Mirko Miličić specijalno iz Maroka za Portal 083: Mandićeva posjeta Maroku značajna je sa više aspekata

Gospodine Miličiću, trenutno ste u posjeti Maroku zajedno sa predsjednikom skupštine, da li možete približiti našim čitaocima o kakvoj zemlji se radi?

Kraljevina Maroko je zemlja sa bogatom istorijom i koju njena geografska pozicija čini samim ulazom u Mediteran, ali i velikom silom na afričkom kontinentu.

Po karakteru vlasti, Maroko je polu-ustavna monarhija, odnosno kraljevina u kojoj suveren, tj. u ovom slučaju kralj Muhamed VI, iako u obavezi da vlada shodno Ustavu te zemlje i dalje zadržava određenu vlast, za razliku od većine ustavnih monarhija u svijetu, gdje monarh više igra ceremonijalnu ulogu.

Kao što sam naveo, u pitanju je zemlja sa bogatom istorijom i tradicijom, sa kojom Crna Gora treba da ima najbolje moguće odnose.

Da li je ova posjeta usmjerena na poboljšanje odnosa dvije zemlje ?

Cilj ove posjete je naravno jačanje odnosa između dvije zemlje, posebno kada se uzme u obzir da su razne okolnosti (pandemija Kovida-19 kao i kasnije frekventne promjene vlasti nakon avgusta 2020. godine) dovele do toga da se posjete visokih zvaničnika nisu realizovale u proteklom periodu.

Zvanična posjeta predsjednika Mandića toj zemlji, a na poziv predsjednika Senata NJ. E. Enama Majara, kao i predsjednika Predstavničkog doma NJ. E. Rašida Talbi El Alamija, dokaz je političke posvećenosti jačanja starih i izgradnje novih prijateljstava.

Kraljevina Maroko sa Crnom Gorom dijeli brojne zajedniče vrijednosti, a posebno one koje su ovih dana ključne – očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i svijetu.

Kakve benefite Cena Gora može imati od saradnje sa Marokom?

Crna Gora može imati brojne benefite od saradnje sa Kraljevinom Maroko na svakom nivou, a posebno u oblasti ekonomije. Naravno, izuzetno je važno i da i izvršna vlast u narednom periodu ostvari komunikaciju sa njihovim kolegama iz te zemlje, jer upravo ona vodi unutrašnju i vanjsku politiku.

Uloga predsjednika Skupštine Crne Gore g. Andrije Mandića danas jeste da se pospješi što bolja saradnja između dva parlamenta, kako bi se na taj način stvorio osnov za sve druge forme saradnje.

Da li se očekuje uzvratna posjeta marokanskih zvaničnika u skorijem vremenu?

Predsjednik Mandić je tokom današnjih sastanaka i zvanično uputio poziv za uzvratnu posjetu predsjednicima, tako da vjerujem da će i naša strana vrlo brzo imati tu privilegiju i zadovoljstvo da uzvrati gostoprimstvo i na taj način stavi svojevrsan pečat veoma dobrih međunarodnih odnosa između dvije zemlje.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare