Mandić: Nikšić je grad gospodin!

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prisustvovao je sinoć svečanoj akademiji povodom proslave 140 godina od igranja prve pozorišne predstave u Nikšiću i tom prilikom se obratio prisutnima.

Predsjednik je istakao da mu je izuzetna čast da prisutne pozdravi povodom velikog, radosnog i veoma značajnog jubileja, 140 godina postojanja pozorišta u Nikšiću.

Mandić je istakao da je malo gradova u svijetu koji se prema kulturnoj tradiciji odnose sa toliko poštovanja i toliko želje da joj budu dostojni nastavljači kao što to rade Nikšićani.

„Rekao bih čak da je ovaj grad po tome prepoznatljiv – i kad se kaže „gospodin Nikšić“, misli se upravo na taj snažni kulturni i umjetnički prizvuk koji se u ovom gradu i danas osjeća na svakom koraku, na tu specifičnu kulturnu energiju koju je Nikšić sačuvao i u najtežim vremenima.“ – podvukao je Mandić.

Predsjednik Skupštine se osvrnuo na svijetlu pozorišnu tradiciju grada Nikšića koja je počela davne 1884. godine, prvom predstavom – pod veoma slikovitim nazivom „Slobodarka“, autora Manojla Đorđevića Prizrenca, a dvije godine kasnije premijerno je izvedena i „Balkanska carica“ Nikole I Petrovića Njegoša, za vrijeme čije je vladavine Nikšić postao pionir i gospodar naše pozorišne scene.

„Mi danas živimo u drugim vremenima, nalazimo se pred novim i drukčijim izazovima i iskušenjima, ali moramo imati na umu da nas upravo naša ponajbolja kulturna tradicija itekako obavezuje. Da nije sve u ekonomiji i industriji, a naročito ne u politici. Da je upravo naša kultura dragocjeni, nezamjenjivi temelj našeg identiteta, uz čiju ćemo pomoć sačuvati dostojno mjesto među drugim zemaljskim narodima.“ – zaključio je predsjednik Skupštine.

Izvor: https://rb.gy/ll8a3o

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare