Мијо Лекић: ДПС ме мрзи, доста сте арчили рудник угља!

Јавно полемисање са ДПС-ом, по многим темама, обиљежило је последњих неколико деценија мог професионалног и политичког трајања.
Међутим, у претходних неколико година, тачније од када сам ступио на позицију извршног директора Рудника угља АД Пљевља у априлу 2021. године, па све до данас када обављам функцију предсједника Одбора директора најзначајније компаније у Црној Гори, понашање ове политичке организације излази из зоне уобичајене јавне полемике и улази у беспризорну хистерију и покушај медијске хајке какву до сада нисмо видјели.

Имам утисак да не постоји функционер ове, по Црну Гору срећом опозиционе партије, а да се није бавио Миланом Лекићем и Рудником угља, због чега сам оправдано посумњао да постоји неки облик опсједнутости у њиховом понашању.

Ипак, биће да је до сљедећег…

Након свих ових година од када обављам најодговорније функције у Руднику угља, са пуном правном и материјалном одговорношћу тврдим да је ДПС гробар наше компаније и цјелокупног енергетског сектора.

Томе свједоче егзактни подаци и необориве чињенице који указују само на једно – ДПС је свим силама покушао да угаси Рудник угља, расели Пљевља и доведе Црну Гору у потпуну енергетску зависност!

Када се Влада Црне Горе на челу са Душком Марковићем обавезала Европској енергетској заједници (ЕЕЗ) да ће Термоелектрана Пљевља (ТЕП) радити још 20.000 радних сати у периоду од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2023. године, тј. да ће смањити капацитет рада на 48% у односу на редован годишњи рад од око 7.000 сати, јавност није очекивала да ће ДПС покушати да се избори за продужетак употребе фосилних горива (у конкретном случају угља) за производњу електричне енергије, имајући у виду њихову апсолутну сервилност и незаинтересованост за судбину државе. Докле је ишла њихова неодговорност најбоље нам показује чињеница да, када су увидјели да је губитак власти питање тренутка, у 2020. години троше и преосталих 7.194 сати рада ТЕП, чиме крше међународну обавезу према ЕЕЗ и остављају новој власти обавезу да затвори ТЕП.

Тако је Европска агенција за животну средину објавила да је ТЕП у 2020. години потрошила дозвољени лимит, чиме је постала прва електрана на угља у региону која је потрошила свој лимит.

Паралелно са овим, ДПС је смањивао број радника на Руднику угља и Термоелектрани.

Када сам преузео одговорност извршног директора затекао сам око 750 радника, просјечне старости преко 50 година. Затекао сам запуштену механизацију, празне магацине и раубовано лежиште површинског копа „Потрлица“. Годинама смо биљежили ужасну реализацију на откривци. Примјера ради, 2017. године експлоатисано је свега 4.564.678 м3чм откривке. Радници по 5 година нису могли да искористе годишње одморе. Новац је одлазио у Подгорицу, земљиште није рекултивисано, о животној средини нико није марио. На све то када додамо несношљиве политичке притиске у компанији, ужасну атмосферу и одсуство радног елана код многих, закључујемо да је све било спремно на гашење компаније.

Вратити Руднику угља сјај и углед није било лако. У претходне двије године уложили смо око 25 милиона евра за набавку механизације и опреме, значајно подмладили колектив, покренули нове дјелатности, приступили рекултивацији земљишта, отворили нова тржишта, остварили рекордну експлоатацију откривке која је у 2023. години износила чак 9.220.845 м3чм – дакле, више него дупло у односу на неке раније године, увели компанију у законито пословање што је чињеница коју надлежни државни органи могу да потврде у сваком тренутку.

Претходну годину завршили смо са рекордном нето добити од преко 15 милиона евра што је огроман успјех, имајући у виду да смо, не тако давно, усљед фамозне бриге ДПС-а за Рудник угља, остваривали акумулиране нето губитке, па је тако примјера ради 2009. године остварен нето губитак у износу од скоро 13 милиона евра.

Ријечју, спасили Рудник угља, спријечили расељавање становништва из општине која биљежи најгоре демографске показатеље у Црној Гори, унаприједили производњу, омогућили енергетску стабилност и независност државе Црне Горе, показали велико интересовање и спремност за реализацију историјске инвестиције као што је изградња фабрике за производњу цемента, и толико тога још.

Зато, поштовани грађани Црне Горе, ДПС кидише на Рудник угља. Ова компанија је огледало њиховог нерада, немара и криминала, али и слика и прилика нашег односа према темељу индустријске производњи и кичми енергетског сектора Црне Горе.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare