МАНДИЋ ПРИМИО ПРЕДСТАВНИКЕ ОДИР-а

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић разговарао је данас са експертским тимом ОДИР-а који су чинили Тамаш Месерич, шеф Посматрачке мисије ОДИР-а за предсједничке изборе, Нина Суомалаинен, шефица Посматрачке мисије ОДИР-а за парламентарне изборе и Горан Петров, савјетник за изборне процесе ОДИР-а

Предсједник Мандић је прије свега представницима ОДИР-а пожелио добродошлицу у Скупштину Црне Горе, истичући да је упознат са њиховим заједничким радом са скупштинским одборима.

Предсједник Скупштине је предочио да су препоруке посматрачке мисије ОДИР-а предате надлежном Одбору у Скупштини Црне Горе који се бави изборним реформама, те је истакао да тај одбор управо представља нову политику компромиса коју 28. сазив Скупштине води, на начин што је Одбор састављен од 7 чланова парламентарне већине и 7 чланова опозиције и да су за разлику од претходних сазива, умјесто предсједника Одбора, овог пута изабрали два копредсједавајућа.

Мандић је изнио мишљење да то омогућава добру атмосферу, јер се без исте не може постићи компромис који ће резултирати подршком 2/3 посланика у пленуму за реформе кључних изборних закона.

Предсједник Мандић се осврнуо и на проблем локалних избора, а посебно локалних избора у Шавнику, који и након годину и по дана нису добили свој епилог. Истакао је да је попис показао да, када се од прелиминарних резултата истог одузму странци, у Црној Гори сходно постојећем бирачком списку има више бирача, него ли грађана.

Предсједник је исказао наду да ће се и око питања о измјени Закона о бирачком списку доћи до компромиса и да се то питање мора ријешити што прије, јер нам се ближе локални избори у више општина.

Мандић је закључио да се 28. сазив Скупштине Црне Горе показао јако добро када је у питању постизање компромиса око кључних питања и да вјерује да ће се у том смјеру наставити и у будућности.

Чланови експертског тима ОДИР су се захвалили предсједнику Мандићу на издвојеном времену, истичући да су делегације ОДИР-а увијек добро примљене од стране институција у Црној Гори, те да су они спремни да подрже Скупштину Црне Горе у сваком смислу.

Истакли су важност да свака земља мора имати уређен бирачки списак који осликава стварност државе, те додали да је нека врста привременог рјешења да се локални избори одржавају у једном дану.

Експертски тим ОДИР-а је истакао да је добро чути да у Скупштини Црне Горе влада добра атмосфера и чињеница да је Одбор за свеобухватну изборну реформу инклузиван. Закључили су да је изузетно важно што се пронашао начин за постизање компромиса.

Извор: https://rb.gy/d516jp

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare