Kovačević u SLOBODNOJ ZONI pojasnio izjavu o „Turcima“: Mi smo za pomirenje i slogu, ako ne želite da budemo braća onda ste za nas tuđinci; Samo nas nemojte ugrožavati

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević gost je Slobodne zone sa Draženom Živkovićem na Prvoj televiziji i tom prilikom je komentarisao nedavne napade na njega.

„Mediji formiraju određene medijske priče i slučajeve a ja sam često meta tih i takvih medija. Zaista razmišljam da li ja nešto uradim kako ne treba, ali me oni onda razuvjere. Valjda sam podesan da se na meni lome koplja. Ono što pouzdano znam je da mi nikada nećemo završiti među 20.000 navijača koji kliču da treba da se ubije pripadnik nekog naroda“, kazao je Kovačević.

Podsjećamo, Kovačević je bio na meti BEMAX-ovih medija kao i nekih drugosrbijanskih glasila koji su izvukli izjavu iz konteksta.

„U pitanju je bila Spasovdanska proslava bitke na Grahovcu i to je proslava koja se u kontinuitetu slavi. Taj kontinuitet nije prekidan čak ni u vremenu komunizma. Imam tu čast da sam predsjednik opštine u kojoj su se odigrale najvažnije bitke u istoriji Crne Gore a takođe što dolazim iz porodice koja je imala najviše ratnika u tim bitkama“, kazao je on.

Dodaje da se obratio u kontekstu tih događaja a sad je u Crnoj Gori situacija da se o tome više ne smije govoriti.

„Vidjeli smo kad su u Skupštini prenosili ili citirali ono što sam ja rekao, da niko nije to uradio na pravi način. Izvršeno je jedno nasilje nad onim što sam rekao, plasirana je jedna priča i pokušana je da se napravi politička šteta i meni i politici koju predstavljam. Ova situacija je pokazala i da bivši režim nije džabe bio na vlasti 30 godina i imali su medije koji su mogli da stvore jedan ovakav napad. Niko u stvari u tom nekom strahu i metežu neće da sagleda šta se dogodilo. Nikome na tome ne zamjeram jer znam šta su namjere onih koji su plasirali ovu priču“, kazao je Kovačević.

Nije pomenuo nijedan narod u negativnom kontekstu a nije ni pozivao na nasilje.

„Sve ono što su drugi rekli, toga nema u mom govoru. Kada govorimo o rukopisu, slično je kao i u prethodnim slučajevima. Sjetićete se islamofobnih grafita u Pljevljima nakon 30. avgusta a što je radio DPS. Oni su to radili želeći da stvore nestabilnost u Crnoj Gori. Uzeli su osnovu za to da je Kovačević nešto kao pomenuo Turke a onda su iscrtali grafite u svojim naslovima i krivo interpretirali ono što sam rekao. To je potpuno isti način djelovanja, samo vidimo da taj način djelovanja nije nestao. Tako su i mene krivo interpretirali i izvršili pritisak ne samo na javnost već i na pravosudne organe“, podvukao je ona.

„Jedna osoba sa SKY aplikacije finansirala paralelni skup, imamo sumnje i da ga u tom području kriju“

Kovačević navodi da postoje neka bezbjednosno interesantna lica koja teže da ometaju obilježavanje bitke na Grahovcu i da je to jedna organizacija koja je ponovo počela da djeluje.

„Organizovan je paralelni skup. Ono što se govori u tom kraju je da lice sa potjernice organizuje ometanje službi a da se krije i u tom kraju. Oni su svoj šator raširili na dijelu crkvenog zemljišta i uzurpirali imovinu Crkve. Tu se našlo i lice koje sam ja prijavio za prijetnje. To je lice ijz dijaspore koga sam ja prijavio, a on je bio tu. Policija je obezbjeđivala skup na 10 ili 15 metara od mene. To je lice meni pisalo da se možemo gledati samo preko nišana. Sasvim sigurno je da to nisu stvari koje doprinose pomirenju“, kazao je on.

FOTO: Sa skupa

Dodaje da je ovo četvrti pokušaj njegove smjene i vjeruje da neće proći.

„Ne znam zašto je URA podlegla pritisku. Pozvaću u ponedjeljak predsjednika opštinskog odbora da vidim o čemu se radi. Od njih ne zavisi većina, ali dobrom voljom smo ih primili. Smatrao sam da kao činioci parlamentarne većine treba zajedno da vršimo vlast i u Nikšiću. Čak i kad su bile turbulencije prilikom formiranja Vlade Dritana Abazovića, ja nisam želio da to utiče na situaciju u Nikšiću“, kazao je Kovačević.

„Koriste se situacije kada neko ne može da odustane od nečega što je njegov identitet – onda ste krivi zbog toga što jeste“

On je objasnio svoj kontekst izjave o Turcima, i kazao da ako ne želi da budemo braća, onda će njihovo djelovanje „prema nama takvo biti i prema njima“.

„Prosto ćemo ih posmatrati kao tuđine. Ako neko ne želi da budete braća onda ste tuđinci ili stranci a to su nekad bili Turci. Izvolite, mi imamo svoj put, a mi imamo svoj. Nećemo dozvoliti da nas ugrožavate ukoliko bude do toga došlo“, podvukao je on.

Dodaje da ispada da Marko Kovačević samo o ovim stvarima priča, a ukoliko se vidi djelovanje opštine Nikšić, najmanje se o tome priča.

„Kada dođu proslave, te hijene traže nešto za šta bi se zakačili. Oni samo pričaju o tome kako dijele narod – eno ih tamo oni Srbi, oni su antidržavni element. Njima je važno to što mi radimo, ali da se to ne prikaže već da se prikažu neke druge stvari. Zato sam na udaru a naravno oni koriste situacije kada neko ne može da odustane od nečega što je njegov identitet i onda ste krivi zbog toga što jeste“, kazao je Kovačević.

Dodaje da ipak sad imamo situaciju da je Srbin predsjednik najveće opštine u Crnoj Gori kao i predsjednik Skupštine Crne Gore.

„Ali se onda udruže sile zla koje vide trn u našem oku a deblo iz njihovog oka viri pa mi moramo da se sklanjamo da nas ne bi udarili. Stvoren je momenat usplahirenosti gdje neki žele da kažu šta sam ja to rekao. Kada dođe takav momenat, normalno je da se ljudi malo usplahire i ne reaguju objektivno. Nisam imao razgovore sa predsjednikom i premijerom, ali ja sam već rekao da ne zamjeram jer mi je ova situacija poznata. Meni je važno da građani vide o čemu se radi. Istina leži u ovome narodu koji je većinski nekad podržavao Momira Bulatovića a svi znamo kako je ovaj drugi pobijedio“, podvukao je on.

Govorio je i o Svesrpskom saboru i kazao da su poslate poruke jedinstva.

„Ali to jeste problem. Kada Srbi komuniciraju sa Srbima to je očigledno problem“, kazao je on.

„Davao sam izjave zbog položaja ruku a Milo se ne saslušava zbog krvne osvete“

Prisjeća se i lokalnih nikšićkih izbora nakon emitovanja priloga Luke Radonjića, Kovačević tvrdi da su nikšićki izbori trebali da pokažu je li 30. avgust incident ili konstanta.

„Kroz SKY prepiske koje izlaze vidimo da oni nisu bili sami u njihovom poslu i da nije to bila samo politička priča već da je protiv njihovih političkih oponenata bio iskorišćen sav kriminalni milje. Mislim da je u tom smislu jasno gdje leži osnov tog njihovog nezadovoljstva“, kazao je Kovačević.

Komentarišući krvne osvete Mila Đukanovića i radikalizaciju Danijela Živkovića, Kovačević ističe da su se stekli uslovi da se smatra da su na djelu dvostruki aršini.

„Davao sam izjave zbog položaja ruku ali zbog Đukanovićeve izjave on nije morao da ide u Tužilaštvo da se Milo Đukanović ne maltretira. Oni su tu priču više puta ponovili i izgleda prepali Tužilaštvo. Izgleda nas treba procesuirati a njih ne“, kazao je Kovačević.

FOTO: Đukanović

Govorio je i o koncernu Vijesti i odnosu prema njemu i kazao da vlasnik Vijesti očito još nije prežalio što nije premijer.

„To je negdje u pozadini čitave priče. Iz istih razloga drže za poraz što smo mi na vlasti u Nikšiću. Naravno, tamo ima mnogo kvalitetnih ljudi, ali, da kažem, ne mogu neke stvari da prežale i moram da kažem da je na djelu nedostatak vizije i talenta i vidimo da oni žale za tim zašto Milo Đukanović u svom djelovanju nije bio savršen, pa imamo Srbe u Crnoj Gori koji su političari. Sve je to njihova neostvarena ambicija. Što se Vijesti tiče, premijer i ja smo najviše na udaru“, kazao je Kovačević.

Ti motivi će i dalje postojati i to će se dešavati i u budućnosti, a naročito će se desiti nakon proširenja Vlade a konačno će politički predstavnici srpskog naroda ući u izvršnu vlast.

„To je činjenica koju oni ne mogu da podnesu. Godine svog djelovanja su proveli na zadatku da ako se nekad smijeni DPS, da to ne bude sa koalicijom ZBCG. A mi smo se drznuli da se ipak i dalje bavimo politikom pa budemo i dio parlamentarne većine, a vrlo brzo i Vlade“, podvlači on.

O Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu: Bili bi prva država koja bi to usvojila, time bi rekli da su jednom negdje na Balkanu stradali i pripadnici srpskog naroda

Kovačević je komentarisao i Rezolucijuo genocidu u Jasenovcu i kazao da se nada da će ona biti usvojena.

„To je rezolucija koja govori da su nekad negdje na Balkanu stradali i pripadnici srpskog naroda. Vidimo da neki politički činioci drugačije djeluju kada je u pitanju Jasenovac a kada su u pitanju neke druge Rezolucije. Očito je da se to koristi za političke borbe a ne odavanje počasti žrtvama i osuda onima koji su ih počinili. Nama posebno znači da će ta Rezolucija biti prva koja bi bila usvojena. A onda bi iz godine u godinu to obilježavali“, podvlači on.

Komentarišući proširenje Vlade, Kovačević tvrdi da to znači stabilnost što se već vidi u parlamentarnoj većini i onome što radi Andrija Mandić i ono što rade poslanički klubovi NSD-a i DNP-a.

„Ne vidim zašto se Vlada ne bi proširila za kadrove tih stranaka. Želimo da uvedemo stabilnost u politički sistem Crne Gore“, podvukao je on.

Na pitanje mogu li se skorije očekivati rezultati popisa, Kovačević navodi da je bio problem sa tenderom za nabavku softvera i dodaje da je možda trebalo revidirati dogovor kako bi se prezentovao dio rezultata.

„Postoje realna očekivanja kakvi rezultati popisa treba da budu. Najbolji odgovor na to daju litije 2020. godine. Biće evidentno ako neko nešto pokuša tu da uradi. Moj utisak je da je MONSTAT profesionalno radio svoj posao i sumnjam da može biti greške ili manipulacije. Da li iza neobjavljivanja stoji činjenica da se niko ne javlja za softer stoji opstrukcija, vidjećemo. Ali brzo očekujemo rezultate. Očekujem ih i prije jeseni“, podvukao je on.

„Ako se svi zajedno skupimo oko Crne Gore, možemo mnogo dobra napraviti“

Govoreći o izvjavi premijera Milojka Spajića o dvojnom državljanstvu, Kovačević podsjeća da su tokom Vlade Zdravka Krivokapića i tada digli hajku, a da sada pokuašavaju isto.

„Taj zakon treba da riješi pitanje ljudi koji u Crnoj Gori žive preko 25 godina a nemaju državljanstvo i jedanaka prava kao što ih imamo mi svi. Uglavnom je to zemlja njihovih predaka a nemaju pravo odlučivanja u njoj. Pazite kog se resursa mi odričemo – toliko ljudi je iz Crne Gore, svi je vole… Ne znam koja pomračena svijest može drugačije razmišljati. Ima puno ljudi koji su vezani za Crnu Goru i koji bi da pomognu narodu koji ovdje živi. Mi zaboravljamo i mislimo da je država neki duh koji lebdi iza Lovćeva pa se svesilan pruža iznad Lovćena i daje toplinu. Državu čine građani, a mi se trebao susresti sa našim prijateljima i pomoći im da budu dio Crne Gore jer oni to i jesu. Oni su dio naših života, srca i porodica“, kazao je on.

Dodaje da imamo potomke ljudi sa Vučijeg dola i Grahovca i da oni danas nemaju prava u Crnoj Gori.

„Ako se svi zajedno skupimo oko Crne Gore, možemo dobro da napravimo. To je jedna od stvari gdje se slažem sa premijerom Spajićem i mislim da ne mora da se plaši“, zaključio je on.

Kovačević tvrdi da je loš prognozer za evropsko prvenstvo kada igra reprezentacija Srbije.

„Do kraja ću navijati za Srbiju a očekujem dobar plasman Francuske i Španije a Njemačka je naravno jedan od favorita“, zaključio je on.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nadamo se da će jednog dana na čelu Crne Gore biti uvaženi gospodin Marko Kovačević.