Licemjerju Njemačke i Ruande nema kraja!

Njemačka i Ruanda, kao inicijatori nacrta rezolucije o Danu sjećanja na „genocid“ u Srebrenici, odgovorile su na pismo kojim je Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama tražila da nacrt rezolucije bude povučen, saopštivši da predloženi dokument ne cilja na Srbiju niti implicira kolektivnu krivicu.

Misija Srbije pri UN zatražila je, u pismu svjetskoj organizaciji, da nacrt rezolucije bude povučen uz napomenu da Srbija nije konsultovana u vezi sadržajem, kao i da predloženi dokument izaziva napetosti u regionu i podjele među članicama UN.

U reagovanju čiji su potpisnici stalni predstavnici Njemačke i Ruande pri UN, u koje je Glas Amerike imao uvid, navedeno je da je „Srbija više puta pozivana da se angažuje“ i da bi „svaki predlog Srbije za izmjenu teksta nacrta rezolucije bio shvaćen veoma ozbiljno“, prenosi N1.rs.

Precizira se takođe da tekst nacrta rezolucije ima čvrste osnove i usaglašenu terminologiju.

– U nacrtu rezolucije termin ‘genocid‘ koristi se striktno u pravnom kontekstu, u skladu sa presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Ne cilja Srbiju, poštovanu državu članicu ove organizacije, niti implicira bilo kakvu kolektivnu krivicu prema državama, entitetima ili grupama – ukazali su stalni predstavnici Njemačke i Ruande pri UN.

Navodi se takođe da podrška nacrtu rezolucije koja ima snažnu podršku u regionu, omogućava potvrdu zajedničke posvećenosti međunarodnom pravu i pravnom poretku.

– Cilj rezolucije je da ujedini, a ne da dijeli. U tom kontekstu, pozivamo sve države članice UN da podrže ovu važnu rezoluciju – šaljući time snažnu poruku za sjećanje i protiv poricanja genocida – navedeno je u odgovoru Ruande i Njemačke u koji je Glas Amerike imao uvid.

Generalna skupština UN glasaće o rezoluciji o Srebrenici 23. maja, objavljeno je na sajtu svjetske organizacije.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenice uvršten je u dnevni red 82. Plenarnog sastanka pod tačkom Kultura mira.

Predlog rezolucije kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca sponzorisalo je tridesetak zemalja, među kojima su zemlje Kvinte i sve bivše jugoslovenske republike osim Crne Gore, koja je najavila podršku.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kvinta je i napravila ratove u Jugoslaviji a Srebrnica je njihova režija i sramota! Da donesu 100 rezolucija ne mogu laž pretvoriti u istinu, a istina je samo jedna a to je da dokazani genocidaši trpaju krivicu na Srbe i Srbiju i Crnu Goru, samo ova naše bistrine na vlasti to ne vide jer imaju jake lične interese koji su im preči od države, naroda i obraza! Za ostalu fukaru iz regiona mogu samo da žalim što ih do sada nijesmo teretili za genocid koji je uradjen nad Srpskim narodom tokom prvog, drugog i ratova 90-tih! Žali bože koga smo oslobađali! Kud ta sreća da su ostali bečki konjušari jer nikad ne bi ni bili ništa drugo da Srbija nije krvarila za njihovu slobodu! Pamtimo sve!