Međunarodni faktor pritiska Spajića da glasa za rezoluciju o Srebrenici!

Pritisci na Vladu Milojka Spajića po pitanju glasanja Crne Gore u Ujedinjenim nacijama o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici veći su iz dana u dan saznaje Borba iz više diplomatskih izvora.

Iako je samo glasanje odloženo, i neće se sprovesti 2. maja, lobiranja unutar Ujedinjenih nacija nastavljena su, a prema mišljenjima brojnih analitičara samo odlaganje je posljedica nesaglasja članica UN-a po pitanju ove Rezolucije. Glavni sponzori Rezolucije su Njemačka (simptomatično, imavši u vidu da je upravo Njemačka ta koja je sprovela Holokaust tokom Drugog svjetskog rata što faktički jesu genocidne radnje) i Ruanda, i upravo oni vrše najjači lobing u Ujedinjenim nacijama kako bi se ova Rezolucija izglasala.

Kako naš portal nezavnično saznaje, Srebrenica je i bila tema prekjučerašnje posjete premijera Milojka Spajića Njemačkoj gdje su pokušali da ga ubijede da prihvati ovu Rezoluciju i da Crna Gora glasa u UN-u za Rezoluciju. Ovo sve dolazi nakon nedavne izjave premijera koji je na pitanje hoće li Crna Gora kosponzorisati Rezoluciju, po inicijativi NVO organizacija, kazao da će kosponzorisati infrastrukturu koja bi se izgradila u Crnoj Gori.

On je tada otvoreno kazao da ne želi da govori o tom pitanju.

Poslanici crnogorskog Parlamenta 2021. godine su izglasali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici a glasali su poslanici i vlasti i opozicije, svi osim poslanika koalicije ZBCG (izuzev PZP-a). Tada su sa opozicijom glasali poslanici URE, Demokrata i PZP-a a takođe je i smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare