Lavrov: Zna se šta je cilj rezolucije o Srebrenici!

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, ocenio je da je izglasavanje nacrta rezolucije u Srebrenici, ima za cilj da se slome Srbi podsjećajući da su rezoluciju koju danas pokušavaju da proguraju u Ujedinjenim nacijama, i prije deset godina pokušali da donesu na Savetu bezbednosti UN, a da je Rusija uložila veto.

„Nemoguće je objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Evropljani dok guraju tu ideju, osim jednim razlogom: Srbi su previše svojeglavi. Srbi su previše samostalni u svom ponašanju, ne pokoravaju se zahtjevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, neće da priznaju nezavisnost *Kosova, ne žele da *Kosovo bude član međunarodnih organizacija. A za Zapad je to sada faktički ultimatum Beogradu“ – istakao je Lavrov u intervjuu za banjalučku televiziju ATV.

Lavrov je podsjetio da u Bosni i Hercegovini Milorada Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton, iako je on sa svojim timom jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe.

„Aleksandar Vučić je nedavno potvrdio evropsku orijentaciju u svojoj državnoj politici, a Brisel mu odgovara da ako hoće da postanu član EU, priznaju *Kosovo i pridruže se sankcijama protiv Rusije, jer članstvo u EU automatski podrazumijeva borbu protiv Rusije. To govoriti Srbima, ignorišući u potpunosti istoriju našeg prijateljstva, naših zajedničkih bitaka za slobodu, za nezavisnost, za pravoslavlje na kraju krajeva, za Slovene, ništa od toga Zapad ne interesuje. Čak bih rekao, interesuje ih, ali upravo zbog toga to treba uništiti“ – rekao je Lavrov.

Govoreći o inicijativi da se takozvano *Kosovo primi u Savjet Evrope, Lavrov je napomenuo da se ta ideja pravda stavom da je na *Kosovu primetan napredak u borbi protiv korupcije i da se stvara efikasan sistem pravosuđa.

„Ali svi znaju da je *Kosovo teritorija potpunog bezakonja. Ali, naše zapadne kolege se ne crvene, oni o tome govore tako kao da je to skoro svetionik demokratije. Tamo nikada nije bilo nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala, teritorija etničkog čišćenja u odnosu prema Srbima“ – dodao je Lavrov i napomenuo da je očigledno da se na toj teritoriji iskorenjuje pravoslavlje.

Kako je rekao, Zapadu se to sviđa i oni i žele da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se pravoslavni svijet nađe pod rukovodstvom istanbulskog patrijarha koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Država.

„Ista je politika i prema Republici Srpskoj. I sada samoimenovani njemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman, jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti pokušava na sve načine da diskredituje Republiku Srpsku i zastupa stav o unitarizaciji Bosne i Hercegovine, pokušava da igra sa nekim političkim snagama srednjobosanskih Hrvata, ali, ipak, i bosanski Hrvati imaju svoje viđenje toga kako će braniti svoj identitet i principe Dejtona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda“ – objasnio je Lavrov.

A to što oni sada pokušavaju u vezi sa BiH je direktno potkopavanje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

„Za SAD rezolucije o Palestini, Balkanu, ako one zastupaju interese srpskog naroda, one nisu obavezujuće. I to treba imati na umu“ – napomenuo je Lavrov.

(Novosti.rs)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare