Medojević: Destabilizuju Zapadni Balkan rezolucijom!

Lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević, rekao je da nedostatak liderstva, vizije i političke hrabrosti u vrhu EU su odavno uočene slabosti koje vremenom slabe autoritet same EU, a i dovode u pitanje i njen opstanak u ovom formatu.

„Plan za razvoj Zapadnog Balkana je politička i institucionalna realizacija plana francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji u osnovi predviđa sklapanje ugovora i sporazuma sa zemljama Zapadnog Balkana koji bi omogućili vječitim kandidatima za članstvo, određene, prije svega ekonomske i finansijske beneficije koje imaju i članovi EU.

Problem sa Planom za razvoj Zapadnog Balkana, koji se zasniva na četiri stuba, od kojih su dva direktno posvećena regionalnoj ekonomskoj, političkoj i institucionalnoj saradanji i promovišu povratak povjerenja između država i zajednički rad na otvaranju tržišta, refromama, infrastrukturnim projektima, socijalnoj koheziji, itd.“ – kazao je lider Pokreta za promjene.

On se pita i otkud onda u isto vrijeme sponzorisanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, pritisci da se Kosovo primi u Savjet Evrope i nametanje zakona Republici Srpkoj od visokog predstavnika u BiH, čiji legitimitet je pod znakom pitanja.

Medojević smatra da ove sinhronizovane aktivnosti nekih od najmoćnijih država regiona nijesu slučajne, ni po sadržaju ni po tajmingu.

„Krajnje je licemjerno nuditi novac za razvoj Zapadnog Balkana koji treba, kako oni kažu da dovede do ekonomskog rasta, mira, regionalne saradnje, a istovremeno odlažu donošenje odluke o proširenju EU i iniciraju politicke procese koji će neminovno dovesti do podizanja međuetničkih tenzija i pokvariti, teškom mukom, uspostavljenje kakve takve odnose saradnje zemalja u regionu. Svakom je jasno da ponovnim otvaranjem tema iz prošlosti, oko kojih već postoje i rezolucije i presude sudova, ne može da doprinese smirivanju tenzija, pomirenju i sradnji.“ – smatra Medojević i dodaje da jednom rukom nude novac, a drugom benzin, što je, kaže on, licemjerno, pogrešno i opasno.

„EU ponovo pokazuje Janusovu dvoličnost. Jedno lice ka prošlosti, a drugo ka budućnosti.

Samo jasna odluka EU da će se proširenje nastaviti i da će države Zapadnog Balkana biti primljene u članstvo kad ispune sve zadate kriterijuma i sprovedu neophodne refrome pozitivno utiče na mir i stabilnost Zapadnog Balkana.“ – zaključuje Nebojša Medojević

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare