Mandić: Glasanje zvanične Podgorice za rezoluciju o Srebrenici bilo bi nemoralno!

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da bi glasanjem za rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici Crna Gora okrivila cijeli srpski narod.

On je na Iksu naveo da nije čuo da je premijer Milojko Spajić saopštio da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o Srebrenici.

„Istina je da je to saopštio njegov sagovornik iz Berlina, ali ono što mene i cijelu javnost Crne Gore interesuje jeste šta o tome misli premijer Spajić. Znam da mu nije lako. Velike sile pritiskaju male zemlje, a one po nepisanim pravilima geopolitike moraju da „slušaju“. Nažalost, to je današnji „pravedni“ međunarodni poredak. Da stvar bude teža, on se ne suočava samo sa pritiskom spolja, već i iznutra. Čak smo imali i reakciju predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji konstatuje da Crna Gora „ima svoje stavove“ o ovom pitanju, pretpostavljam, da želi da podsjeti na ranije usvojenu Deklaraciju u Skupštini Crne Gore. Od tada pa do izbora Predsjednika Crne Gore mnogo toga se desilo, a ne smije se zaboraviti da je srpski narod odlučio upravo te izbore“, naveo je Mandić.

Mandić je da očekuje da će Spajić pažljivo procijeniti situaciju i voditi računa o vitalnim interesima zemlje i naroda koji žive u njoj.

„Crna Gora da nije imala poštovanje, tradiciju, svoj ponos i dostojanstvo, danas ne bi ni postojala. Glasanjem za rezoluciju, Crna Gora bi okrivila cijeli srpski narod. Ohrabruje to da je poslanički klub PES već saopštio da ne prihvataju da čitav jedan narod bude okrivljen za genocid. Tu njihovu odluku i jasnu poruku pozdravljamo, jer su upravo najveći svjetski i naročito jevrejski autoriteti po pitanju genocida utvrdili da se zločin u Srebrenici ne može tretirati na taj način“ , kazao je Mandić.

Mandić je dodao i da ne vjeruje „da Spajić može prihvatiti da je sav srpski narod genocidan jer bi to značilo presudu i svim Srbima u Crnoj Gori“.

„Presuditi velikom dijelu svog naroda bilo bi ne samo neprihvatljivo, već i moralno neodrživo. Istinski smatram da Spajić ne misli da su Srbi genocidan narod, jer ne vidim zašto bi potpisivao koalicioni sporazum o saradnji sa predstavnicima navodno „genocidnog naroda“. Kao što sam na početku rekao po Spajićevom povratku iz Berlina hitno ću inicirati razgovore sa njim, ali i sa cijelom parlamentarnom većinom kako bi postigli dogovor koji će biti prihvatljiv za sve. Moramo gledati u budućnost, a ne konstantno otvarati rane iz prošlosti“, zaključio je Mandić.

Podsjetimo, njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO, Milan Nič saopštio je da mu je Spajić kazao da Crna Gora neće sponzorisati Rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, ali da će je podržati

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare