Mandić održao sastanak sa liderima parlamentarne većine!

Sastanak lidera parlamentarne većine u Skupštini nije danas donio konkretne zaključke o otvorenim pitanjima, među kojima su i rezolucije o genocidu u Srebrenici i Jasenovcu.

Predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ipak očekuje da će mnoge stvari biti jasnije nakon sastanka lidera regiona u četvrtak u Kotoru, kome će prisustvovati i predstavnici Brisela i Vašingtona.

Povodom najvaljene reyolucije o genocidu u Jasenovcu, Mandić je rekaoda ima više predloga, te da sva otvorena pitanja treba rješavati dijalogom unutar većine.

Na sastanku, koji je trajao blizu dva sata, osim Mandića, bili su i ostali lideri partija većine: Milojko Spajić, Aleksa Bečić, Milan Knežević, Vladimir Joković i Nik Đeljošaj.

„Ono što je najvažnije i što je dogovoreno na sastanku je to da ćemo da radimo zajedno i da nema problema koje ne treba zajednički da riješimo. Ima mnogo izazova koje stoje pred parlamentarnom većinom, ne treba kriti među nama postoje i razlike oko određenih tema koje se ne tiču dominantno onoga što se dešava ili dešavalo u Crnoj Gori, odnosa koji postoji prema pojedinim nacionalnim zajednicama koje u ovom trenutku procjenjuju da određena politika koja je saopštena od strane Vlade nema podršku pogotovo srpskog naroda u Crnoj Gori, ali, kažem, odlučili smo i dogovorili da to sve kroz jedan dogovor svih činilaca u parlamentarnoj većini rješavamo. Imaćemo sastanak lidera regiona preksjutra, tu će biti predstavnica vrlo važne međunarodne zajednice, posebno je važno da će tu biti predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, gospodin O’Brajan, i vjerujemo da će nakon tog razgovora biti mnoge stvari jasnije kako da se rešavaju problemi u samom regionu i kako da se odgovori na politiku koju vodi Crna Gora, a to je politika brzog priključenja Crne Gore Evropskoj unije“, saopštio je Mandić.

Kazao je i da se danas govorilo o „mnogo stvari“.

„Govorilo se i o rezoluciji o Srebrenici, to je bila dominantna tema. Govorilo se o rezoluciji u Jasenovcu, ali to su priče o kojima smo raspravljali. Nismo postigli saglasnost oko svih tih tema, zato što nam je važno da vidimo kako će Vlada koja vodi unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore na sastanku sa svim liderima regiona, dakle sa našim komšijama, koji su nam i te kako važni, u razgovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice, uspjeti da pozicionira Crnu Goru za ono što joj slijedi. Za svakog građanina Crne Gore najvažnija stvar je evropski put koji znači veće plate, veće penzije, bolja infrastruktura, mir i stabilnost, to je ono što treba da obilježi budućnost Crne Gore. Ova Vlada treba da obezbijedi tu stabilnost. Kolega Knežević i ja smo istakli da mi želimo da ova Vlada traje puni mandat u proširenom, naravno, sastavu i da ta Vlada koja može da obezbijedi stabilnost i razvoj Crne Gore, treba da pronađe načina da se ne hvata u koštac sa nekim temama koje bi Crnu Goru sa tog njenog osnovnog puta mogle da skrenu u neku stranputicu ili neki rukavac koji nije na korist građana Crne Gore“, dodao je predsjednik Skupštine.

Na pitanje je li uslov da se ne glasa za rezoluciju o Srebrenici, odgovara:

„Šta su uslovi reći ću vam kada se završi ovaj sastanak lidera regiona. Mi, srpski političari u Crnoj Gori, tu rezoluciju o Srebrenici i pokušaj da neko proglasi Srbe u Crnoj Gori genocidnim narodom ne doživljavamo kao prijateljski čin nego doživljavamo kao veliki problem i to pokušavamo da objasnimo svima, ne isključujući i ne želeći da jedan strašni zločin, koji se desio u Bosni i Hercegovini bilo ko minimizira ili da se odnosi na ružan način prema njemu. Mi smo kao narod, mislim na srpski narod, narod koji je najviše postradao na ovim prostorima, ali budućnost podrazumijeva zajednički rad i Srba i Crnogoraca i Bošnjaka i Albanaca i svih nacionalnih zajednica, zapravo svih ljudi dobre volje“.

Na pitanje hoće li biti rezolucije o Jasenovcu, kaže:

„Postoje nekolika predloga vezano za tu rezoluciju, vi znate da smo i mi najavili, postoje nekolika predloga, ali kažem to je sve stvar razgovora i vidjećemo šta će da bude konačno i kako će se Crna Gora i njena Vlada odnijeti u odnosu na sve ono što bi trebalo da bude suočavanje sa prošlošću i to njegovanje pamćenja koje nam je neophodno.“

(Vijesti)

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sramotno je za CG da jos jednom ubija 700 hiljada zrtava Jasenovca i jos milion zrtava iz drugih pokolja i izjednacava sa 3715 zrtava zlocina iz Srebrenice. Na ovaj nacin zlocin genocida se obesmisljava.