Мандић: Негативан однос према Србији мора бити прекинут!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић састао се данас у Палма де Мајорци – Шпанија, током Конференције предсједника парламената земаља чланица ЕУ, са Њ. Е. Волфгангом Соботком, предсједником Националног вијећа Аустрије.

Предсједник Мандић саопштио да су односи Црне Горе и Аустрије традиционално добри и да нас веже велика заједничка историја.

Мандић је Соботку упознао са достигнућима Скупштине Црне Горе, апострофирајући да су избори на кључним позицијама у правосуђу темељ нове борбе против организованог криминала и корупције.

Предсједник Скупштине је истакао да је та борба у пуном замаху, те да смо постигли значајне резултате на нашем европском путу и да не сумња да ће наша земља у јуну добити позитиван ИБАР.

Мандић је закључио да је по нашој процјени атмосфера у ЕУ, али и самој Црној Гори када је у питању процес проширења никада боља, те апострофирао да:

„Чланство Црне Горе не може ништа да поремети када је у питању ЕУ, већ само да буде добар путоказ за остале земље Западног Балкана.“

Предсједник Националног вијећа Аустрије се сагласио да Црна Гора и Аустрија имају изузетно блиске односе, посебно између наша два парламента.

Соботка се сагласио са предсједником Мандићем да Црна Гора може бити снажан путоказ свим земљама Западног Балкана и у том контексту поновио пуну подршку Аустрије на европском путу наше земље.

На питање предсједника Соботке о односима Црне Горе са сусједима, посебно наглашавајући Србију, предсједник Мандић је саопштио да парламентарну већину у ЦГ чине представници свих народа који живе у нашој земљи, односно да се у парламентарној већини налазе и представници српског и албанског народа, док је коалиционим уговором дефинисано да се у вођењу политике сви уздржавају од питања која их дијеле. Мандић је додао да је самим тим за очекивати да наша Влада треба да води политику добросусједских односа и не подржава једну страну на штету друге.

Мандић је поновио став који је саопштио и осталим учесницима Конференције са којима се срео – да се лично залаже за прекидање једне негативне праксе која постоји од времена осамостаљивања ЦГ – тј. Да су све претходне Владе на међународним адресама увијек гласале против Србије, са којом ми имамо историјске и братске односе и највећу економску сарадњу, а да то готово никад није било на корист грађана и државе Црне Горе. Додао је да управо због раскидања са оваквом негативном праксом и подржавају ову Владу, приликом чијег је формирања дефинисано да неће радити на штету другог, већ искључиво у интересу грађана и земље.

Предсједник Соботка је исказао потпуно разумијевање за овакав приступ предсједника Мандића који гарантује стабилност Црној Гори, истичући да је Србија изузетно важна земља за европску заједницу, те додајући да је политика помирења коју предсједник Мандић води изузетно мудра и да се нада да ће је усвојити и други политичари на Западном Балкану.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare