Lokakne liste u Andrijevici : Hoćemo na čelne pozicije!

“Nećemo to dozvoliti po cijenu novih izbora”, poručuje Ivan Radojević iz liste “Za budućnost naše djece” “SNP je tu, kao i uvijek, za razgovore i dogovore, ali svakako da nećemo dozvoliti da nas bilo ko ucjenjuje”, kaže Željko Jelić iz SNP-a

Građanske liste, od kojih zavisi formiranje vlasti u Andrijevici, tvrde da neće prihvatiti da čelne pozicije u toj opštini pripadnu Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) i Demokratama.

To su “Vijestima” rekli nosioci lista “Za budućnost naše djece” i “Vasojevićki pokret”, Ivan Radojević i Vesko Raketić, poručujući da s Demokratskom partijom socijalista (DPS) neće pregovarati o uspostavljanju vlasti.

Vladajuće stranke na državnom nivou – Pokret Evropa sad (PES), Demokrate, SNP i koalicija “Za budućnost Andrijevice” koju predvode Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), osvojili su zbirno najveći broj glasova i mandata na izborima održanim u nedjelju u Andrijevici, ali će za formiranje vlasti morati da pregovaraju s barem jednom od dvije građanske liste.

Prema privremenim rezultatima Opštinske izborne komisije (OIK), DPS je osvojio 34,7 odsto glasova (977 glasova) i 11 mandata, lista Demokrata i SNP-a 23,94 odsto (673 glasa) i osam mandata, PES 13,5 odsto (381 glas) i četiri mandata, koalicija “Za budućnost Andrijevice” (NSD, DNP, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) 10,8 odsto (304 glasa) i tri mandata, grupa građana “Za budućnost naše djece” 8,8 odsto (249 glasova) i tri mandata, a grupa građana “Vasojevićki pokret” 5,19 odsto (146 glasova) i imaće jednog odbornika.

NE PROPUSTITE

Privremeni rezultati izbora u Andrijevici: DPS dobio najviše glasova, slijede Demokrate/SNP, PES…

Ujedinjena Crna Gora je dobila 51 glas, odnosno 1,84 odsto, i jedina od sedam lista nije ušla u lokalni parlament.

Za formiranje vlasti u Andrijevici potrebna je većina od najmanje 16 odbornika.

Nosilac liste “Za budućnost naše djece” Ivan Radojević, kazao je “Vijestima” da oni žele stabilnu vlast i da ih pozicije ne interesuju, ali da neće podržati da SNP i Demokrate uzmu čelne pozicije u opštini, “jer su se pokazali prethodnih godina”.

“Nećemo to dozvoliti po cijenu novih izbora”, poručio je Radojević.

“Ne dolaze u obzir pregovori s DPS-om”: Radojevićfoto: Boris Pejović

Nakon lokalnih izbora 2020, vlast u Andrijevici formirali sz SNP, NSD, Demokrate i Demos, s ukupno 16 mandata. Mjesto predsjednika Opštine pripalo je SNP-u (Željko Ćulafić), a mjesto predsjednika Skupštine opštine (SO) Demokratama (Mladen Đukić). Međutim, prošle godine je došlo do trvenja unutar vladajuće koalicije, pa je Vlada, zbog nefunkcionisanja lokalne uprave, u martu ove godine uvela prinudnu upravu u Andrijevici. U toj opštini je grupa građana više mjeseci prošle godine sprečavala održavanje sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni Ćulafića.

Radojević ocjenjuje da u prethodne četiri godine vlast nije uradila ništa za dobrobit građana Andrijevice, “kao što nije ni DPS za 30 godina”. Poručuje da pregovori s DPS-om “ne dolaze u obzir”.

“Prethodna tri dana cijela je Vlada bila u Andrijevici. Niko ne razmišlja o tome što Andrijevica nema ni salu za fizičko vaspitanje za djecu, a kamoli halu sportova”, kazao je.

Vesko Raketić je “Vijestima” rekao da će prvo razgovarati s Radojevićevom listom. Kaže da SNP i Demokrate ne mogu dobiti čelne pozicije, posebno ne SNP koji, prema njegovim rijelima, nije ispoštovao dogovor o rotaciji vlasti nakon prethodnih izbora.

Raketić je nekadašnji predsjednik Opštinskog odbora (OO) NSD-a. Bio je potpredsjednik Opštine, ali je smijenjen krajem 2022. na zahtjev Ćulafića, s kim se sukobio u vezi toga treba li da zamijene pozicije.

Predsjednik OO SNP Andrijevica Željko Jelić rekao je “Vijestima” da se njima još niko nije obratio da razgovaraju o formiranju vlasti, te da će o potencijalnim zahtjevima govoriti kad ih druge partije zvanično dostave.

“SNP je tu, kao i uvijek, za razgovore i dogovore, ali svakako da nećemo dozvoliti da nas bilo ko ucjenjuje. Tim prije, jer je koalicija SNP-Demokrate osvojila osam mandata i treba da bude stožer buduće vlasti u Andrijevici. Ako do dogovora ne dođe mi smo spremni da idemo na nove izbore, na kojima ćemo sigurno ostvariti još bolji rezultat”, poručio je.

Mladen Đukić iz Demokrata očekuje da pregovori počnu već danas.

“Očekujem da ćemo imati većinu koju čine partije pobjednice izbora 2020. godine, građanske liste i PES”, rekao je.

Na pitanje da li su spremni da se odreknu čelnih pozicija, ako to bude uslov za formiranje vlasti, odgovorio je da je o pozicijama rano govoriti.

Nosilac liste „Za budućnost Andrijevice“ Miodrag Čukić rekao je da ozbiljnije pregovore očekuje za nedjelju dana.

“S DPS-om nećemo, sve ostalo ćemo analizirati”, kazao je.

Na pitanje da li misli da SNP-u i Demokratama ne treba da pripadnu čelne pozicije, odgovorio je da sve treba ozbiljno analizirati i razmotriti.

Predvodnica liste PES-a Dragana Vučević kaže da očekuje brzo formiranje vlasti u opštini na sjeveru države. Ponovila je da će PES pregovarati s onima koji podržavaju rad 44. Vlade, kao i sa građanskim listama, “sve u cilju poboljšanja života građana Andrijevice”. S DPS-om, kako je dodala, neće razgovarati.

Na pitanje da li misli da SNP-u i Demokratama ne treba da pripadnu čelne pozicije, s obzirom na to da se nijesu pokazali u prethodnom periodu, odgovorila je da će o tome tek razgovarali, dodajući da su “građani birali”.

Iako su na izborima osvojili najviše glasova, DPS-u će biti teško da formiraju vlast jer će im i u slučaju da se dogovore s građanskim listama, nedostajati podrška još najmanje jednog odbornika.

Iz te stranke su saopštili da su određene osobe juče ujutru oko pet sati ušle u zgradu Opštine Andrijevica i “kompromitovale birački materijal kako bi se stvorio osnov za ponovno prebrojavanje i ponavljanje izbora, čime bi se stvorili uslovi za izborni inženjering i obezbjeđivanje dodatnih mandata”.

Iz te partije su istakli da su u saznanju da koalicija SNP-a i Demokrata “pokušava da prekroji izbornu volju građana i krađom dođe do nedostajućih mandata koji su im potrebni za formiranje vlasti”.

Pavlović: PES se ne snalazi, već bježi u priču o IBAR-u i platama

Politički teoretičar Feđa Pavlović rekao je juče da su izbori održani u nedjelju drugi u kojima PES pokazuje “ozbiljne probleme na lokalu”. PES je na izborima u Budvi 26. maja osvojio samo dva mandata.

“Dosta je bilo ocjena da je u pitanju nedostatak infrastrukture, ali su za to potrebne godine. Mlade partije uglavnom kubure s tim, ali ako imate osnovni problem s porukom, onda vam partijska infrastruktura ne može pomoći”, rekao je Pavlović u Bojama jutra “TV Vijesti”.

Kazao je da je očigledno da su inicijative, kao što je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, aktuelizovale linije podjela koje su identitetske, nacionalne i ideološke između Crnogoraca i Srba.

“Ta podjela ne odgovara PES-u i tu se ne snalaze, već bježe i pričaju o IBAR-u (Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila) i većim platama. Ne možete to cijelo vrijeme da ignorišete i jedna partija koja pretenduje da bude stožer vladajuće elite mora imati odgovore na ta pitanja”, objasnio je, dodajući da ne smatra da treba da se “izjasne o tome jesu li Srbi ili Crnogorci

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Срце Васојевића,приметно оболило….