Ko stoji iza napada na premijera Vučevića!

Slučaj sajber napada na instituciju predsjednika Vlade Srbije i ličnost Miloša Vučevića još jedno je upozorenje na razornu snagu zloupotrebljavanja visoke tehnologije. Manipulacijom vještačke inteligencije na društvenoj mreži Fejsbuk pojavio se lažni snimak premijera Miloša Vučevića s naloga Corvus01. Ovo je pokušaj diskreditacije visokog državnog funkcionera pomoću savremenih alata poput dipfejka (deepfake), a iza ovako zloupotrebljene vkeštačke inteligencije vjerovatno stoje strani bezbjednosno-obavještajni sistemi.

Kako je saopštio kabinet predsjednika Vlade Srbije, vještačkom inteligencijom kreirana je nepostojeća izjava premijera Vučevića, i to tako što je njegov lik zloupotrijebljen, a generisanim glasom su objavljeni podaci o nepostojećim projektima Vlade. Ministarstvo unutrašnjih poslova, to jest Služba za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, obratilo se kompaniji „Meta“, vlasniku Fejsbuka, kako bi se uklonile navedene objave i dostavili podaci o administratoru naloga. Podnijeta je krivična prijava protiv N. N. lica i radi se na utvrđivanju identiteta osoba koje stoji iza profila na kojem je objavljen lažni video.

Savjetnik premijera za nacionalnu bezbijednost Miroslav Bjegović otkriva za Kurir gde bi istraga mogla da završi.

 Obavještajni napad na predsjednika Vlade i lažno kreirana izjava premijera Vučevića o nepostojećim projektima Vlade je pokušaj njegove diskreditacije pomoću vještačke inteligencije koju zloupotrebljava nečiji strani bezbjednosno-obavještajni sistem radi pokušaja ostvarivanja svojih zacrtanih ciljeva u Srbiji. Nažalost, u Srbiji imaju svoje podanike, koji rade protiv državnih i nacionalnih interesa za prljav novac, što će započeta istraga uskoro i pokazati. Ovaj napad je u startu osuđen na propast jer je apsolutno upućen na pogrešnu adresu – izjavio je Bjegović.

Dipfejk

Stručnjak za sajber kriminal Goran Kunjadić objašnjava za Kurir da ni akteri u sferi politike nisu imuni na ovakve vrste napada.

– Postoje savremeni alati kao što je dipfejk koji omogućavaju kreiranje video-zapisa koji mogu uključivati realne ličnosti. Korišćenje alata je jednostavno i nije potrebno posebno znanje. Istini za volju, pažljivim posmatranjem moguće je uočiti razliku između pravog i lažnog klipa. Postoji više primjera u svijetu da je dipfejk korišćen za kompromitovanje javnih ličnosti kao što su Pirs Morgan, Opra Vinfri, Džo Bajden, Džastin Trudo i mnogi drugi – podsjeća sagovornik portala Pink.rs.

„Apel građanima Koristite internet uz obazrivost Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je njegovo Posebno odjeljenje za visokotehnološki kriminal podnijelo zahtjev za prikupljanje obavještenja potrebnih policijskim službenicima Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala povodom video-zapisa koji je objavljen na Fejsbuku, na nalogu pod nazivom Corvus01, u kojem je upotrebom vještačke inteligencije kreirana izjava premijera Vučevića. – Pomenutim zahtjevom zatraženo je uklanjanje predmetnog naloga s društvene mreže, uz prethodno prikupljanje podataka o nalogu i njegovom korišćenju od pružaoca usluge „Meta platformsa“ – saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu. Posebno odjeljenje za visokotehnološki kriminal apelovalo je na građane da prilikom korišćenja interneta budu obazrivi i da pažljivo čitaju tekstove i gledaju, odnosno slušaju audio i video zapise na internetu, te da ukoliko su usljed ovog ili sličnih događaja dovedeni u zabludu da na svoju štetu nešto učine, podnesu prijavu dolaskom u prostorije tužilaštva ili putem elektronske pošte.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare