Ko je Ivan Stoilković novi potpredsjednik sjevernomakedonske vlade?

Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji nedavno je u izjavi za RT Balkan rekao da „sa promjenom vlasti očekuje poboljšanje atmosfere ne samo između dva naroda, nego i između državnih rukovodstava Srbije i Sjeverne Makedonije“

Godine 2008. kada to u Makedoniji nije bilo baš jednostavno, Ivan Stoilković, predsjednik Demokratske partije Srba u toj državi, glasao je u Sobranju protiv odluke o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Punih 16 godina kasnije, Ivan Stoilković, predsjednik DPSM, kako je sinoć saopštio mandatar za sastav nove vlade Sjeverne Makedonije i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, biće izabran za potpredsjednika makedonske vlade i ministra zaduženog za odnose između zajednica.

Srbin će biti potpredsjednik makedonske vlade, a prva reakcija albanskih političara u Sjevernoj Makedoniji je očigledna nervoza, oličena u teško shvatljivom, pogubnom zaključku da  „VMRO više vjeruje Srbima, nego Albancima u toj državi“.

Srbin rodom iz Kumanova, pravnik po obrazovanju, poslanik u Sobranju od 2002. godine, Stoilković je sinoć zahvalio Mickoskom na povjerenju, napisao da „korupcija i on niti su imali niti će imati dodirnih tački“, kao i da „kako bude radio, tako mu Bog pomogao“.

Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji nedavno je u  iz javi za RT Balkan rekao da „sa promjenom vlasti očekuje poboljšanje atmosfere ne samo između dva naroda, nego i između državnih rukovodstava Srbije i Sjeverne Makedonije“.

„Sa makedonske strane imaćemo političare koji neće samo deklarativno pričati o poboljšanju odnosa sa Srbijom, a iza leđa praviti svakojaka nepočinstva već će to biti daleko partnerskiji, iskreniji odnos. Neke velike, krupne priče, o promjeni imena recimo, biće otvorene u javnosti“, rekao je tada Stoilković.

Prethodnih godina, predsjednik partije Srba u Sjevernoj Makedoniji bio je aktivan i na širem planu, što se položaja srpskog naroda u regionu tiče.

„Na današnji dan, prije dvadesetak, skoro trideset godina, oni koji su sanjali o slobodi proglasili su Republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Krenuli su svojim putem, jedinim putem! Prema onome što su bili, u šta su verovali, šta su činili oni pre nas. (…) Prije dvadeset i sedam godina proglašena je Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine, Sanstefansko je jutro! Dan je naš, dan je Republike Srpske, Dan svih Srba zapadno od Drine! Čuvajmo je! Srećan praznik“, napisao je na 9. januar 2019. godine Ivan Stoilković, u vrijeme kada ovakvi stavovi ni u Makedoniji, a tek na Zapadu nisu bili ni malo popularni.

Krajem 2018. godine kada je regionalna tema bila najava stvaranja balkanskog pakta za obračun sa Srbijom, Stoilković je u autorskom tekstu jetko primjetio da „Srbima i Beogradu ponovo treba navući ludačku košulju i ubjediti svijet da je Srbija (i generalno Srbi) u zavadi sa većinom svojih komšija kojima, eto, opet nanosi neko zlo, prije svega Makedoncima i Crnogorcima“.

„Iz ponašanja Albanaca možemo izvući više zaključaka koji će nam u budućnosti služiti za nauk. Prvo, nema odustajanja od Velike Albanije, ni među Albancima, ni u zapadnim centrima moći koji su ih do sada podržavali, pomagali i kuražili. Postoje samo sitne, lukave zamke koje se Srbiji podmeću u smislu eventualnih promjena ili korekcija stavova. Drugo, u ovoj fazi stvaranje monstruma ‘velike Albanije’ odvijaće se isključivo na račun Srbije i Makedonije, sa ciljem pune dezintegracije balkanskog pravoslavnog elementa. Prosto je nevjerovatno da Makedonija (iako su svi svjesni kuda sve ovo vodi) i dalje po inerciji devedesetih pristaje da bude pontonski most i logistika za pritisak na Srbiju. Treće, svi dobro znaju koliko je problematičan proces koji se sprema i kakve sve posledice može da izazove. Zapadni partneri tako nešto nikada neće otvoreno podržati, ali će jedva čekati da aminuju tu ‘novu realnost’ do koje će ovaj proces neminovno dovesti“, zaključio je tada Stoilković.

Tih dana predsjednik partije Srba u Makedoniji konstatovao je da u toj državi nije bilo „elementarne novinarske hrabrosti da se premijer pita za stav Vlade o „najavljenom učešću Makedonije u stvaranju pakta protiv Srbije“. Tada je javno pozvao premijera Zaeva da odgovori makedonskoj javnosti na jedno „u suštini veoma jednostavno pitanje“:

„Na čijoj strani ste Vi gospodine Zaev i čije interese branite i zastupate, interese Republike Makedonije, ili interese velikoalbanskog šovinizma, da li zastupate regionalnu saradnju i stabilnost ili po meri fašitičke prošlosti na ovim prostorima uprežete Makedoniju i njen narod mimo njegove volje u otvoreno neprijateljstvo sa srpskim narodom i Srbijom?“, pitao je tada, kad već nisu drugi, Stoilković.

Semptembra 2023. Stoilković je reagovao na novi talas ugrožavanja prava Srba na Kosovu i Metohiji.

„Vječna slava srpskom narodu koji i pored nezapamćenog terora opstaje u srpskoj kolijevci i ne napušta svoja vjekovna ognjišta pred Kurtijevim divljim zvjerima i međunarodnom aždajom. Slava Srbima sa Kosova i Metohije koji su dali život u odbrani svojih domova i svoje rodne zemlje od sve većeg ugnjetavanja i tiranije od strane vlasti šiptarskog okupacionog režima i pokoj duši albanskom policajcu“, naveo je tada Stoilković.

Posle odluke zvaničnog Skoplja da podrži ulazak tzv. Kosova u Savjet Evrope i da ova zemlja bude kosponzor rezolucije o Srebrenici u UN, Stoilković je intervjuu „Večernjim novostima“ konstatovao: „Albanci nam ubuduće neće krojiti kapu“.

„Makedonski građani i makedonski narod su ono što su imali rekli 1999. godine, kad je Srbija bila bombardovana i to potvrđuju kad god je Srbiji potrebna neka pomoć. Nažalost, ima podosta kvislinga među makedonskim političarima. Inače, glasanje Makedonije za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope naišlo je ovde na opštu osudu, izazvalo je kod makedonskog naroda bes zbog nemoći da ovo već alarmantno stanje nekako promjene“, izjavio je u aprilu ove godine Stoilković.

Posle najave Mickoskog da će Srbin u Vladu, među Albancima u Sjevernoj Makedoniji, razumljivo, razočarenje i zabrinutost. Oglasio se Arber Ademi, potpredsjednik albanske stranke DUI, razočaran, kaže, što je Ohridski sporazum, prvi put od 2001. godine u rukama „Srbina putinističkih uverenja“.

Politički analitičar iz Skoplja Bljerim Hiseni, zabrinuto je izjavio da je  sve ovo što se trenutno dešava u Severnoj Makedoniji „pokazatelj da VMRO više vjeruje Srbima, nego Albancima“.

Ne treba sumnjati, albanski odgovor na Srbina u vladi Sjeverne Makedonije neće biti mlak i tek će stići. Oni se sa tom činjenicom neće pomiriti.

(RT Balkan)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare