Kaluđerović od sestre policajca dobijao dojave kada kreću akcije, pa javljao Zviceru: Ako radimo nekoga, bolje stati i skloniti sve čega bi se mogli ufatiti inspektori

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović u kontinuitetu je javljao šefu „kavačkog klana“ Radoju Zviceru kada će specijalni policijski tim u akcije hapšenja, a te informacije, prema sopstvenim tvrdnjama, dobijao je od sestre izvjesnog policajca, pišu „Vijesti“.

Prema telefonskim porukama Kaluđerovića koji je u bjekstvu, isti službenik policije uhapsio je i Nišliju Srđana Vušurovića, koji je u garaži zgrade u Podgorici čekao Cetinjanina Aleksandara Jabučanina, kako bi ga likvidirao – tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Njih dvojica o tome su razgovarali preko nekada zaštićene aplikacije Skaj, a transkripte poruka crnogorskim istražiteljima je još ranije dostavio Europol.

Među njihovim prepiskama su i one o planiranju likvidacija, ali i dogovori za uništavanje tijela ubijenih u ratu između dva kotorska klana ili automobila korišćenih u likvidacijama.

“Brate jesi li tu? Specijalni tim ima neko hapšenje danas ili sjutra sprečavaju nečiju likvidaciju, ne znam ni đe ni koga… Mene rekla sestra K*******, ali ovo samo za tebe. Brat joj javio. Tako ako radimo nekoga, bolje stati i skloniti sve čega bi se mogli ufatiti inspektori”, piše Cetinjanin 16. januara 2021. godine Zviceru.

Nakon što mu taj Zvicer odgovara da nije čuo ništa o tome, ali i da njihovi “trenutno ne rade nikoga”, Kaluđerović savjetuje:

“Neka se po PG momci pripaze. Za svaki slučaj… Ako su naši, neka obustave akciju, neka ćute i sklone telefone i opremu”.

Zvicer poslije nekoliko minuta potvrđuje Kaluđeroviću da je dobio istu informaciju.

“Valjda nekog u PG rade sa blindom”, piše mu Zvicer.

„Iz Specijalnog mi rekli da nekog rade u PG“

Kaluđerović traži objašnjenje da li to “naši rade”? Od Zvicera dobija negativan odgovor i dodatno pojašnjenje.

“Ne, naši nikog ne rade. Pa ovi iz Specijalnog mi rekli da nekog rade u PG… Ali ne znaju ni ko se radi. Nemaju oni tu ništa, ne znaju ništa”.

Kaluđerović tada naglašava da je bitno da znaju kada su policajci na nekom tragu, jer će moći da upozore “naše ljude da ko ne srlja”.

Cetinjanin tada objašnjava Zviceru da je upravo taj policajac krajem 2020. godine uhapsio sada optuženog za planiranje likvidacije Jabučanina, i to nakon što ga je pozvala supruga tog Cetinjanina.

“Sa manekenom je bio murijaš i njih dva su ga uhapsili i zvali Lazovića”, odgovara mu tada Zvicer.

Kaluđerović objašnjava i da su Jabučani zvali tog policajca, a on potom pojačanje. Osumnjičenog je, ipak, uhapsio prije nego su mu kolege stigle.

“Nije brate, Jabuka i taj murijaš ga svezanog predali. I zvali Lazovića. Mogu pitati je li bio K. tu jer Lazovićeve sve znam”, insistira Zvicer.

“Pitaj baš, jer on je sad pohvaljen radi toga i nagrađen”, odgovara mu Kaluđerović.

Nekoliko minuta kasnije Zvicer mu potvrđuje da su Jabučanin i policajac D. K. “smotali” Vušurovića.

Tog policajca i njegovu sestru pominju mjesecima, ali Kaluđerović ne objašnjava da li su znali kome on prosljeđuje informacije.

Hapšenje Vušurovića

Nišliju Vušurovića krajem 2020. godine slobode su lišili pripadnici tadašnjeg Sektora za borbu protiv kriminala i korupcije, zbog sumnje da je planirao likvidaciju Aleksandra Jabučanina.

Tog vojnika „škaljarskog klana“ inspektori su pronašli u garaži zgrade u Podgorici, u kojoj je stanovao Cetinjanin.

Prilikom hapšenja od njega je oduzet pištolj bez fabričkog broja s metkom u cijevi, kriptovani telefon, dok je na sebi imao duplu garderobu.

U sudskim i tužilačkim spisima piše da je Vušurović 24. novembra 2020. godine obilazio stambeni objekat u kome stanuje oštećeni i podzemnu garažu tog stambenog objekta:

“Iz službenih zabilješki Uprave policije od 2.12.2020. godine iz kojih proizilazi da je isti, a što i sam ne negira, navedenog dana zaustavljen i legitimisan od strane službenika Uprave policije upravo kod stambenog objekta oštećenog kojom prilikom je kod istog pronađen i pištolj bez serijskog broja sa metkom u cijevi. Takođe, kod okrivljenog je pronađen i kriptovani mobilni telefon, što ukazuje na osnovanu sumnju da je okrivljeni bio u komunikaciji sa drugim licima – pripadnicima kriminalne organizacije, koji su zajedno sa okrivljenim V. Š. učestvovali u planiranju i izvršenju krivičnog djela na štetu J. A.”, navodi se u jednoj od sudskih odluka kojom je tom Nišliji produžen pritvor.

„Škaljarac“ je na saslušanju u SDT-u optužio službenike SBPOKK-a, kojim je tada rukovodio Zoran Lazović, da su ga brutalno tukli i zlostavljali nakon hapšenja u Podgorici.

U pismu koje je u januaru 2021. godine objavio “Dan”, Vušurović je tvrdio da su ga nakon što je uhapšen, oteli neuniformisani momci koji su došli sa dva “BMW-a”, potom odvezli na nepoznatu lokaciju.

„Pet sati sam izložen torturi, batinama, gušenjem plastičnom kesom, elektrošokerim“

“Tu sam oko pet sati izložen torturi, batinama, gušenjem plastičnom kesom, elektrošokerim, sve u cilju da priznam da sam namjeravao da ubijem izvjesnog Jabučanina. Nuđeno mi je da lažno optužujem ljude koje su oni pominjali i da ću dobiti novi identitet ukoliko svjedočim to što su tražili od mene. Kako nisam pristao, tortura, iživljavanje i zlostavljanje se naglo pojačalo, te su počeli da me biju ne birajući mjesto po tijelu”, objavio je “Dan” tada…

Navodno, za torturu nad Vušurovićem niko nije odgovarao.

Specijalni tužioci tvrde da je Kaluđerović najprije “čistio” put članovima kavačkog klana dok su iz Spuža ka Kotoru prevozili otetog „Škaljarca“ Mila Radulovića, a potom učio jednog od vođa te kriminalne grupe Slobodana Kašćelana kako da se riješi leševa prethodno ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića.

To se navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) podnijetoj protiv 31 člana te kriminalne grupe, koju je prema tvrdnjama istražitelja formirao Radoje Zvicer.

„Škaljarac“ Damir Hodžić i njegov zet Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Spužu. Radulović je tog dana otet, a likvidiran je poslije dvomjesečnog zlostavljanja i iznuđivanja informacija o škaljarcima.

Specijalni tužioci došli su do dokaza da je Kašćelan istog dana kada su dvojica Barana ubijena, a treći otet, preko kriptovane Skaj aplikacije o tome obavijestio Kaluđerovića.

Tužioci tvrde da su članovi Zvicerove kriminalne organizacije postali Milan Vujotić, Kašćelan, Kaluđerović, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Stevan Kraljević, Vladimir Vučković, Radoje Živković, Dragan Knežević, Ratko Živković, Nebojša Janković, Darko Prelević, Davor Perović, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

U optužnici su jasno navedene uloge svih u trostrukom ubistvu.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare