Milan Knežević: Da rezoluciju izglasamo za Vidovdan!

Predsjednik DNP-a Milan Knežević je rekao da rezolucija o genocidu u Jasenovcu treba da bude prva na dnevnom redu sjednice Skupštine, a da nakon toga, u julu ili krajem juna, na red treba doći i inicijativa premijera Milojka Spajića za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

„Došlo prije Jasenovca ili poslije, DNP želi saslušati argumente i obrazloženje i samog premijera Spajića u vezi sa razrješenjem, ali i Milovića, koji je na konferenciji za štampu prilično uznemirio javnost i saopštio podatke koji bi mogli zainteresovati i SDT“.

Kazao je kako misli da Milović treba da dođe u parlament.

„Interes javnosti je toliko velik da teško neko može da objasni zašto on tog dana ne bi bio u Skupštini“, rekao je Knežević.

Kaže da će na kolegijumu insistirati da se Miloviću omogući da učestvuje u raspravi koja se tiče njegove smjene.

Smatra da bi bila „kontrausluga“ da se ta rasprava odloži za jul.

„U slučaju da ne dođe do izglasavanja inicijative Spajića, jasno je da Vlada u suštinskom, političkom i institucionalnom smislu više ne može da opstane i nadam se je Spajić dobro izvagao potez koji je potegao“, poručio je Knežević.

Naglasio je da očekuje i da Spajić dođe u parlament.

„Ako neko misli da će DNP glasati po automatizmu, onda je u grdnoj zabludi. Suspendovali smo podršku Vladi Milojka Spajića, preduslov je izglasavanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali svakako želimo čuti obrazloženje i razloge premijera zašto inicira smjenu Milovića i da li oni korespondiraju našim zahtjevima i obrazloženjima koje smo saopštavali ranije“.

Knežević kaže kako je shvatio da je pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prekinuo da štrajkuje glađu i žeđu.

„Njemu i njegovoj porodici želim svako dobro i da što prije izađe iz zatvora u skladu za ZKP-om i izjašnjenjima tužilaštva, Višeg i Apelacionog suda“, dodao je. „Želim mu da dokaže da se protiv njega vodi montirani postupak, da izađe na slobodu ako je u pravu, ali želim mu i da odgovara ako se potvrdi sve što smo vidjeli u naredbi o istrazi“.

Knežević je, upitan o nedavno objavljenim prepiskama, u kojima Pokret Evropa sad prepoznaje bivšeg premijera Dritana Abazovića kao „kordžavog Maradonu“ u transkriptima u kojima se pominju i lažni američki diplomata Stevan Simijanović i biznismen Miodrag Davidović, te kako je doživio tu prepisku i šta misli o navodima i optužcama da su Abazović i Davidović bili umiješani u šverc cigareta, odgovorio:

„Doživio sam je, u drugom segmentu o kojem želim govoriti, kao satisfakciju i potvrdu svega što sam govorio nakon formiranja i pred formiranje Vlade Zdravka Krivokapića. Za vazda hvala Olji Lakić i portalu Libertas na objavljivanju transkripata, iz prostog razloga što je Stevan ili Stiv Simijanović bio ključna osoba koja je učestvovala u formiranju Vlade, očigledno u punom dogovoru sa ‘Vampirom’, Vasovićem i Aleksandrom Mrkićem, da se izvrši pritisak na mitropolita Amfilohija, kako bi na već čuvenom sastanku u Manastiru Ostrog izvršio pritisak na DF da ne uđe u Vladu i da predlože Krivokapića za mandatara. To se i desilo“.

Na pitanje koja je tu uloga Krivokapića i Abazovića, ko je doveo Simijanovića, dodaje:

„U ovim transkriptima vidite da se jasno govori gdje i kako treba izvršiti pritisak da bi se sprovela akcija šverca cigareta i preuzimanje šverca od drugih grupa koje su radile taj posao. Simijanovića je u Crnu Goru, pretpostavljam, doveo Davidović. Uostalom, Simijanović je prije neki dan saopštio da ga poznaje i da su se dogovarali oko otvaranja neke fabrike. Ali, važno je ko je Simijanovića doveo kod mitropolita i omogućio mu da dođe u Ostrog nekoliko sati prije sastanka, gdje su bili lideri tadašnje vćine, gdje je izvršio pritisak na mitropolita, a onda je mitropolit u razgovoru s nama jasno saopštio da mu se on predstavio kao sekretar u američkom predstavništvu pri Misiji OEBS-a u Ženevi, i da je saopštio da Andrija Mandić, Nebojša Medojević i ja ne možemo u Vladu i da, ako budemo insistirali na ulasku, radimo za DPS“.

Knežević je upitao ko je Simijanovića pustio da napusti Crnu Goru.

„Pitam Vladimira Novovića da li je SDT podigao crvenu Interpolovu potjernicu protiv njega, zbog ovoga zašto je uhapšen Vasović i 11 ljudi prije njega, i kako je moguće da je Aleksandar Mrkić napustio državu, znači neko mu je dojavio“.

Jasna je bila namjera, kaže, da je „švercerski lobi želio da, preko jednog dijela sveštenika SPC, manipulišući časnim i čestitim mitropolitom Amfilohijem…“, ne dovršivši rečenicu.

Voditelj i urednik emisije Petar Komnenić je pitao Kneževića da li želi reći da neki sveštenici učestvuju u švercu cigareta.

„Jedan broj sveštenika je doveo Simijanovića pod Ostrog kod mitropolita Amfilohija. Nije lako doći do mitropolita crnogorsko-primorskog, naročito u tom periodu, pretpostavljam da su uticajni sveštenici, kad budem stopostotno prikupio dokaze, izaći ću sa njihovim imenima“.

Komnenić je pitao da li misli da je URA „naivna u toj priči“.

„Mislim da je URA imala interes da iskoristi Simijanovića da bi Abazović postao potpredsjednik Vlade i preuzeo sektor bezbjednosti. Da li je Abazović učestvovao u švercu ne znam, ne mogu tvrditi da jeste, ali svakako to tužilaštvo treba da utvrdi. Ovo je prvi put neko eksplicitno pominjanje i uvezivanje sa švercerskim klanovima, koji jasno iskazuju namjeru da preuzmu švercerske poslove, nažalost uz pomoć jednog broja sveštenika, nažalost uz pomoć tada Krivokapića, što pominje i Davidović, i smatram da tužilaštvo treba sve to da dovede do kraja. Abazović je imao interes da bude potpredsjednik Vlade i on je realizovao taj interes preko Simijanovića. Oni su mu plaćali hotel, taksirao ga je službenik policije Damjan Kasalica. Zamislite, u trenutku kad nijie formirana Vlada, službeni policije, policijskim vozilom, vozi Simijanovića od Davidovića, do Dritana, do crkve, i dogovara formiranje Vlade bez DF-a, koji u tom trenutku čine 67 odsto parlamentarne većine. I onda mene optuže što sam se suprotstavio švercerskom lobiju i rekao tad mitropolitu da nije pošteno da neko ko je iznio najveći teret ne može u Vladu, posebno Srbi iz DF-a i da smatram da je to izdaja naših birača. Onda je krenula hajka od jednog broja sveštenika, članova njihovih porodica, ali i Vijesti“, tvrdi Knežević.

„Svi sveštenici na koje sumnjam su u Crnoj Gori, a dva ili tri su bila na direktnoj liniji sa Davidovićem u vezi sa sastavljanjem vlade, pretpostavljam i za ove poslove… Nisam bezveze pitao Krivokapića da li poznaje Aleksandra Mrkića i ko ga mu je doveo u Srpsku kuću pred sastavljanje Vlade. Pozivam ga sad da kaže poznaje li Mrkića“, rekao je Knežević.

Voditelj je podsjetio da je DNP ranije naveo rezoluciju o Jasenovcu kao preduslov za podršku Vladi.

Knežević je rekao kako oćekuje da će to pitanje do kraja juna doći na dnevni red i da je o tome razgovarao sa Andrijom Mandićem.

„Volio bih da to bude 28. juna, za Vidovdan, i da simbolički pošaljemo poruku da se u Jasenovcu desio nezapamćeni genocid, koji mnogi pokušavaju relativizovati i izjednačiti sa nekim zločinima“, dodao je.

Knežević je rekao da ne vidi zašto bi ta rezolucija pravila štetu Crnoj Gori, ako bude usvojena u parlamentu.

Voditelj je podsjetio na stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi izglasavao te rezolucije u srpskom parlamentu može biti štetno po tu državu.

Knežević je rekao da je to ideja koju je podržao premijer Spajić, kad je rekao da će Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici.

„Smatram da se niko ne može igrati sa jasenovačkim žrtvama na način da pokušava amortizovati ono što se desilo kroz izglasavanje rezolucije o Srebrenici. Ta izjava Vučića je iz 2021, inicijativa je bila da se u decembru donese rezolucija o genocidu u Jasenovcu i treba uzeti u obzir taj vremenski kontekst. U međuvremenu mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku da se pokloni sjenima jasenovačkih žrtava. Drugo, Srbija može da radi šta hoće, nezavisna je država. Ne upravljam se da li su je oni izglasali ili ne. Očekujem da, nakon što je mi izglasamo, to urade i oni“, kazao je Knežević.

Upitao je šta je loše u tome da se Hrvatska „suoči sa genocidnom prošlošću njenih predaka iz NDH“.

Knežević je rekao da mu je čast što je bio na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Na pitanje vidi li Crnu Goru kao srpsku državu, kaže da ne vidi, već kao samostalnu, međunarodno priznatu državu, koja „ne smije da vodi antisrpsku politiku“.

Upitan kako doživljava izjavu Mandića, koji je kazao kako očekuje da će na idućem saboru biti tri države, Knežević kaže da Mandić nije rekao „srpske države“, na šta je Komnenić ukazao da se događaj zvao – Svesrpski sabor.

„Tamo smo govorili Andrija Mandić i ja, poslali smo veoma korektne poruke koje idu u pravu ne samo jedinstva srpskog naroda, nego i potrebe da razgovaramo sa svim narodima na Balkanu“, dodao je Knežević.

Komnenić je upitao koja je „druga srpska država“ pored Srbije i znači li to da priznaje Republiku Srpsku.

„RS ima dio državnog suvereniteta u BiH. RS je jedan entitet, a drugi su Bošnjaci i Hrvati“, naveo je Knežević

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare