Lekić: Da se uzdržimo od glasanja!

Lider Demosa i dugogodišnji diplomata Miodrag Lekić ocijenio je da niko normalan ne može negirati “užas kukavičkog zločina” u Srebrenici, kao i da je nemoguće negirati da potencijalna rezolucija u UN ima političke funkcije i posljedice u sada složenom međunarodnom kontekstu – sve to govori da je ukupna tema jako osjetljiva.

“Ona je posebno osjetljiva za Crnu Goru, koja pokazuje da se (pre)lako izbacuje iz stabilnosti, posebno uticajima iz regiona”, rekao je Lekić “Vijestima”.

Smatra da je posebno u svjetlu nepoznatih posljedica, rizika i moguće destabilizacije regiona, usvajanje najnovije rezolucije, njenih nedovoljno poznatih političkih motiva u ovom trenutku, kao i zbog očiglednog djelovanja mnogih političkih huškača i trgovaca tragedijom u Srebrenici – crnogorska strana ima razloga da ozbiljno prouči i varijantu uzdržavanja od glasanja u UN.

“Takav mogući stav, s ciljem sprečavanja destabilizacije regiona, bi valjalo ozbiljno prezentovati, argumentovati i konsultovati u EU, imajući u vidu proklamovani evropski prioritet u oblasti spoljne politike Crne Gore”, rekao je.

Lekić kaže da sve države reaguju na međunarodnom planu na bazi svog nacionalnog interesa, što nije slučaj u Crnoj Gori u kojoj postoji više nacionalnih interesa – najmanje četiri, kao posljedica “zapuštenog društva i prilično srušene državne kohezije”.

“Presude međunarodnih sudova koje su činjeničke vrijednosti za sebe i kao takve za poštovanje, ne znači da one automatski opredjeljuju donošenja političkih odluka koje su od velikog značaja za stabilnost zemlje i regiona”, rekao je Lekić.

Lekić je kazao da je nakon usvajanja više rezolucija o zločinima i genocidima na teritoriji Crne Gore kroz istoriju u Skupštini, bilo primjedbi da to degradira značaj Rezolucije o Srebrenici.

Podsjeća da se mogu čuti glasovi iz Izraela da proglašavanje genocida u Srebrenici umanjuje težinu i značaj, po njima „pravog“ genocida holokausta.

„Ova argumentacija dobija na težini kada se sjetimo da istrebljenju 6 miliona Jevreja u njemačkim logorima nije prethodio građanski rat u kojem bi Jevreji ratovali protiv nacista“, kazao je.

Ukazije da je na međunarodnom planu stvar složena sa poimanjem, proglašenjem, (ne)priznavanjem genocida.

Navodi primjer Francuske koja je 2012. godina donijela Zakon o genocidu nad Jermenima 1915 – 1917. u Turskoj, koji podrazmijeva krivičnu odgovornost građana ukoliko negiraju zakonski član o tom genocidu.

„Turska, čije su formacije počinile takav čin, oštro i dosljedno, od Ataturka do Erdogana negira postojanje navedenog genocida na svojoj teritoriji. S druge strane, upravo turski predsjednik javno saopštava da je Izrael posljednjih mjeseci počinio genocid u Gazi gdje je do sada, prema zvaničnim podacima, 

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare