Licemjerstvo Bošnjaka i komita po pitanju Dodika!

Posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Crnoj Gori izazvala je oprečne reakcije dijela crnogorske javnosti. Neki su Dodikovu posjetu vidjeli kao pozitivan iskorak u poboljšanju odnosa Republike Srpske i Crne Gore, dok su je drugi osudili.

Lideri i poslanici pojedinih partija dali su sebi za pravo da u negativnom kontekstu komentarišu posjetu predsjednika Republike Srpske i njegov sastanak sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Ervin Ibrahimović, koji je poznat po svojoj odanosti DPS-u i nastavku sprovođenja politike podjela i dizanja tenzija, prokomentarisao je Dodikov dolazak u Crnu Goru, naglašavajući da je predsjednik Republike Srpske nepoželjan gost u Crnoj Gori.

”Znate, ako ste nepoželjan gost u nekoj kući nemojte da dolazite. Mislim da je više nego jasno da gospodin Dodik nije poželjan gost u Crnoj Gori. Nije poželjan u onoj Crnoj Gori koja misli dobro Bosni i Hercegovini i žao mi je što je došao u onu kuću u koju nije pozvan odnosno neželjan gost”, saopštio je on.

Posebno ističe kako je došao na dan kada se obilježavalo jedno od najvećih stradanja Bošnjaka u toj zemlji odnosno godišnjica zločina u Štrpcima.

”Ne mogu da shvatim gospodina Mandića da je prihvatio posjetu Dodika i baš na taj dan. Dakle, Crna Gora neće dozvoliti da se to dešava na njenoj teritoriji i najbolja je poruka građana da Dodiku nije mjesto u Crnoj Gori”, naveo je Ibrahimović.

Zbog čega lider Bošnjačke stranke nikada nije prokomentarisao susrete Dodika i predsjednika Turske Redžepa Erdogana? Zašto nikada nije upitao Erdogana zbog čega prihvata Dodikove posjete?

Ko daje za pravo Ibrahimoviću da odlučuje ko je poželjan, a ko nepoželjan gost u Crnoj Gori?

Ervin Ibrahimović nije premijer, niti predsjednik Crne Gore, a ni predsjednik Skupštine, s toga njegova riječ nije od značaja povodom ove teme. Takođe, Ibrahimović ne predstavlja većinsku Crnu Goru, s toga ne može ni da govori u ime svih građana Crne Gore.

Demokratska partija socijalista je naravno na nož dočekala Dodikovu posjetu i njegov sastanak sa Mandićem, iskoristivši to kao „legitiman“ razlog za pokretanje incijative za smjenu Andrije Mandića sa funkcije predsjednika Skupštine.

Kada se Milo Đukanović sastajao sa Dodikom, u Đukanovićevom DPS-u izgleda nije postojao niko hrabar da pokrene (unutarstranačku) inicijativu za smjenu Đukanovića.

Vjerovatno su se sada oslobodili i ohrabrili, nakon što je Đukanović otišao u političku penziju.

Licemjerstvo i pokušaji da se svaki događaj, pa makar i bezazleni, kao što je posjeta jednog državnika Crnoj Gori i sastanak dva predstavnika Srba, iskoristi za destabilizaciju države, je dokaz da DPS i njihovi sateliti još uvijek nisu naučili da je Crna Gora ipak prerasla takvu prizemnu politiku.

Mandić sastankom sa Dodikom ni na jedan način nije dao povod za dizanje političkih tenzija, a tokom konferencije za novinare je rekao da uvažava republiku Srpsku kao sastavni dio Bosne i Hercegovine.

Dodik i Mandić (MediaBiro/Tanjug)

„To je odlučio Dejton. Ko osporava prava Srba u BiH, taj ruši BiH kao zemlju tri naroda, a ne samo jednog kako mnogi žele da predstave u svojim javnim nastupima“ – rekao je on.

Mandić je istakao je mir u ravnopravnosti i dogovoru, a ne u rušenju Dejtonskog sporazuma.

„Danas sam te poruke mira, zajedništva i saradnje Crne Gore sa Republikom Srpskom, Crne Gore sa BiH prenio gospodinu Dodiku“ – izjavio je Mandić.

Interesantan detalj je da se poslanik vladajuće većine, Seid Hadžić, iz redova Pokreta Evropa sad oglasio, sugerišući Mandiću da se vrati u okvire koalicionog sporazuma, iako ga predsjednik Skupštine nije prekršio.

To ipak predstavlja samo još jedan disonantan ton koji je došao iz PES-a, jer i sam PES je stao u odbranu Mandića odbacujući incijativu DPS-a za smjenu Mandića, uz dijeljenje fotografije Dodika i Đukanovića.

Fotografija Dodika i Đukanovića koju je podijelio Pokret Evropa sad

I na kraju poruka Ibrahimoviću, kao „velikom prijatelju“ Redžepa Tajipa Erdogana, da mu ubuduće sugeriše sa kim smije da se sastaje, jer Erdoganovi savjetnici izgleda nisu dorasli Ervinovoj viziji politike.

Kada Erdogan shvati da je Dodik nepoželjan gost u Ervinovim očima, možda će i on revidirati listu onih sa kojim će se ubuduće sastajati. Mada, nadamo se da Ibrahimović tokom svog narednog susreta sa turskim predsjednikom neće zaboraviti da mu pomene Dodika i ukori ga zbog svih susreta koje je imao sa njim.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ibrahimoviću je bolje da razmisli koliko je njegova politika poželjna u Crnoj Gori !