Momo Koprivica: Podrška za Jasenovac, ZBCG mora u Vladu!

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica istakao je da podržava Rezoluciju o Jasenovcu i ocjenjuje da Crna Gora ima jasan odnos prema tome od ranije. Žao mu što se region nije više okrenuo budućnosti, i kako kaže, da se toliko energije ulaže u sjutra umjesto u juče, Balkan bi bio sjajno mjesto za život.

Gostujući u emisiji „Link“ Koprivica je kazao da je jasno da treba osuditi svaki zločin.

„Crna Gora već ima jasan odnos prema Jasenovcu kao dio kulture pamćenja. U Rezoluciji o Pivi i Veliki koja je usvojena 2022. u preambuli jasno je zapisano šta mislimo o Jasenovacu i prema tome on je upisan u naš pravni sistem sa ciljem kulture sjećanja na zločin i masovno stradanje ljudi“, kazao je Koprivica.

Koprivica je istakao da će na današnjoj sjednici Vlade usvojiti set zakona od značaja za dobijanja IBAR-a, čime će biti napravljen i pretposljednji korak ka pristupanju EU. Vlada je, kaže, i do sada pokazala snažnu reformsku volju, da uživa povjerenje evropskih institucija, a pokazala se i kao dobar primjer i podsticaj zemljama Zapadnog Balkana.

Kazao je da ćemo pristupanjem EU imati veću pravnu sigurnost i mnogo veće i jače kapacitete da se suočimo sa izazovima.

„Vlada ima snažnu volju i kapaciteta i napravila dosta pozitivnih pomaka u ovih sedam mjeseci. Zna se procedura i ti zakoni će se maksimalnom brzinom uputiti Skupštini, a kako je i do sada bila dobra saradnja sa tim organom očekujem da taj posao se završi ubrzo“, kazao je Koprivica.

Kako je istakao, država je bila zarobljena do 2020. i procesom donošenja zakona ovladali su privatni interesi. Procesuirani tužioci i sudije pokazuju kakva je bila okosnica pravosudnih organa, tako da smo ustvari do 2020. imali defakto blokadu pristupa EU.

Što se tiče Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Koprivica naglašava da se to neće završiti samo usvajanjem tog zakona, jer u sljedećoj fazi potrebno je da se razradi građansko pravni model oduzimanja.

„Znači tu se ne čeka na pravosnažnu odluku suda, ali da bi imali taj model koji će donijeti rezultate potreban je sistematičan rad. Narod želi pravdu, a pravo jeste volja za pravdom. Ključni prioritet je oduzimanje nelegalne stečene imovine i na tom građansko pravnom modelu oduzimanja imovine ćemo intezivno raditi i u toku ove godine očekujem da ćemo imati konkretan učinak. Taj model znači da u ovim slučajevima gdje nije jednostavno dokazati krivicu, pa nema pravosnažnih presuda, neće biti blokiran postupak oduzimanja imovine kojoj se ne može dokazati porijeklo. Da taj postupak bude što jednostavniji, a da teret dokazivanja bude na pojedincu, a ne državi“, kazao je Koprivica.

Što se tiče zakonskih rješena za jemstvo, Koprivica ocjenjuje da su i postojeća zakonska rješenja koja su se ticala ispitivanja porijekla novca mogla da se primijene i blokiraju zloupotrebe, da su nadležni imali volju da djeluju i da nijesu radili po diktatu.

Kako je naglasio Nacionali savjet za borbu protiv korupcije je napravio nacrt strategije za borbu protiv korupcije koji je dobio zeleno svjetlo, odnosno da je usklađen sa tekovinom EU.

„Počeli smo rad na strategiji od nule i ispunili očekivanja uvažavajući i sugestije NVO i javnosti i tom setu zakona pridružujemo i strategiju koja će biti brzo usvojena. Ona donosi dosta rješenje, o slobodnim zonama, digitalizaciji Luke Bar, sistem e-građevinskih dozvola da bi eliminisali korupcije u urbanizmu, za kontrolu životnog stila policajaca i inspektora“, kazao je Koprivica.

Dodaje da će rekonstrukcije vlade biti i da ostaju u Vladi, a da je dominantan dio dogovora na relaciji premijer i koalicija Za budućnost CG.

„Moje mišljenje je da oni treba da budu dio Vlade, Skupština na čijem čelu je Andrija Mandić je pratila ove reforme i mislim da treba u jednom sadejstvu da nastavimo“, kazao je Koprivica.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare