Milatović: Popis nepotrebno ispolitizovan

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je, u odgovoru na pitanja novinara nakon obilježavanja Dana tužilaštva, da je ekspoze najveća odgovornost mandatara.

On je naveo da se nada da ćemo narednih dana biti detaljno informisani o programu Evropa sad 2. Poručio je da smatra da premijer Milojko Spajić trebao malo više da obrazloži ekspoze.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je važno statističko pitanja i treba prestati sa njegovom politizacijom, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, prenosi MINA.

On je novinarima, nakon konferencije Dani tužilaca Crne Gore, kazao da je popis nepotrebno ispolitizovan i da ne bi volio da se to pitanje koristi u nedostatku određenih stavova o razvojnim politikama, koje su suštinski važne za građane.

-Pozdravio sam odluku nove Vlade da sjedne za isti sto, da sasluša opoziciju i pokuša da izađe u susret određenim razumnim zahtjevima koje oni imaju, ali zaista ne želim da ne vjerujem da, sa druge strane, postoji dobra vjera da se uđe u ove pregovore- rekao je Milatović.

Popis je, kako je istakao, važno statističko pitanje.

-U svakom slučaju, popis će početi 30. novembra, mislim da bi trebalo da zaista prestanemo da ga politizujemo- kazao je Milatović.

On je naveo da vjeruje u dogovor i da ima povjerenje u Vladu i premijera Milojka Spajića.

-Ali kao što znate, ja sam se u ranijem periodu vrlo objektivno odnosio i prema dobrim stvarima, ali bogami i prema lošim stvarima, i to se zaista neće promijeniti kad sam ja u pitanju“-rekao je Milatović.

On je, govoreći o ekspozeu Spajića, kazao da se radi o solidnom dokumentu i da je jako zadovoljan što je vidio da je u potpunosti posvećen prioritetima spoljne politike, koji se tiču ubrzanja evropskog puta Crne Gore, kredibilnog članstva u okviru NATO-a i unapređenja međususjedskih odnosa.

Milatović smatra da je u eskpozeu dosta detaljno, čak možda i najbolje obrazložen dio koji se tiče reformi u pravosuđu.

-To pozdravjam, zato što je to ključna stvar za dalji razvoj Crne Gore. Mislim da ekspoze, takođe, ima dobrih stvari koje se generalno tiču ekonomskog razvoja, i u onom dijelu koji se tiče saobraćaja, energetike- naveo je Milatović.

Ekspoze je, kako je ocijenio, mogao da bude malo detaljniji u oblastima potput odnosa Crne Gore sa dijasporom, reforme policije i generalno bezbjednosnog sektora.

Milatović je dodao da se u ekspozeu mogao više obrazložiti program Evropa sad 2.

Prema njegovim riječima, mnogo važnije od samog ekspozea je način na koji će Vlada pristupiti implementaciji reformama.

-Vladi uvijek, i ovoj i bilo kojoj drugoj, treba dati prostor od 100 dana da se pokaže i da kompletno društvo vidi odgovornost nje same i sposobnost da implementira određene stvari spomenute u ekspozeu- kazao je Milatović.

On je rekao da je odluka Spajića da u Skupštini djelimično pročita ekspoze, stvar lične odgovornosti.

-Mislim da je mogao da, ukoliko ne pročita cijeli ekspoze, koji ima dvadesetak strana, barem možda detaljnije obrazloži određene oblasti koje su dio samog ekspozea- dodao je Milatović.

Foto: Vijesti

Video: Predsjednik Crne Gore

Izvor: RTNK

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare