Kongo prozvao Ruandu: Vi ste genocidni!

„Ruanda, dok sjedimo ovdje, priprema genocid u istočnom dijelu DR Konga!“

Ove riječi predstavnika DR Konga izazvale su veliku pažnju na GS UN o rezoluciji o Srebrenici. Inače, upravo je Ruanda sa Njemačkom bila glavni inicijator rezolucije o Srebrenici.

– Tu su izjave lidera iz Ruande koji su otvoreno rekli stranim medijima da vojska Ruande neće napustiti DR Kongo sve dok Tutsi ne dobiju svoju teritoriju i dok njihova prava ne budu garantovana. To je veoma opasna izjava i ona potvrđuje nedavne napade koje je izvršila vojska Ruande. Ovo je rezultiralo masakrom nevinih civila, od kojih su većina bili žene i djeca – kazao je predstavnik DR Kongo.

Dodao je da su više od 11 miliona mrtvih, 7,9 miliona interno raseljenih zločini protiv DR Kongo koji se dešavaju duže od 30 godina.

– Moja delegacija je šokirana da vidi da su neki počinioci tih užasa na istoku moje zemlje među inicijatorima ove rezolucije. Skandalozno je da imaju saosjećanja samo prema ljudima u Srebrenici – kazao je predstavnik DR Kongo.

Kasnije, DR Kongo glasao je protiv rezolucije o Srebrenici.

BiH je postkonfliktna oblast koja je veoma osjetljiva, s etničkim tenzijama i unutrašnjim političkim problemima. Trebalo bi oprezno da nastavimo – rekao je predstavnik Konga, ističući da nacrt rezolucije ne predstavlja konsenzus među stanovništvom BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je juče na činjenicu da je bio u pravu da će rezolucija o Srebrenici produbiti podjele.

– Samo što pred nama nisu zaratili Ruanda i Kongo – rekao je on za TV Prva.

Istočni Kongo godinama potresa nasilje koje uključuje ubistva, silovanja i sakaćenja koje čine naoružani pobunjenici različitih grupa uključujući M23 i Savezničke demokratske snage (ADF).

Zbog ponovne pojave M23 od novembra 2021. raseljeno je najmanje 500.000 ljudi.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare