Koje strukture opstruiraju ulazak ZBCG u vladu?

Kako se približava trenutak ulaska predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore, tako na površinu isplivavaju težnje odlazećih domaćih struktura i njihovih inostranih saradnika da se spriječi, sporazumom predviđena, rekonstrukcija 44. Vlade Crne Gore.

Tome u prilog idu najprije naručeni medijski istup specijalnog američkog izaslanika za tzv. Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, kao i današnji spinovani izvještaj NATO pakta o povjerenju građana Crne Gore u tu organizaciju koji je Pobjeda prenijela.

Krenimo redom.

Gabrijel Eskobar je prije tri dana ponovio lini, a ne zvanični stav SAD, da je Vašington navodno zabrinut zbog činjenice da bi lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta mogli biti dio Vlade, jer ih ne smatraju pravim partnerima.

– Ali javno smo rekli da smo zabrinuti i da ove partije nijesu partner Sjedinjenih Država…Predstavnici ovih partija govorili su da će preispitati članstvo u NATO, oni su zaustavili pomake u reformskim paketima koji su potrebni za članstvo u EU. Oni su rekli da bi povukli priznanje Kosova što bi izazvalo dodatne tenzije u regionu. Tako da, oni se nijesu promijenili. Kroz mnoge stvari koje radi šef parlamenta nijesmo vidjeli posvećenost evroatlantskim integracijama. Tako da jesmo zabrinuti zbog mogućnosti da oni koji ne dijele vrijednosti kao ostatak koalicije, mogu ući u Vladu – rekao je Eskobar.

Naručeno Eskobarovo obraćanje ili kako je zvanično navedeno onlajn brifing sa novinarima predstavlja njegov lični stav i kroz njega ne treba projektovati zvanični stav američke administracije, naročito ako se uzmu u obzir pogledi i potezi Eskobarovih nadređenih – pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajen i američkog šefa diplomatije Entonija Blinkena.

Drugi potez kojim se po svaku cijenu želi spriječiti ulazak predstavnika ZBCG-a u rekonstruisanu vladu svakako predstavlja izvještaj NATO-a o povjerenju građana Crne Gore u taj pakt, a koji je danas ekskluzivno objavila DPS-ovska Pobjeda.

Prema tim navodima, u Crnoj Gori je navodno za 12 odsto porastao broj građana koji bi podržali napuštanje NATO-a.

– Za izlazak Crne Gore iz NATO-a glasalo bi 44 odsto crnogorskih građana, dok bi za ostanak države u tom savezu glasalo 46 odsto. U poređenju sa prethodnim izvještajem, broj onih koji bi napustili NATO porastao je za 12 odsto, dok je broj podržavalaca za opao dva odsto – navodi se, između ostalog, u ovom dokumentu.

Ovaj izvještaj ima za cilj da predstavi kako je pad povjerenja građana Crne Gore u Sjeverenoatlantski pakt u korelaciji sa radom aktuelne vlade koju, u sklopu, parlamenatrne većine podržava koalicija Za budućnost Crne Gore čiji je stav po ovom pitanju više nego jasan. Iz ovoga slijedi da će se trend pada podrške NATO-u dodatno ubrzati ukoliko funkcioneri bivšeg DF-a budu dio izvršne vlasti.

Zato će Eskobarov istup i izvještaj NATO-a DPS i sateliti maksimalno probati da eksploatišu kako bi se onemogućilo sprovođenje Sporazuma (tačnije stavka koja predviđa rekonstrukciju Vladu i ulazak ZBCG-a u istu) koji su krajem oktobra prošle godine potpisali konstituenti parlamentarne većine. Oni će od zapadnih sila tražiti da intervenišu i spriječe ulazak ZBCG-a u Vladu, uostalom, zbog toga se svako malo i sastaju sa ambasadorima famozne Kvinte

Nažalost po političke strukture bivšeg režima i njihove iznajmljene i potrošene inostrane pomagače, uloženi trud im se neće isplatiti i zato bi im bolje bilo da pređu na plan B, jer je ovaj toliko providan i neinventivan, i što je najvažnije, u praksi se već pokazao neuspješnim.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare