Микић: Систем не функционише у пуном капацитету Шушић: Створили смо систем да судије желе да постану адвокати, а не обратно

Гостовање у емисији „Са српском у центар“.

Директор ГП УРА Зоран Микић је казао да систем у Црној Гори још увијек не функционише у пуном капацитету како се очекивало након промјена које су се десиле 30.августа, а најбољи показатељ за то је недостатак судских пресуда у бројним аферама и случајевима.

„Највеће зачепљење имамо у судској грани власти. Грађани у Црној Гори су ријетко чега су жељни као правде.Све оно што смо започели 30. августа 2020. године, па и четрдесет друга и четрдесет трећа Влада на челу са Абазовићем, очекујемо да у наредном периоду добије прави епилог. Имали смо покретање истрага, имали смо покретање поступака, имали смо подизање оптужница за одређене људе, али оно што нам заиста да те правосудне ствари доведемо до краја.“

Он је додао да је поразно, како за наше друштво тако и за нашу државу, оно чему смо свједочили последњих тридесет година. Све оно што се ових дана појављује у скај препискама, “али и оно што ће се појавити, потврђује оно што смо не само ми из ГП УРА говорили у предходних година и за позиције власти и са позиције опозиције”,казао је Микић.

Предсједник подгоричког Клуба одборника Нове српске демократије (НСД) Митар Шушић оцијенио је да су грађани Црне Горе ипак добили неки импулс правде који су дуго чекали и за који су мислили да неће доћи тако брзо. Ипак, забринут сам ,наглашава Шушић, “зато што је велики број процеса који су покренути и може се поставити питање да ли ће наше судство имати капацитета да на прави начин све процесуира”.

“Значајан је број ту оптужених, значајан је број доказа које треба извести, свједока које треба саслушати, док је превише мало судија у Специјалном одјељењу Вишег суда. Не треба сада ломити све преко кољена, али се мора показати и једна ефикасност како се та суђења не би одлагала у недоглед, да се потврђивање оптужница не одлаже неколико година. Потребно је једноставно да се систем унаприједи у оној могућој мјери како не би опет грађани и држава плаћали за неке неосноване притворе или евентуално пропале оптужнице”.

Микић је казао да је неприхватљиво да лица која су осумњичена за најтежа кривична дјела излазе из притвора због мањкавости у закону или због недостатка судских капацитета.

„Видјели сте да је пуштен и бивши директор Управе полиције Славко Стојановић да се брани са слободе, затим комплетан Одбор директора компаније Плантаже, који је осумњичен за велике малверзације, такође пуштен да се брани са слободе. Такође ту је и Весна Меденица и то заиста брине грађане“.

Шушић напомиње још и на ситуацију да ће у свим овим предметима судити судије које су биране у периоду док је Весна Меденица била на челу Врховног суда. То не значи да су те судије лосе, него да ми немамо резервни судијски кадар и задовољење правде морамо очекивати од људи који су у систему.

“Мислим да постоје људи у судском систему који су правно потковани и само их треба препознати. Такође, данашња ситуација је таква да правници често бирају да буду адвокати, нотари, извршитељи или банкари, за бољу плату него што је то у овом тренутку судијска. И ако је велики број упражњених судијских мјеста тренутно у Црној Гори, на последњем конкурсу зе јавило мање кандидата него што је тражени број судија. Нисмо створили систем гдје ја као адвокат желим да постанем судија, него смо створили систем да судије желе да постану адвокати.”

Микић је оцијенио да је стање у безбједносном сектору лосе али да то питање сада нико не помиње.

“Имали смо иницијативу за смјену Брђанина, али то сада нико не помиње. Имали смо и одређене најаве И за смјенама у АНБ-у, као и јавно изречен став министра Миловића да ће поднијети оставку ако господин Шуковић не буде смијењен и то пролази неопажено, а мислим да је парво јавности да добије одговоре на та питања”.

Микић очекује да се може ускоро десити и криза унитар парламентарне већине због бројних несугласица које се, како каже, за сада гурају под тепих.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare