Miodrag Lekić oštro po hrvatskom ministru: Anušić je čovjek bez bontona!

Diplomatski gaf hrvatskog ministra odbrane Ivana Anušića je pojava šireg problema, ocijenio je u izjavi za „Dan“ predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

Podsjetimo, juče nije došlo do sastanka ministara odbrane Crne Gore i Hrvatske Dragana Krapovića i Ivana Anušića, kako je bilo planirano, a Anušić je naveo da je sastanak otkazan zbog Krapovićevih izjava o ploči u Morinju.

„Ovo je zaista rijedak slučaj u diplomatskoj praksi da ministar strane zemlje javno određuje sa kojim članom vlade, zemlje koja ga je ugostila, hoće, a sa kojim neće, da razgovara. Pritom je otpisao resornog kolegu, ministra odbrane Crne Gore, javno anulirajići sastanak sa nijm“, istakao je Lekić.

Lider Demosa doado da je hrvatski ministar čak u formi uvrijeđenosti, pa i s prizvukom prijetnji oko daljeg dešavanja saopštio razloge svoje odluke, a one se svode na činjenicu da je crnogorski ministar u svojim izjavama zastupao crnogorske interese, pritom spreman na dijalog sa hrvatskom stranom.

„Znači li to da je kojim slučajem crnogorski ministar oko spornih pitanja zastupao hrvatske interese tada bi bio prihvatljiv kao sagovornik. Radi se o, najblaže rečeno, diplomatskom gafu“, rekao je Lekić, pa nastavio:

„Cjenim stavove ministra Krapovića, pa i njegov kulturan komentar svega, ali hrvatski ministar zaslužuje i nešto drugačiji odgovor crnogorskih vlasti. Odgovor u kojem bi na kulturan, ali i vrlo precizan način bio upozoren na prije svega diplomatski bon-ton, zatim i da izjavama ne potcjenjuje crnogorsku vladu i državu, kao i njeno pravo na svoje legitimne interese“, zaključio je Lekić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare