Mitropolit Joanikije posjetio Duška Kneževića i poklonio mu Bibliju!

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije posjetio je u subotu, 11. maja Duška Kneževića, predsjednika Atlas grupe i Univerziteta Mediteran, u istražnom zatvoru u Spužu u kome se nalazi od 30. aprila, kada mu je određen pritvor nakon što je tog dana izručen Crnoj Gori od strane Velike Britanije.

Ova posjeta je uslijedila poslije pisma koje je Knežević uputio načelniku Istražnog zatvora Vladimiru Šćepanoviću u kome je iznio niz zahtjeva u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, među kojima je bio i zahtjev za posjetom mitropolita Joanikija.

Mitropolit Joanikije je prilikom ove posjete Dušku Kneževiću poklonio Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, Bibliju, sa divnom posvetom:

„Gospodinu Dušku Kneževiću s Božjim blagoslovom, Mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije, Velje brdo, 11. maj 2024. god.“

Prijateljstvo Mitropolita Joanikija i Duška Kneževića traje dugo vremena. Srdačan je bio njihov susret u Londonu, početkom februara ove godine, u kojem je Mitropolit crnogorsko-primorski Jonikije boravio na poziv Fondacije “Njegoš“ i svojim prisustvom uveličao i dobrotvorni Svetosavski bal.

Mitropolit Joanikije je svoju posjetu Londonu obilježio služeći Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Sv. Save, kao i zapaženim predavanjem “Slovo o Njegošu”, što je bila izuzetna radost našim ljudima u Velikij Britaniji koji su se okupili u velikom broju da pozdrave visokog gosta iz Crne Gore i saslušaju mudre riječi Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog.

Predsjednik Atlas grupe i Univerziteta Mediteran Duško Knežević veliki je donator i ktitor Srpske pravoslavne crkve. Atlas banka je bila veliki donator izgradnje Hrama Svetog Save, za šta je Knežević dobio Veliku povelju „za ktitora-zadužbinara Spomen hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu“ od patrijarha Pavla, 27. januara 2003. godine.

Atlas grupa je finansirala izgradnju spomenika srpskom patrijarhu Pavlu na platou ispred Crkve Svetog Marka u Tašmajdanskom parku. Autor spomenika je vajar Zoran Maleš.

Knežević je pomagao izgradnju Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, a Mitropoliji crnogorsko-primorskoj donirao je, u avgustu 2018. godine, umjetničku sliku „1 maj 1985. ili Raspeće Đorđa Martinovića“, rad jednog od najznačajnijih srpskih slikara Miće Popovića, za šta je dobio zahvalnicu Mitropolita Amfilohija.

(Aplus)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare