Milan Knežević: Neke stvari su jako neozbiljne!

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je danas, gostujući u Jutarnjem program TV „Prva“, da se odluke kakva je smjena direktora Uprave policije ne bi smjele donositi na telefonskim sjednicama.

“Jer sprovoditi takve smjene telefonski, u kasnim večernjim satima, može se praktikovati samo ukoliko se nalazimo u nekom predvandrednom ili vandrednom stanju”, izjavio je Knežević.

On je siguran da će i stručna al ii laička javnost, u narednim danima, tražiti odgovor zbogh čega je to urađeno na ovaj način.

On primjećuje da je Vlada imala pravo da smijeni Brđanina sa mjesta direktora policije, ali sve ono što se sad najavljuje, da će bit ili javni lii interni konkurs, brutalno je gaženje zakona i nema uporišta u Zakonu o unutrašnjim poslovima.

“Vlada je bila dužna sinoć da imenuje vršioca dužnosti Uprave policije ili iz reda pomoćnika, ili iz redova funkcionera koji ispunjavaju uslove. Nikakav javni ili interni konkurs se ne može organizovati za izbor vršioca dužnosti na nekoj funkciji. To je nosens i to bi bilo prvi put u istoriji jedne države da se raspsiše konkurs za v.d. Konkurs se može raspisati samo za direktora UP. Član 16. Zakona o unutrašnjim poslovima u potpunosti je jasan i precizira tačno ko ispunjava uslove za to da se kandiduje za izbor direktora UP i da, u slučaju neizbora, tu funkciju obavljaju vršioci dužnosti, opet ponavljam, ili iz redova pomoćnika, ili rukovodioca koji ispunjavaju uslove”, pojasnio je lider DNP-a.

Prema njegovim riječima, ovo što smo čuli sinoć, da će biti raspisan javni ili interni oglas, gaženje je zakona i pašće na svakom sudu.

“Vršilac dužnosti se, po tom Zakonu, morao postaviti sinoć. Znači, gospodin Brđanin je smijenjen, ali ostaje direktor do 12. marta. Mora neko da mi objasni kako gospodin Brđanin, koji je smijenjen, nastavlja da bude direktor do 12. marta? Ili kako će da bude raspisan interni konkurs? Znate ko raspisuje interni konkurs? Upravo direktor policije koji je smijenjen…. A znate zašto se jedino može raspisati interni konkurs? Po članu 131. Zakona o unutrašnjim poslovima takav konkurs se raspisuje za načelnike sektora, odjeljenja bezbjednosti i komandira policije. Ne može se raspisati interni konkurs za vršioca dužnosti”, kazao je Knežević.

On je, kako kaže, to saopštio premijeru Spajiću.

“I rekao sam premijeru Spajiću da taj mozak, koji je to smislio, pravi štetu njemu i ovo će biti nemjerljiva šteta za bezbjednosni sektor ukoliko budemo birali direktora policije na jedan od ova dva načina. On mi je rekao da će to dodatno da isprovjerava i ja ga pozivam da ne ulazi u to”, ispričao je on.

Na pitanje kako se sada izvući iz ove situacije, Knežević predlaže da premijer Spajić isto da sazove elektronsku sjednicu Vlade i, iz redova pomoćnika direktora ili funkcionera, imenuje vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

“Tek onda treba da se raspiše konkurs za izbor direktora. A sve ovo ostalo, vjerujte, pašće na svakom sudu”, istakao je Knežević.

Njemu, kako dodaje, nije jasno da se neko zbog tobračuna unutar Vlade oko sektora bezbjednosti odlučio na ovako kršenje zakona.

“Ovo, uz svo uvažavanje, nije iz glave gospodina Spajića. Ne može on da se bavi procedurama i propisima, ali će mu oni koji su mu ovo servirali da izjavi i pokuša da implementira prepoznati. Međutim, oni se neće targetirati , nego će se targetirati gospodin Spajić”, zaključio je predsjednik DNP-a, Milan Knežević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare