Ковачевић: Никшић европска престоница културе!

На конференцији је, по први пут ван Никшића, представљена иницијатива „Никшић 2030 – Европска престоница културе“. Циљ догађаја био је да се културна сцена читаве Црне Горе информише, мотивише и активно укључи у осмишљање програма Никшић 2030.

Конференцију је отворио предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић у оквиру 18. подгоричког Сајма књига и образовања.

Предсједник Ковачевић је истакао да је иницијатива симболично настала на Сајму књига у Београду, а први пут се промовише у Црној Гори.

„За ову титулу се кандидујемо јер Никшић има шта да понуди на пољу културе имајући у виду његову традицију и историју. Ова титула се добија и заслужује за визију будућности када је култура и њен развој у нашем граду и држави у питању. И управо због те будућности, ми смо се одлучили на овај корак, дајући прилику Никшићанима и другим људима у Црној Гори да кроз идеје створимо једну визију културног развоја – и Никшића и Црне Горе. Ова би титула много значила не само нашем граду већ и читавој нашој држави, поготово у процесу приступања Европској унији, на чијем смо путу у посљедњем периоду направили много корака у свим сферама, а свакако ћемо се трудити да то буде и на пољу културе. Имамо много идеја које тек треба реализовати, а моја је замисао да читав овај пројекат крунишемо у никшићком Дому револуције, гдје планирамо изградњу Дома дигиталне умјетности – први тога типа на Балкану“, поручио је Ковачевић.
Предсједник је навео да је ова иницијатива добила пуну подршку у локалном парламенту.

„Ово је прича коју је подржало и Министарство културе, прича која ће завршити једног момента и на дневном реду Скупштине Црне Горе, гдје ћемо такође имати подршку, али и Владе Црне Горе, чија ће подршка убрзо бити формализована“, закључио је предсједник.

О иницијативи и њеним бенефитима за наш град говорили су и Мато Уљаревић и Немања Поповић.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ama, šta vam je ljudi, Eu propada, recesija, ničeg zdravog nema, prodane duše vladaju, a predstavljaju se kao gazde…