Mandić: Aušvic i Jasenovac ne smiju da se zaborave!

Skupština Crne Gore u saradnji sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore obilježila je danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta – 27. januar.
Uz podsjećanje da je na današnji dan prije 79 godina oslobođen ozloglašeni koncentracioni ili bolje rečeno – kamp uništenja “Aušvic”, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je ukazao i na drugi po veličini logor Treblinku, te istakao da se takav “jedan lokalni Aušvic, nalazio i na prostoru tadašnje okupirane i rasparčane Kraljevine Jugoslavije”. Predsjednik je naglasio da je predstavnik naroda koji je zajedno sa jevrejskim narodom dijelio tužnu sudbinu, ali i herojsku borbu protiv nacizma i fašizma.
“Vidjećemo Jasenovac i brojne druge logore u kojima su Srbi, Jevreji i Romi zajedno dijelili sudbinu jagnjadi okruženih svirepim vukovima. Egzekutori u tadašnjoj NDH, koja je kontrolisala i jedan dio današnje Crne Gore, bili su podjednako, ako ne i svirepiji nego što su bili njihovi saveznici po zlu u Nacističkoj Njemačkoj”, kazao je predsjednik Skupštine.


Predsjednik Mandić je istakao da je obaveza “da svi damo svoj doprinos kako se ideje i ideologije koje su dovele do najvećeg zločina u istoriji čovječanstva nikada ne vrate”, te zahvalio Jevrejskoj zajednici i njenim predstavnicima koji su “uvijek činili integralni dio našeg društva i jedan od najljepših dragulja mozaika različitosti koji nazivamo Crnom Gorom.”
“Izuzetno je važno da svi zajedno sačuvamo jedinstvenost Crne Gore oličenu u različitosti kultura koje je čine i kao predsjedniku Skupštine Crne Gore, dužnost mi je ne samo da pozivam, već da predano radim kako bi ostvarili dijalog između svih strana, došli do pomirenja i izgradili stabilno društvo.

Ujedinimo se oko onoga što nam je zajedničko i odbacimo bilo kakvu pomisao na mržnju koja, kako nas i istorija uči, jako lako izopači ljudska srca”, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore.
Predsjednik Mandić je pozvao sve da se zajedno pomole za mir u svijetu.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare