi Daku!

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan je od temeljnih zadataka države Crne Gore na njenom putu ka EU. Koliko smo na tom putu odmakli govorio je u Temi Jutra potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupcije Momo Koprivica.

U toku svog gostovanja Koprivica se dotakao i pisanja medija o nikšićkom biznismenu Daki Davidoviću. Koprivica navodi da se on nalazi na crnoj listi SAD-a a naši organi prate sva lica koja se upuštaju u šverc cigareta a ni jedno lice, pa ni on, neće biti izuzet iz djelovanja pravne države.

„To je fenomen vezan za 90-te godine kada su pojedinci preko šverca cigareta koji je bio državni projekat stekli nemjerljivo bogatstvo. Neki od njih, poput pomenutog lica, su htjeli da i nakon 30. avgusta nastave neke procese. Nije se narod u Crnoj Gori borio da bi neko drugi nastavio ono što su prethodnici radili, već da toga nema. Da nema privilegovanih pojedinaca. Nažalost, bilo je i funkcionera 43. Vlade koji su se upustili u to krijumčarenje a to je poražavajuće. Poražavajuće je i moralno, jer smo na krilima građana koji su željeli promjene i razbijanje političke moći koja je švercovala cigarete. Moralna je obaveza onih koji su došli na krilima 30. avgusta da prekinu sa tim praksama“, kazao je Koprivica.

Kada komentariše sina Vesne Medenice, Koprivica navodi da stanje u pravosuđu jasno pokazuje sa čim smo se sve suočavali.

„Razumijem percepciju da građani misle da je SDT usamljeno u ovim procesima. Ono je vodeće u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala a mi pokušavamo da obezbijedimo i da se stara zgrada Vlade opremi za potrebe SDT-a a taj proces ubrzano teče. Sada se vrše određene aktivnosti u finalnoj adaptaciji za potrebe SDT-a. Takođe se radi na povezivanju baza podataka a nabavljamo i moderniju tehnologiju. Stanje u pravosuđu je bilo poražavajuće, svjedoci smo na osnovu SKY prepiski i potvrđuju ono što smo govorili godinama. Vidjeli smo pritiske, a u pravosuđu je bila uspostavljena vladavina straha ili vladavina strahom“, podvlači Koprivica.

Dodaje da je mnogo sudija radilo po nalogu Vesne Medenice ili nekog drugog centra moći.

„Imamo ograničavajući faktor za korjenite promjene a to je stalnost tužilačkih i sudskih funkcija“, kazao je Koprivica.

„Imali smo endemsku korupciju, borba protiv korupcije je proces koji ne staje“

Koprivica je na početku kazao da je ostvaren ozbiljan napredak a pravda je najpouzdanije očekivanje naših građana imavši u vidu trodecenijsku autoritarnu vladavinu bivšeg režima.

„Imali smo endemsku korupciju što nije bila samo ocjena nas, već i drugih institucija. Borba protiv korupcije nije važna samo za evropske integracije nego je potrebna i zbog privrednog i institucionalnog oporavka naše zemlje. Korupcija je jedan visoko štetan fenomen. Nije to samo negacija prava i pravde pred zakonom nego je ujedno i fenomen koji potkopava privredni rast. Naslijedili smo jedno teško stanje, suočili se sa naslijeđenim problemima kao što su zarobljeno pravosuđe i disfunkcionalne institucije, i radili smo na pročišćavanju sistema kako bi u narednoj fazi imali djelovanje pravne države“, kazao je Koprivica.

On ocjenjuje da je Crna Gora na dobrom putu iako ih čeka mukotrpan posao.

„Borba protiv korupcije je proces koji ne staje. I u razvijenim državama postoji određen stepen korupcije. Nakon 30. avgusta se korupcija sa visokog nivoa spušta a ako nemamo jake institucije onda postoji fenomen decentralizacije korupcije gdje razni funkcioneri uzimaju stvari u svoje ruke. Zato smo u junu usvojili Strategiju za borbu protiv korupcije. Crna Gora nije imala 10 godina važeću strategiju za borbu protiv korupcije što je ozbiljan nedostatak. Postojalo je i odsustvo političke volje da se preuzmu jasne obaveze pa da javnost i domaća i međunarodna procijeni strategiju. Moj kabinet i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije je radio taj dokument a on je bio i obaveza u dobijanju IBAR-a“, kazao je Koprivica.

Kada je Vlada 44. počela svoj mandat, nijedna preporuka za prethodnih godinu ipo nije bila ispunjena navodi Koprivica a ono što je ispunjeno za prethodnih 6 ipo mjeseci je urađeno aktivnostima 44. Vlade.

„Imamo dakle 3 potpuno sprovedene preporuke, 11 djelimično a 8 je ostalo nerealizovano. Izvještaj je zaključen 17. maja a mi smo početkom juna usvojili Strategiju i zakonodavstvo od značaja za IBAR. To nije do kraja evaluirano a da je evaluacija bila krajem juna imali bi još jedan set ispunjenih preporuka. Po tome smo ispred određenih zemalja u regionu po stepenu realizacije preporuka. Ispred i Sjeverne Makedonije, Hrvatske koja je članica EU, a ispred Belgije, Danske i Francuske koje su članice EU. To govori o ozbiljnom naporu za ovih prethodnih 7-8 mjeseci do finalne evaluacije da se radi na realizaciji antikorupcijskog okvira. Naravno, tužilaštvo je radilo svoj posao, bilo je priče da će izborom 44. Vlade stati borba protiv korupcije i krijumčarenja. Napravljena je jedna od rekordnih zapljena cigareta, dio kriminalne grupacije oko Bemax-a je procesuiran a procesuiran je i niz ozbiljnih službenika. Ono što je značajno je i da smo usvojili pravilnik o kontroli imovine policijskih službenika što je mehanizam za borbu protiv korupcije u policiji“, kazao je Koprivica.

Korupcija je u Crnoj Gori bila sveobuhvatna i široko rasprostranjena, dodaje Koprivica i nabraja širok reprtoar mjera u mnogim oblastima gdje je bilo korupcije.

Kada govori o puštanju na slobodu, Koprivica navodi da postoje elementi pravosuđa koji nisu dovoljno reformisani.

„Ostali su kadrovi iz vremena DPS-a i oni pokušavaju na sve načine da se tu zadrže. I ova grupa koji su ispunili sticanje penzije, sada pokušavaju da se vrate preko Vrhovnog suda. To su ti trzaji snažni te pravosudne hobotnice da se tu čuva, da nastavi da funkcioniše. To nije jednostavno ali to nam je obaveza. Potrebna je snažna politička volja i poštovanje međunarodnih institucija. To nam pozicija članstva u EU i nalaže. Ali to nije nemoguć proces već je to proces koji zahtijeva ozbiljnu političku volju i rad“, kazao je Koprivica.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Lako je uhapsiti Daku….ajde Momo uhapsi Mila Djukanovica, sto je ojadio i ocrnio ovu Crnu Goru. E to je vec tesko za vas, da se usudite …..