Maja Vukićević: Srbija je demokratska zemlja!

Poslanica Demokratske narodne partije, Maja Vukićević, danas je i zvanično započela svoj drugi mandat kao poslanica i šefica Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Današnje zasijedanje Parlamenta skupštine Savjeta Evrope obilježilo je izbor novog rukovodstva, kao i razmatranje izvještaja o izborima u Srbiji. U govoru koji zbog vremenskih ograničenja rasprave nije imala priliku da održi u plenarnoj Sali, a koji je dostavljen Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na objavljivanje, istakla je da je Srbija pozivom Parlamentarnoj Skupštini da posmatra izbore pokazala želju da izbori budu fer i transparentni. Da je i posmatračka misija konstatovala da je izborni dan prošao bez većih incidenata.

Govor šefice Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope prenosimo integralno.

“Poštovani predjsedniče,
Poštovane kolege,

Prije svega, željela bih da čestitam kolegama iz Srbije na fer i demokratskim parlamentarnim izborima održanim u decembru prošle godine. Kao Srpkinja iz Crne Gore i predstavnica političke partije čiji se birači pretežno izjašnjavaju kao Srbi, bila sam veoma zainteresovana za ovaj izborni proces.


Srbija ima ključnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana, a njena stabilnost i dalji razvoj su važni za sve nas. U tom kontekstu, snažno podržavam odgovoran pristup srpskih vlasti, izražen kroz njihovu odluku o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, na zahtjev opozicionih političkih partija. Štaviše, poziv srpskih vlasti Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope pokazao je njihovu posvec‌enost održavanju slobodnih i fer izbora, fokusirajuc‌i se na transparentnost i dobrobit svojih građana. To je potvrđeno i saopštenjem Posmatračke misije, da je izborni dan protekao bez većih incidenata.
S druge strane, izbore su pratile i reakcije koje, po mom mišljenju, ne doprinose demokratiji i ne treba ih biti ni u jednoj demokratskoj zemlji. Opozicija, naravno, ima pravo da bude nezadovoljna izbornim rezultatima. Ipak, treba pronaći mirne načine izražavanja nezadovoljstva.

Razbijanje vrata Republičke izborne komisije i stvaranje haosa ne donose dobro nikome, a pogotovo ne opoziciji koja želi da se predstavi kao proevropska i demokratska.


Njihovim djelovanjem poslije izbora pokazalo se upravo suprotno. Uvjerena sam da sve balkanske države, a posebno one koje teže članstvu u EU, treba da sarađuju sa međunarodnim institucijama i zapadnim zemljama, ali taj odnos mora biti ravnopravan. Nažalost, ono što se dešava u više navrata jeste da se od vlasti i građana u zemljama Zapadnog Balkana očekuje samo da izvršavaju naloge svojih međunarodnih partnera.


Po svemu sudeći, i sada neke adrese žele da nametnu svoju volju i neke od svojih favorita, uprkos izbornim rezultatima i pobjedi listeSrpske napredne stranke. To nije novina za Srbiju, imali smo to i ranije, i to ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori, svjedočeći godinama kako su brojni pretpostavljeni “veliki borci” za demokratiju podržavali režim Mila Đukanovića, čak i kada je pogazio sve demokratske principe. Danas bi te iste adrese, htjele da, nekako, raznim inicijativama uzdrmaju legitimnu vlast u Srbiji i da nametnu neke svoje favorite.


Zato snažno ističem osnovni princip demokratije: Vladu Srbije mogu da biraju samo građani Srbije, a građani su jasno izrazili svoj stav na decembarskim izborima. Isto tako, očekujem odgovoran pristup međunarodne zajednice. Opoziciju treba pozvati da djeluje proaktivno i u institucionalnim okvirima. Parlament mora da bude mjesto za dijalog i razmjenu mišljenja. Prema tome, nema opravdanog razloga za izazivanje nereda u Srbiji, a sigurna sam da će srpski narod znati da odgovori svakom ko pokuša da nasilno promjeni volju iskazanu na izborima.
Srbija je nezavisna država koja sama odlučuje i očekujem da se to nec‌e promijeniti u budućnosti.

Hvala vam.”

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare