Medojević: Kulminacija moralnog hazarda!

Termin MORALNI HAZARD je nastao u ekonomiji kao situacija kada donosioci odluka pokazuju spremnost ka većoj izloženosti riziku, ako ne postoji opasnost da odgovornost za moguce posledice i štete padnu na njih.

Politicki cirkus poznat pod kodnim imenom Pokret Evropa Sad je skolski primjer moralnog hazarda u politici. Olako obecanja brzina i blagostanje kroz populizam, diletantizam i masovno neznanje i nepoznavanje sistemaa, sa enormnim izlaganjima rizicima koji u slucaju negativnih ishoda ( koji su mnogo vjerovatniji nego pozitivni) mogu dovesti do sloma javnih finajsija i iavnih servisa ( sto se vec desava sa zdravstvom) i konacno do destabilizacije zemlje.

Spajic & co je , naravno veoma spremna da izlozi drzavu i njene stanovnike ogromnim i opasnim rizicima, jer su poprilicno sigurni da oni nece snositi troskove i pomrivati nastale stete.

Dok SDT cuti na moje 4 krivicne prijave protiv bivseg Ministra Spajica ( plus dvije od DRI i jedna od 43. Vlade) oni su porpilicno ubjedjeni da ce njihov moralni hazard i masovne korupcionaske transakcije ostati nekaznjene. Makar dok su na vlasti. I dobro im ide. Jer nasi gradjani su postali dio ove hazardarske politike. Pristali su da budu saucesnici u prevari. Prihvatili su da budu žiranti za ove kredite bez pokrica koje uzima Spajic &co. Dijelom se i oni nadaju da nece oni placati taj kredit, cak i kada su svjesni da ce ih onda placati njihova djeca i unucad.

Nakon visestrukih prevara biraca od strane tzv političkih elita koja je iskoristila vlast za licno bogacenje na teret imovine i budzeta drzave, narod je izgubio povjerenje u politicke elite i poceo je da ih kopira.

Na nivou koji je njima dostupan, ogromna vecina je spremna da udje u korupcionaske seme , ako one donose licnu korist.

Sistem kazniavanja krupnih riba je izostao i to je dovelo do ogromnog moralnog hazarda kod nacije ( nije samo termin u bankarstvu) .

Jednostavno, nivo drustvenog kapitala je na nuli o niko vise ne priznaje niti prihvata bilokakvu licnu zrtvu za opste dobro. “SVI SU ISTI” odzvanja Crnom Gorom. Opasna poruka.

Crnogorci su predvodjeni Spajicem i Odojkom krenuli na sopstvenu drzavu .

Drzava je tu da bi je pljackali. Koliko ko moze . To se zove moralna propast nacije.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Prilično mučan scenarijo!