Koji izbori nas čekaju u 2024 godini?

Iako su građani Crne Gore mislili da će se izborna saga završiti 2023. godine sa vanrednim parlamentarnim izborima, a naročito nakon političke stabilizacije koja je uslijedila nakon formiranja Vlade Milojka Spajića, ipak stiže razočarenje po ovom pitanju. Ipak će i ova godina biti izborna godina imavši u vidu da ističe mandat u pojedinim opštinama.

S tim u vezi, 2020. godine su, podsjećamo, osim parlamentarnih izbora održani i lokalni izbori u Kotoru, Andrijevici i Budvi, ali imavši u obzir da zbog krize vlasti dolazi do vanrednih izbora 2022. godine u Budvi, samo kotorskim i andrijevačkim opštinama dolazi do prekida mandata ove godine.

Ipak, tu postoji i još jedan izborni proces koji još uvijek nije završen – famozni izbori u Šavniku. Izbori u ovoj sjevernoj opštini još uvijek nisu završeni od 2022. godine zbog raznih mahinacija koalicije okupljene oko DPS-a i navodnog dovođenja birača sa strane a pripadnici tamošnje opozicije se tome suprotstavljaju iz izbornog procesa u izborni proces.

Međutim, nije teklo med i mlijeko ni u Andrijevici ni u Kotoru.

U Kotoru DF otišao u opoziciju a Jokić iz Demokrata vlada uz „odbjegle“ odbornike DPS-a“

Aktuelna vlast Vladimira Jokića u ovom trenutku vlada uz podršku preletača iz DPS-a dok su odbornici nekadašnjeg Demokratskog fronta prešli u opoziciju. Brojne su optužbe bile po ovom pitanju a kotorski DF je tada saopštio da je Jokić kupio odbornike DPS-a.

„Cilj je izglasavanje odluke da kulturne manifestacije u gradu narednih pet godina organizuje privatno preduzeće pod pokroviteljstvom Vladimira Jokića. Pretpostavljamo da novac koji je u opticaju za ove transfere potiče iz sredstava namijenjenih finansiranju kulturnih manifestacija u gradu i sportskog kluba „Bokelj“, navode iz DF-a.

Kako su kazali „kupljeni“ odbornik DPS-a Dejan Ognjenović je sportski direktor Bokelja.

„Učešće u ovim političkim malverzacijama uzeo je i direktor Opšte bolnice Kotor, Davor Kumburović,koji je ujedno i direktor Sportskog kluba Bokelj. U Opštoj bolnici je zaposlena i kupljena odbornica DPS-a Milica Ljutić“, ističu u saopštenju.

Andrijevička kriza vlasti: Nema zakazivanja sjednice, građani blokiraju sjednice

A ni u Andrijevici nije ništa bolje. Do krize vlasti i nezakazivanja sjednice skupštine opštine Andrijevica dolazi nakon što grupe građana zauzimaju salu u kojoj se održavaju sjednice.

Inicijativu za smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafića iz redova SNP-a podnijeli su opozicioni DPS i jedan bivši odbornik DF-a a po zakonu rok za održavanje je istekao.

Sada je na potezu Ministarstvo javne uprave (MJU), koje bi moglo da uvede prinudnu upravu u Andrijevici ali iz DPS-a ipak smatraju da oni mogu da ponovo zakažu sjednicu i najavljuju da će to i uraditi.

Smjenu već mjesecima traže opozicioni DPS i bivši odbornik DF-a Mijomir Dragović, koji sada čine većinu.

Predsjednik OO DPS, Dejan Ivanović kazao je da u skupštinu dolazi „30 do 40 ljudi pod raznoraznim pritiscima interesne grupe bliskih predsjedniku opštine i skupštine. Predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić kazao je da nije organizator ničega što se došava, za šta ga optužuje DPS.

I naravno, šavnička saga

Šavnik, mala i najsiromašnija crnogorska opština, iznenadnu popularnost duguje lokalnim izborima koji traju od 23. oktobra 2022. godine i čiji kraj se ne nazire.

Članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije „Za budućnost Šavnika“, koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), iz nedjelje u nedjelju prekidaju izborni proces jer ne dozvoljavaju, kako tvrde, da glasaju „izborni turisti“ – birači iz drugih opština.

Razbijene biračke kutije, pocijepani glasački listići, birači kojima se ne dozvoljava da glasaju, verbalni ali i pokušaji fizičkih sukoba, obilježili su najdužu izbornu bitku u istoriji Crne Gore.

Tu su i krivične prijave, čiji broj je odavno postao nebitan, veliki broj novoupisanih birača, pojačano prisustvo policije, zatvoreni ugostiteljski objekti.

Sve to toliko traje da se sada zbijaju i šale i na račun dočeka Nove godine koji se mjeri po šavničkim izborima – još tri glasanja i stiže 2023, pisao je tada BBC na srpskom. A davno je prošlo od te nove godine. Ušli smo u 2024. godinu a izborna šavnička saga i dalje traje.

Međutim, postoje određene medijske nemušte najave da će se ove godine razriješiti i ova saga i da će Šavnik konačno dobiti novu administraciju.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare