Le Pen slavi!

Prema izlaznim anketama, u prvom krugu vanrednih parlamentranih izbora u Francuskoj, krajnje desničarsko „Nacionalno okupljanje“ osvojilo je 34,2 odsto glasova, krajnje ljevičarski Novi narodni front 29,1, a alijansa Zajedno predsjednika Makrona 21,5 procenata. Veoma visoka izlaznost, prema procjenama 69 odsto, najviše u posljednjih nekoliko decenija.

Drugi krug će se održati 7. jula.

Marin Le Pen: Makronov blok praktično izbrisan

Liderka ekstremne desnice u Francuskoj Marin Le Pen izjavila je sinoć poslije prvih rezultata izlaznih anketa prvog kruga parlamentarnih izbora da je blok predsjednika Emanuela Makrona „praktično izbrisan“.

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje i njeni saveznici osvojili su najviše glasova, više od 34 odsto, u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, prve su procjene izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Francuzi su pokazali „želju da okrenu stranicu od sedam godina prezrive i korozivne vlasti“ šefa države Emanuela Makrona, rekla je Marin Le Pen koja je osvojila najviše glasova u svojoj izbornoj jedinici.

Le Penova je pozvala Francuze da Nacionalnom okupljanju daju „apsolutnu većinu“ u parlamentu od 577 mjesta.

Makron pozvao na veliko okupljanje protiv ekstremne desnice u drugom krugu

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je na „veliko demokratsko i republikansko okupljanje“ u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj protiv stranke ekstremne desnice Nacionalno okupljanje, koja je u vođstvu u danas održanom prvom krugu izbora.

„Veliki odziv u prvom krugu svjedoči o značaju ovog glasanja za sve naše sunarodnike i želji da se razjasni politička situacija“, rekao je Makron.

„Suočeni sa strankom Nacionalno okupljanje, došlo je vrijeme za veliko, jasno demokratsko i republikansko okupljanje u drugom krugu izbora“, rekao je Makron odmah pošto su saopšteni rezultati izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Građani Francuske glasali su u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora, koje je predsjednik Emanuel Makron iznenada raspisao nakon loših rezultata njegove stranke na izborima za Evropski parlament.

Prema izlaznim ankatama Instituta za ispitivanje javnog mnjenja Ifop, desničarsko Nacionalno okupljanje osvojilo je 34,2 odsto glasova, ljevičarski Novi narodni front 29,1, a alijansa Zajedno predsjednika Makrona 21,5 procenata.

Do 17 časova glasalo je 59,39 odsto upisanih birača, što je za gotovo 20 procenata više nego na prethodnim izborima 2022. godine.

Procjenjuje se da je izlaznost do 20 časova 69 odsto.

Većinski izborni sistem u Francuskoj – za šta se glasa u prvom, a za šta u drugom krugu

U prvom krugu izbora biralo se 577 poslanika među više od 4.000 kandidata za donji dom francuskog parlamenta.

Po jedan poslanik se bira u svih 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga.

Za poslanika može biti izabran već u prvom krugu onaj koji osvoji 50 odsto glasova izašlih birača ako je na biračko mjesto izašlo najmanje 25 odsto broja upisanih birača.

Na drugom krugu glasanja, koji je zakazan za 7. jul, ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

(RTS)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare