Milojko glaubt ihm, die Deutschen jedoch nicht!

Rezultati izbora za Evropski parlament u Njemačkoj potvrdili su da građani najmnogoljudnije države EU žele da vide „leđa“ vladajućoj semafor koaliciji koju od kraja 2021. godine predvodi Olaf Šolc.

Njemački državljani su najveću podršku ukazali opozicionoj stranci CDU/CSU – 30,2 odsto glasova.

Na visokom drugom mjestu je Alternativa za Nemačku, koja je osvojila 15,9 odsto glasova, što je 4,9 procenata više nego 2019. godine.

Tek zatim slijedi konstituenti Vlade – SPD kancelara Olafa Šolca sa 13,9 odsto glasova, njihov koalicioni partner – Zeleni sa 11,9 procenata, dok je treći član koalicije FDP sa svega 5,1 odsto jedva prešao cenzus.

Ovi rezultati implicitno stavljaju do znanja da su Njemci izgubili povjerenje u vladajući trio koji je u minule dvije i po godine istrajno radio protiv interesa njemačkih građana. Za kratak vremenski period su crveno-zeleno-žuti srozali najveću evropsku ekonomiju na najniže grane nakon Drugog svjetskog rata.

Lišavanjem ruskih energenata i povlađivanjem interesima velikom prekookenskom brata, njemačka privreda, a samim tim i evropska, grca u problemima koji se ne rješavaju, već nagomilavaju zbog nemogućnosti Šolcove vlade da sprovodi politiku u interesu sopstvenog građanstva.

Nakon niza izbornih poraza na pokrajinskim i lokalnim izborima, Šolcova politika je dobila potvrdu svoje (ne)uspješnosti na nedavno završenim evropskim izborima u Njemačkoj koji su samo potvrdili nalaze brojnih istraživanja javnog mnjenja koja se svode na jedno – Olaf Šolc je najgori kancelar u novijoj njemačkoj istoriji.

Njemački građani su jasno stavili do znanja svom kancelaru šta misle o njegovoj politici.

Međutim, uporedo sa padom popularnosti u sopstvenoj zemlji, Šolcov uticaj raste sve više u našem regionu, zahvaljujući inertnosti i poslušnosti ovdašnjih političara koje je zapala uloga da predvode pojedine državolike entitete. Dok Njemci otkazuju poslušnost Šolcu, vlastodršci u Podgorici, Sarajevu i Prištinu slijepo slijede njemačku agendu koja je ovom regionu donosila uglavnom samo patnju i stradanja.

Ako je zaočekivati da sarajevska i prištinska vladajuća klika bespogovorno slijedi upute iz Berlina, kao za vrijeme svih balkanskih stradanija tokom 20. vijeka, onda začuđava tolika naklonost i poniznost zvanične Podgorice prema njemačkim zahtjevima koji su arhetipski antisrpski.

Aktuelna vrhuška oličena u dojučerašnjim saborcima Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću je poslednjih mjeseci ispunjavala sve geopolitčke zahtjeve iz Berlina (po pitanju BiH-a i tzv. Kosova). Spajić je čak prošlog ljeta u jednom trenutku ustuknuo pred „feniranjem“ njemačkog ambasadora u Crnoj Gori i krenuo da sa DPS-om i satelitima sklapa vlast po mjeri Berlina. Primjetni su njegovi sve češći izleti u Berlin,  a nakon jednog od njih je prelomio da podrži Rezoluciju o Srebrenici, iako je ranije u internim razgovorima obećavao brojnim sagovornicama da neće dati svoj doprinos kolektivnom žigosanju Srba koje je inicirala upravo Njemačka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Na njemačkom fonu je i njegov današnji najžešći oponent, a nekada pobratim, Jakov Milatović što i ne treba da čudi s obzirom ne njegovu radnu biografiju u kojoj se ističu rad u Dojče banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Kada će ovaj dvojac smoći snage da se otrgne od njemačkog malignog uticaja koji ka Balkanu trasiraju Olaf Šolc, Analena Berbok i Mihael Rot? Ukoliko nastave da njeguju podanički odnos sa ovim poraženim njemačkim političarima, velika je vjerovatnoća da će ih na sledećim izborima sustići njihova politička sudbina. Uostalom, svojim držanjem po pitanju Rezolucije o Srebrenici, Spajić i Milatović su napravili istu stvar kao aktuelni njemački vlastodršci – donijeli su odluku koja se protivi interesima naroda kojeg predstavljaju.

Iz Šolcovog političkog sunovrata, Spajić i Milatović bi morali da izvuku pouke i počnu da razmišljaju i rade u interesu građana Crne Gore. Svoju političku budućnost ne bi smjeli vezivati za one državnike koji više ne uživaju ugled ni kod svojih birača.

Stoga se nadamo da će i naši političari u narednom periodu slijediti primjer njemačkih građana koji su na sopstvenoj koži osjetili benefite pogrešnih Šolcovih poteza

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Potpuno SE slazem SA vasim zakljuccima I analizom.
Tomo Zekic