Ministarka Gorčević brani njemačkog ambasadora od Saše Mujovića!

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović nikada nije rekao da je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten vršio pritisak oko otvaranja rudnika Brskovo u Mojkovcu, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa državnom ministarkom vanjskih poslova Njemačke za Evropu i klimu, Anom Lirman.

Upitana kako komentariše optužbe da je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten vršio pritisak oko otvaranja rudnika Brskovo u Mojkovcu, Lirman je kazala da je prokomentarisala generalno za investicione projekte.

“I rekla sam da je jako važno da se ocijeni koliko su projekti održivi, šta su benefiti projekta i koliko se može smanjiti uticaj na životnu sredinu“, navela je Lirman.

Ona je kazala da je to pitanje na dnevnom reduu Crnoj Gori.

“Mislim da je jako važno da Vlada obezbijedi jasan okvir investitorima, da se jasno kažu i primjenjuju ista, transparentna pravila, posebno u vezi sa ocjenom uticaja na životnu sredinu“, dodala je Lirman.

Gorčević je, odgovarajući na isto pitanje, kazala da ministar energetike i rudarstva Saša Mujović nikada nije rekao da je Felten vršio uticaj.

Mujović je, kako je navela, naglasio da su postojale neke druge vrste uticaja, koje nije podijelio sa širom javnosti.

Gorčević je podsjetila da je Mujović formirao međuresornu komisiju, koja će se u narednih mjesec baviti tim pitanjem i izvijestiti Vladu, kako bi ona donijela najbolju moguću odluku.

“Crna Gora treba da dovodi investitore, Vlada treba da se bavi zaštitom njihovih, ali i interesa građana. Kada komisija bude imala definitino donešeno mišljenje, to pitanje će biti razmotreno na Vladi“, navela je Gorčević.

„Crna Gora odlučna da ubrza sprovođenje reformi“

Crna Gora je odlučna da iskoristi povoljne okolnosti unutar EU i u sadejstvu sve tri grane vlasti i civilnog sektora, ubrza sprovođenje reformi i osigura vidljiv napredak na putu prema EU, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku su državnom ministarkom vanjskih poslova SR Njemačke za Evropu i klimu Anom Lirman.

Gorčević je zahvalila na izuzetnoj podršci Njemačke reformskim naporima Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Istakla je da su u fokusu rada Vlade reforme u oblasti vladavine prava i dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, što će, kako je kazalao, pokrenuti proces privremenog zatvaranja niza pregovaračkih poglavlja koja imaju dobru unutrašnju spremnost za članstvo.

„Reforme koje smo ostvarili u pravosuđu su dobar početak za obiman posao koji nam predstoji. Sada je važno da svi zajedno – sve tri grane vlasti, uz osnaženu pregovaračku strukturu i civilni sektor, pokažemo mjerljive rezultate i napravimo ključne iskorake na evropskom putu. Klima unutar EU je povoljna, imamo podršku država članica i želimo da iskoristimo šansu“, kazala je Gorčević.

Ona je upoznala sagovornicu sa aktuelnim i planiranim koracima u pregovaračkom procesu i ukazala na oblasti u kojima bi dalja podrška Njemačke bila od koristi pregovaračkoj strukturi. U tom kontekstu je ukazala na značaj izrade medijskih zakona istakavši da će oni biti dostavljeni na komentare Evropskoj komisiji. Kazala je da, osim poglavlja 23 i 24, za Crnu Goru će, sa finansijskog aspekta, najveći izazov biti ispunjenje obaveza u poglavlju 27. Životna sredina, gdje, kako je kazala, očekujemo značajnu ekspertsku i finansijsku podršku EU.

Ministarka Lirman je pozdravila rezultate u oblasti pravosuđa istakavši da Crna Gora ima punu podršku Njemačke na putu ka EU.

Ona je iznijela očekivanje da će sve tri grane vlasti udružiti napore i pokazati opipljive rezultate u ključnim oblastima.

„Crna Gora treba da iskoristi priliku koja joj se otvorila u procesu evropskih integracija. Raduje nas da se stvari odvijaju u dobrom pravcu. Očekujemo da Crna Gora nastavi da isporučuje mjerljive rezultate u pregovorima, posebno na polju vladavine prava. Takođe, u skladu sa Zelenom agendom i principima održivog razvoja i želimo da vidimo napredak u oblasti zaštite životne sredine. Njemačka će nastaviti da vas snažno podržava, kao biste ispunili sve obaveze i postali sljedeća članica EU“, poručila je Lirman.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare