КОВАЧЕВИЋ ОТВОРИО ЧЕТВРТУ ЉЕТЊУ ШКОЛУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА СТРАНЦЕ

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић отворио је у свечаној сали Хотела „Оногошт“ Љетњу школу српског језика за странце, коју већ четврту годину заредом организује Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори са сарадницима.

Отварајући школу, предсједник је истакао задовољство што се ова престижна школа, која је међународног карактера, одржава по трећи пут у Никшићу.

„Нама из Општине Никшић представља задовољство да подржимо ову школу српског језика за људе из иностранства и наше дијаспоре. Никшић је један од изворишта српског језика. Реформатор српског језика Вук Караџић је говор са овог подручја узео као основ своје реформе, а његова мајка Јегда потиче са територије општине Никшић, и отац Стефан – недалеко одавде, из Петњице код Шавника, удаљеног свега 50 километара, тако да Никшић јесте право мјесто да почнете да учите српски језик. За завршетак ове школе свакако јесте најбоље и наше приморје, одакле тај српски језик већ вјековима иде у свијет и комуницира са другим народима и другим државама. Српски језик постаје популаран на глобалном нивоу, прије свега због наших спортиста, као што су Никола Јокић и Новак Ђоковић, тако да сте и ви као полазници школе у сличној мисији попут њих двојице – да наш језик популаришете и да ова реченица коју смо чули – да говоримо српски да нас читав свијет разумије – буде у потпуности истинита“, поручио је предсједник.

Љетња школа српског језика за странце, коју ове године похађа 35 полазника, намијењена је студентима српског/српскохрватског језика (европских и свјетских универзитета), српској дијаспори и свим заинтересованим особама старијим од 18 година, саопштили су из Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare