Ko je za a ko protiv izmeštanja spomenika velikog vojvode Mirka Petrovića

Pitanje izmještanja spomenika vojvodi Mirku Petroviću iz centra Podgorice uzburkalo je javnost Crne Gore a mišljenja po pitanju treba li spomenik izmještati su podijeljena. I dok odbornici vladajuće koalicije iz Pokreta Evropa sad i koalicije Za budućnost Crne Gore podržavaju inicijativu za izmještanje, iz gradske opozicije već su počeli da se bune i u svom DPS maniru poručuju – da će ih želja biti.

Ovo pitanje aktuelizovano je početkom godine kada je organizacija plemena Kuči pokrenula potpisivanje peticije za izmještanje (a ne rušenje) spomenika vojvodi Mirku Petroviću koji je postavljen za vrijeme vladavine DPS-a. To pitanje je i tada bilo kontroverzno imavši u vidu da je vojvoda Mirko po nalogu knjaza Danila izvršio poharu Kuča, što je jedan od najtamnijih stranica crnogorske istorije.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore, kao inicijator peticije građana Podgorice, krajem prošlog mjeseca obratio se predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović sa Zahtjevom za izmještanje spomen obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici (Trg nezavisnosti).

„Pravni osnov za pokretanje ove inicijative utemeljen je u Zakonu o spomen obilježima član 10 stav 7 kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen obilježja „…licu koje je u istoriji Crne Gore ili istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu…“ Naime, jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pismenih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena Knjaza Danila I. U tom zločinačkom pohodu stradalo je više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i djece, o čemu istorijski zapisi nedvosmisleno utvrđuju negativnu istorijsku ulogu vojvode Mirka Petrovića i njegovog brata knjaza Danila I“, kazali su iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Valja napomenuti, dodaju oni, da u tom vremenu Kuči nisu bili u sastavu Crne Gore pa nije postojao ni jedan državni razlog za zločinačko i brutalno kažnjavanje nedužnih stanovnika Kuča.

FOTO: Spomenik vojvodi Mirku Petroviću

„Iz navedenih razloga, a i iz činjenice da je spomen obilježje postavljeno na teritoriji koja je u tom vremenu pripadala Kučima što se apsolutno doživljava kao očigledna provokacija bivše vlasti prema sopstvenim građanima, zahtijevamo da se spomen obilježje ukloni, ili izmjesti, u skladu sa važećim propisima crnogorskog zakonodavstva. Molimo Vas da nam u najkraćem roku odgovorite na naš zahtjev, a u isto vrijeme tražimo da organizujete sastanak predstavnika potpisnika peticije sa predsednicima odborničkih klubova u Skupštini grada Podgorice“, navode oni.

Oni su predsjednici Skupštine Glavnog grada u prilogu dostavili i peticiju sa 5.000 potpisa podrške.

PES i ZBPG podržavaju inicijativu: Čarapić bi da donira spomenik Cetinju

Početkom godine, kada je pokrenuta peticija, šef odborničkog kluba NSD-a za Podgoricu, Mitar Šušić, kazao je „Borbi“ da samo podizanje spomenika vojvodi Mirku, bez prethodne analize i javnih konsultacija, i to upravo na teritoriji Podgorice koja istorijski predstavlja teritoriju Kuča nije bio plod dobronamjerne želje da se oda počast vladarskoj kući Petrovića.

„Nemam sumnje da se podizanjem tog obeliska samo željela postići polarizacija, podjela, gurnuti prst u oko Kučima i svim drugim građanima koji iz razumljivih i očiglednih razloga imaju velike rezerve kada su u pitanju zasluge tog lica“, naglasio je Šušić.

To je bio, istakao je on, jedan model vladanja na potpirivanju i izazivanju tenzija i mržnje.

„To je bila jedna stupidna ideološka matrica koja je težila da silom i inatom utjeruje identitet i nameće svoj interes kao vrhovni kompas društva, gazeći i ljudske i Božije zakone”, jasan je on.

FOTO: Mitar Šušić

Upravo zato je, pojašnjava on, od svih Petrovića odabran vojvoda Mirko – kao simbol vlasti i države kakvu je DPS sa svojim narko partnerima priželjkivao.

„Kao prijetnja svakom ko ne prihvati njihov interes i njihov patronat. Upravo zato je, od svih teritorija Crne Gore, odabrana Podgorica u kojoj su zločini tadašnjeg režima prema civilnom stanovništvu Kuča dosegli svoj vrhunac – da bude simbol legitimizacije zločina u ime vlasti. Stoga, inicijativa mještana Kuča je opravdana, utemeljena i predstavlja civilizovan odgovor na anti-civilizacijske akte prethodne administracije Glavnog grada i kao takva, imaće našu podršku“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, u Podgorici, možda baš na tom mjestu, treba da postoji spomenik žrtvama pohare Kuča, jer tragedija tog zločina je, kako kaže, nedovoljno poznata građanima Crne Gore, a ne zaostaje za onima u Pivi ili u Velici.

„Naprotiv, tim je veća što su u slučaju Kuča, žrtve i zločinci bili isti narod, što je zločin izvršen u ime centralne vlasti jedne dinastije, koja iz drugih razloga i zbog drugih ličnosti ima značajno mjesto u našoj istoriji“, zaključio je, u razgovoru za BORBU, odbornik NSD-a u Glavnom gradu, advokat Mitar Šušić.

Funkcioner Pokreta Evropa Sad (PES), Vasilije Čarapić, izrazio je podršku inicijativi da se spomenik vojvodi Mirku Petroviću ukloni sa Trga nezavisnosti u Podgorici i donira Prijestonici Cetinje.

Čarapić je istakao da bi donacija spomenika vojvodi Mirku Petroviću, poznatom kao vojvodi od Grahova, Prijestonici Cetinje bila primjeren gest s obzirom na njegovo porijeklo sa Njeguša.

Podržao bih donaciju spomenika Vojvodi Mirku Petroviću Prijestonici Cetinje, jer smatram da je to primjeren gest budući da je vojvoda Mirko poznat kao vojvoda od Grahova, porijeklom sa Njeguša“ – izjavio je Čarapić za „Borbu“.

FOTO: Vasilije Čarapić

Čarapić naglašava da je ključno voditi ovu diskusiju u duhu tolerantnosti i međusobnog uvažavanja.

Podcrtavam da atmosfera u kojoj se vodi ova diskusija mora biti u duhu tolerantnosti, jer imamo dobru priliku da kroz ovaj gest uvažimo i Kuče i Cetinjane“ – zaključio je Čarapić.

Pokret za Podgoricu će se izjasniti kad dođe na dnevni red, Demokrate ćute

I Pokret za Podgoricu oglasio se za naš portal, a odbornica tog pokreta Nađa Ljiljanić je za Borbu kazala da će se oni prema svakoj inicijativi odrediti kada ona bude predata i kada budu obavili dijalog sa građanima na nekom većem nivou.

Na pitanje našeg novinara, da li će podržati inicijatvu o izmještanju spomenika vojvodi Mirku Petroviću sa Gradskog trga, Ljiljanić je kazala da smatraju da svako rušenje spomenika nije dobro za Podgoricu i za Crnu Goru.  Na konstataciju našeg novinara da je u pitanju izmještanje i da se nigdje ne pominje rušenje spomenika, Ljiljanić je kazala da će se o tome izjasniti kada inicijativa bude predata, u najboljem interesu građana Podgorice.

FOTO: Nađa Ljiljanić

Mi smo više za dijalog i za razgovor i ne možemo sada odgovoriti na to pitanje u tom smjeru da li ćemo se prema tome pozitivno izjasniti“, poručila je Ljiljanić.

Naša redakcija pokušala je da kontaktira i odbornika Demokratske Crne Gore Mitra Vukovića, međutim, on nije želio da daje izjave za naš portal kazavši da je njegov stav po pitanju spomenika svima dobro poznat.

Opozicija bi da brani spomenik „kučkom krvniku“

Čarapićeva izjava pokrenula je salvu komentara iz podgoričke opozicije a što se najbolje može sumirati rečenicom šefa odborničkog kluba DPS-a – želja će vas biti.

„Želja će te biti Čarapiću! Ali makar pokazujete pravo lice. Želite da izazivate podjele i nemire u PG“, napisao je Klikovac na mreži „X“.

I predsjednik Glavnog odbora SDP Mirko Stanić osvrnuo se na izjavu poslanika Pokreta Evropa sad (PES) Vasilija Čarapića, koji je saopštio da podržava inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore da se ukloni spomen obilježje vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u Podgorici i da se donira Cetinju.

„Samo ekonomija, razvoj, IBAR, srpski nacionalni savjet, ulagivanje radikalnim elementima, plemenština, vijeće narodnih skupština i ostale gluposti“, kazao je Stanić na mreži Iks.

Onda da se, dodaje on, pošalje i Mirkova varoš na Cetinje, jer je i to nasljeđe velikog vojvode.

„p.s Grahovo je u Nikšić…“, rekao je Stanić.

Reagovali su i iz SD-a i kazali da umjesto obećanog povećanja plata, socijalnih davanja, novih fabrika, ubrzavanja puta ka EU i ostalih šarenih laži kojima su zamajavali javnost u predizbornom periodu, Vasilije Čarapić i njegov Pokret Evropa sad su se danas zalećeli ni manje ni više nego na spomenik Mirku Petroviću!

“Evropski”, nema šta. Stoga poručujemo i njemu i ostalim Čarapićima: to neće proći, poručuju iz Socijaldemokrata

„Ovakva bezumna ideja bila bi drugi atak na spomenik Vojvodi Mirku Petroviću, a inicijatori istog bili bi crnim slovima upisani u crnogorskoj istoriji kao sponzori mržnje protiv sopstvene države i dinastije Petrović. Zato pozivamo gospodina Čarapića da izbjegne ovakvu retoriku, da se mane ćorava posla, odnosno da konačno prestane sa jalovim pokušajima da dodvoravanjem DF-u spasi vlast u Glavnom gradu, kojoj je svakog dana kraj sve bliži.”, zaključuju oni

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare