Мирко Миличић специјално из Марока за Портал 083: Мандићева посјета Мароку значајна је са више аспеката

Господине Миличићу, тренутно сте у посјети Мароку заједно са предсједником скупштине, да ли можете приближити нашим читаоцима о каквој земљи се ради?

Краљевина Мароко је земља са богатом историјом и коју њена географска позиција чини самим улазом у Медитеран, али и великом силом на афричком континенту.

По карактеру власти, Мароко је полу-уставна монархија, односно краљевина у којој суверен, тј. у овом случају краљ Мухамед VI, иако у обавези да влада сходно Уставу те земље и даље задржава одређену власт, за разлику од већине уставних монархија у свијету, гдје монарх више игра церемонијалну улогу.

Као што сам навео, у питању је земља са богатом историјом и традицијом, са којом Црна Гора треба да има најбоље могуће односе.

Да ли је ова посјета усмјерена на побољшање односа двије земље ?

Циљ ове посјете је наравно јачање односа између двије земље, посебно када се узме у обзир да су разне околности (пандемија Ковида-19 као и касније фреквентне промјене власти након августа 2020. године) довеле до тога да се посјете високих званичника нису реализовале у протеклом периоду.

Званична посјета предсједника Мандића тој земљи, а на позив предсједника Сената Њ. Е. Енама Мајара, као и предсједника Представничког дома Њ. Е. Рашида Талби Ел Аламија, доказ је политичке посвећености јачања старих и изградње нових пријатељстава.

Краљевина Мароко са Црном Гором дијели бројне заједниче вриједности, а посебно оне које су ових дана кључне – очување мира и стабилности у региону, али и свијету.

Какве бенефите Цена Гора може имати од сарадње са Мароком?

Црна Гора може имати бројне бенефите од сарадње са Краљевином Мароко на сваком нивоу, а посебно у области економије. Наравно, изузетно је важно и да и извршна власт у наредном периоду оствари комуникацију са њиховим колегама из те земље, јер управо она води унутрашњу и вањску политику.

Улога предсједника Скупштине Црне Горе г. Андрије Мандића данас јесте да се поспјеши што боља сарадња између два парламента, како би се на тај начин створио основ за све друге форме сарадње.

Да ли се очекује узвратна посјета мароканских званичника у скоријем времену?

Предсједник Мандић је током данашњих састанака и званично упутио позив за узвратну посјету предсједницима, тако да вјерујем да ће и наша страна врло брзо имати ту привилегију и задовољство да узврати гостопримство и на тај начин стави својеврсан печат веома добрих међународних односа између двије земље.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare