Milan Knežević: Reakcija gdina Bulje iz Hrvatske su njihovo ogledalo!

Reakcija jednog broja hrvatskih političara na izglasanu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, najbolji je pokazatelj da smo bili u pravu, i da u Hrvatskoj postoje određene političke i institucionalne strukture koje negiraju genocid u Jasenovcu.

Ovo, za „Novosti“, kaže lider DNP i poslanik Milan Knežević, jedan od predstavnika većine koji su na Vidovdan dali glas za dokument zbog čega se danima trese Trg bana Jelačića.

Hrvatske diplomate, političari, učesnici domovinskog rata u neskrivenom bijesu šalju najpogrdnije poruke na adrese šefa Skupštine Andrije Mandića, koalicionog saborca Milana Kneževića. Nezaobilazni u tim napadima su Srbija, njen predsjednik Aleksandar Vučić i „srpski svijet“. Komšije su otišle toliko daleko da su Crnogorcima koji su dali glas Rezoluciji (njih 41) zapretili zabranom ulaska u Hrvatsku! U tome su posebno prednjačili poslanik Miro Bulj (klub Most) i predsednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

– Ovu inicijativu zastupnika Bulja doživljavam kao klasičan izraz nemoći kojom se preko napada na Srbiju, srpski narod i srpske političare on pokušava utvrditi u ekstremnom desničarskom biračkom tijelu. Iskren da budem, začudio bih se da zastupnik Bulj nije pokrenuo ovu inicijativu i ja sam mu zahvalan na tome, jer se potvrdilo da smo bili u pravu kada smo izglasali Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu – ističe Knežević.

Na pitanje „Novosti“ – kako gleda na zahjev da bude proglašen za „personu non grata“, odnosno nepoželjnog u Hrvatskoj, on odgovara:

– Što se tiče eventualne zabrane mog ulaska u Hrvatsku, mogu samo da poručim, da će Hrvatska više biti na gubitku nego ja. Zabraniti ulazak čovjeku koji bolje poznaje hrvatsku književnost, istoriju, muziku i kazališnu umetnost, nego mnogi sveučilišni profesori, bilo bi isto kao da su Srbi proterali Tina Ujevića za vrijeme njegovih beogradskih godina.

Poslanik hrvatskog Sabora Miro Bulj podneo je predlog zaključaka o proglašenju poslanika crnogorskog parlamenta koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu za nepoželjne u Republici Hrvatskoj. Nakon što je usvojen dokument u Podgorici, iz Evropske komisije su ukazali na značaj dobrosusjedskih odnosa i da je neophodno da se zajedno prevaziđu nasljeđa prošlosti.

Portparolka EK Ana Pisonero Hernandez izjavila je da su svjesni činjenice da je Skupština Crne Gore usvojila pomenutu rezoluciju, ali da „prevazilaženje teškog nasleđa prošlosti i promovisanje iskrenog pomirenja treba da bude zajednički napor“.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio da je na parlamentarnoj većini odgovornost za usvojenu rezoluciju, dok su iz GP URA optužili predsjednika Skupštine i premijera da vode Crnu Goru u propast i da je njihov politički cilj da državu bace na kolena.

– Oni su svojim štetnim delovanjem ugrozili evropski put Crne Gore, odličnu poziciju i raspoloženje institucija koje smo imali u Briselu, pritom pokvarivši i dobrosusjedske odnose koje smo baštinili sa svim zemljama regiona – poručili su iz Abazovićevog pokreta.

Andrej Milović, ministar pravde, u razgovoru za „Jutarnji list“ izjavio je da Rezolucija nije ni trebalo da bude razmatrana u parlamentu zato što, kako tvrdi, nije adekvatan forum za donošenje odluka o tako osjetljivim i kompleksnim pitanjima.

– Danas imamo usvojen jedan beznačajni akt koji je isključivo na štetu Crne Gore, a bez ikakve koristi za regiju i dobrosusjedske odnose. Crna Gora je izložena negativnim uticajima sa strane, koji ne dolaze iz EU i NATO sigurnosnog sistema.

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović poručio je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ponaša kao funkcioner DPS:

– Nisam primijetio, a ni čuo, da je predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel otkazao posjetu Crnoj Gori zbog usvajanja rezolucije. Nema razloga da vjerujem Milatoviću. Sebe je posljednjih dana pozicionirao kao funkcionera DPS. Zaista mi nije jasno zašto je bio protiv rezolucije.

(novosti)

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pale su maske i to je dobro i korisno za sve, a najviše za gradjane Crne Gore! Ogledalo je čidna sprava 🙂