Lekić: Na Balkanu imamo negativne tradicije!

Očigledno da se kultura sjećanja pretvara u građanski rat sjećanja, huškaju se novi sukobi i nove mržnje, ocijenio je bivši ministar spoljnih poslova Miodrag Lekić u emisiji „Referat“ na Gradskoj RTV, komentarišući usvajanje rezolucija.

Lekić je kazao da je teško predvidjeti u ovom trenutku kako će se odraziti usvajanje Rezolucije genocida o Jasenovcu na odnose sa Hrvatskom i na evropske integracije.

„Kada je otvorena sezona rezolucija o genocidima, nije trebalo biti veliki poznavalac prilika na Balkanu, da bi pretpostavili da će biti velikih političkih potresa. Očigledno da se kultura sjećanja, kao jedan pozitivan i poželjan fenomen, se pretvara u građanski rat sjećanja. Ne samo da se stvari mogu prevazići, već se huškaju novi sukobi i nove mržnje. Naravno da tu uvijek ima političkih profitera, a sve te rezolucije su dovele do reakcija drugih država, jer se Crna Gora zbog Rezolucije o Srebrenici jako zamjerila Srbiji“, kazao je Lekić.

Sve ovo, kako kaže, ulazi u političko nadgornjavanje sa reakcijama na Balkanu koje su često „teške i mučne“.

„Oko konkretne Rezolucije o Jasenovcu ne treba ni trošiti riječi, jer Jasenovac čini sastavni dio holokausta i sastavni je dio monstruoznih ideologija. Često imamo argument da država kaže: ‘pazite vi vaša posla i ne miješajte se ovamo’. Ni Srebrenica formalno nije bila u okviru Crne Gore… To je još jedan podatak da je na Balkanus stanje nestabilno“, poručuje Lekić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da zaustavi fazu „autodestrukcija koje su očigledno u toku“.

Komentarišući najave da bi Hrvatska mogla da blokira put Crne Gore u EU, Lekić podsjeća da postoji negativna tradicija da je Italija malo smetala Sloveniji kada je ulazila zbog određenih pitanja, kao i da je Slovenija pravila probleme Hrvatskoj.

(rtcg)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare