Mandić: Nikšić je grad gospodin!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић присуствовао је синоћ свечаној академији поводом прославе 140 година од играња прве позоришне представе у Никшићу и том приликом се обратио присутнима.

Предсједник је истакао да му је изузетна част да присутне поздрави поводом великог, радосног и веома значајног јубилеја, 140 година постојања позоришта у Никшићу.

Мандић је истакао да је мало градова у свијету који се према културној традицији односе са толико поштовања и толико жеље да јој буду достојни настављачи као што то раде Никшићани.

„Рекао бих чак да је овај град по томе препознатљив – и кад се каже „господин Никшић“, мисли се управо на тај снажни културни и умјетнички призвук који се у овом граду и данас осјећа на сваком кораку, на ту специфичну културну енергију коју је Никшић сачувао и у најтежим временима.“ – подвукао је Мандић.

Предсједник Скупштине се осврнуо на свијетлу позоришну традицију града Никшића која је почела давне 1884. године, првом представом – под веома сликовитим називом „Слободарка“, аутора Манојла Ђорђевића Призренца, а двије године касније премијерно је изведена и „Балканска царица“ Николе И Петровића Његоша, за вријеме чије је владавине Никшић постао пионир и господар наше позоришне сцене.

„Ми данас живимо у другим временима, налазимо се пред новим и друкчијим изазовима и искушењима, али морамо имати на уму да нас управо наша понајбоља културна традиција итекако обавезује. Да није све у економији и индустрији, а нарочито не у политици. Да је управо наша култура драгоцјени, незамјењиви темељ нашег идентитета, уз чију ћемо помоћ сачувати достојно мјесто међу другим земаљским народима.“ – закључио је предсједник Скупштине.

Извор: https://rb.gy/ll8a3o

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare