Kovačević: Za razliku od DPS-a, Nikšić više nije u mraku!

DPS nastavlja da pokazuje svoju političku nemoć u Nikšiću i u Crnoj Gori. Iako su njihove šaptačke divizije opstale oni ne mogu građane da ubjede da više vjeruju njihovim riječima nego svojim očima pa tako grad koji nikad nije bio življi u večernjim satima proglašavaju da je u mraku, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Podsjetimo, Opštinski odbor DPS Nikšić danas je podnio krivičnu prijavu protiv Kovačevića, zbog sumnje da je time što je Nikšić zadužio 9,5 miliona eura za rasvjetu, bez saglasnosti Skupštine opštine Nikšić i Vlade Crne Gore, izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Projekat adaptacije postojeće rasvjete u Nikšiću novim LED svjetlosnim izvorima je odrađen po najsavremenijim standardima, na način da se čitava investicija isplaćuje iz ušteda električne energije. Osim toga imamo smanjenje CO2 gasova i obnovljenu čitavu infrastrukturu sa savremenim sistemom za praćenje čitave mreže javne rasvjete koji eliminiše nelegalne priključke na mreži. Sve to sa približnim finansijskim izdacima onim koje smo imali prije ovoga projekta. Dakle gotovo za isti novac na godišnjem nivou imamo obnovljenu infrastrukturu, uštede električne energije, smanjenje CO2 gasova i SKADA sistem za kontrolu mreže javne rasvjete kroz koji će se eliminisati svi nelegalni priključci na mreži i garanciju na period od 20 godina za svaku sijalicu“, naveo je Kovačević.

On je kazao da je vrijednost samog projekta preko 9 miliona evra ali se ta vrijednost isplaćuje iz ušteda električne energije koje su Opštini Nikšić garantovane u periodu od 20 godina. „Tako da je bezočna laž da je vrijednost sijalice preko 800 € jer se kompletna infrastruktura isplaćuje ne sa nekim dodatnim sredstvima u budžetu već sa garantovanim uštedama električne energije.“

Prema riječima Kovačevića, račun za troškove električne energije za javnu rasvjetu prije početka sprovođenja ovog projekta recimo za mjesec mart je bio skoro 55.000€ a za mart ove godine je 16.000€ što jasno pokazuje da je ovo uspješan projekat.

„Do 15. juna tekuće godine izvođač je u obavezi da eliminiše sve nelegalne priključke na mreži čime će sistem javne rasvjete biti na ispravnosti od 100%. Nelegalni priključci su razlog zašto u pojedinim naseljima nema rasvjete jer je SKADA sistem postavljen na principu da kada se u određenom reonu pojavi jedan nelegalni priključak za čitav taj reon se gasi sva rasvjeta dok se nelegalni priključak ne ukloni“, naveo je on.

Kovačević je naglasio da je ovaj projekat dobio pohvale i sa međunarodnih adresa, posebno od predsjednice Slovenije, i u skladu je sa državnom strategijom Crne Gore u ovoj oblasti.

„Izvođač je respektabilna firma iz ove oblasti koja dolazi iz EU. Projekat je sproveden po Zakonu o efikasnom korišćenju električne energije u kom se ovaj model finansiranja navodi odvojeno od klasičnih načina finansiranja što je praksa u zemljama EU u kojima se ovakve investicije knjiže vanbilansno. Neusklađenost drugih zakona sa ovim dovela je do zaključaka u izvještaju DRI koja ima obavezu da kada posumnja u zloupotrebe službenog položaja izvještaj proslijedi i Višem tužilaštvu što je u slučaju Opštine Nikšić izostalo a podsjetiću da većina kadrova u DRI je bila politički bliska DPS i da niko od njih nema interes da štiti Marka Kovačevića.

Čitav ovaj projekat je bio od samog početka transparentan tako da su svi mogli da prate o čemu se radi. Kroz samo sprovođenje projekta Opština Nikšić je u prošloj godini imala pasivni prihod od oko 500.000€ a u garantnom periodu imaće pasivni prihod od preko 2.000.000 €. Nikakvog negativnog uticaja ovaj projekat nema na budžet opštine, naprotiv on je baziran na štednji postojećih sredstava a ne na trošenju novih sredstava. Naravno sve je to vrlo jasno i sve će ove prijave proći kao i prethodne koje su podnosili protiv mene oni koji su trideset godina držali na snazi mrak u Nikšiću. Znamo da je njima mrklo u glavi i da misle da je to opšte stanje ali dok DPS nije smrklo Nikšiću i Crnoj Gori nije moglo da svane“, zaključio je Kovačević.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

ДПС је инкарнација империјалистичке ,старе Црне Горе,која је на преваран начин, лажно се представљајући као српски пијемонт , убедила српски народ…,
Старе Херцеговине,Боке и Брда да се,као Срби, са свим својим територијама , прикључе и интегришу у српску ЦГ,што се сада негира од стране званичника ЦГ.Да зло буде веће, иста ЦГ,признала је и независност КиМ ослобођено од Турака 1912.у исто време када нпр. и Беране.Питање је шта следи…