Kako su dukljanski akademici i dvorski istoričari birani u akademska zvanja – osveta loših đaka

Ovih dana posebnu pažnju zaokupljaju afere u akademskoj sferi kojima se konačno razotkriva kako su godinama na Univerzitet Crne Gore dolazili samo kadrovi koji su bili politički podobni i koje je DPS godinama instalirao na ključna mjesta u državi. Ovom prilikom ćemo podsjetiti na dva poznata primjera.

Crnogorskog profesora optužuju da prekraja istoriju, a sada su objavili  njegovo školsko svedočanstvo - Telegraf.rs

Živko Andrijašević, dvorski istoričar, savjetnik predsjednika Mila Đukanovića, dobitnik Trinaestojulske nagrade, predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, prorektor UCG, član odbora direktora crnogorske aviokompanije, predsjednik savjeta Gradske televizije, kako je nedavno presudilo etičko tijelo UCG, je svoje zvanje redovnog profesora stekao na neregularan način tako što je u dokumentaciji prilikom prijave priložio prevod svoje knjige koju je već iskoristio za sticanje zvanja vanrednog profesora. Sad je na potezu UCG koji bi trebalo sprovede obavezujuću proceduru koju u ovom slučaju nalaže član 9 Pravila postupka izbora u akademska i naučna zvanja, a prema kojem se imperativno mora pokrenuti procedura za oduzimanje zvanja.

https://www.ucg.ac.me/skladiste/blog_6/objava_158387/fajlovi/03-2101%20Pravila%20postupka%20izbora%20u%20akademska%20i%20nau%C4%8Dna%20zvanja.pdf

Kako je opštepoznato Andrijašević je sa najnižim ocjenama završio srednju školu u Baru, do sada su mu izrečene dvije mjere etičkog tijela UCG, javna opomena i javna osuda, protiv njega su procedure za kršenje etičkih normi pokretali i studenti, a može se pohvaliti da ja kažnjen krivičnom presudom nakon procedure koju je protiv njega pokrenuo akademik CANU Momir Đurović.

DANU“ diže galamu, prof. dr Goran Barović: Dosta je bilo, da se vrati Milo!  | Srpska 24

Goran Barović, član NVO DANU, biši dekan Filozofskog fakulteta, senator UCG čiji je prosjek tokom studija bio blizu ocjene šest, ali dovoljno visok da bude zaposlen na UCG kada mu je najbliži srodnik rukovodio Filozofskim fakultetom, član žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade koji je odlučio da Andrijaševiću dodijeli najveće državno priznaje, je takođe zvanje vanrednog profesora stekao prevarom koja je svojevremeno otkrivena, ali je ubrzo DPS pritiscima zataškana. Naime, u biltenu UCG broj 373 od 20.05.2016. na strani 9 je dat referat za kandidata Gorana Barovića.

http://senat.ucg.ac.me/data/1466423527-Bilten%20br%20-373-Goran%20Barovic.pdf

Pod rednim brojem 2 je naveden nepostojeći rad sa sljedećim podacima:

Spalevic, V., Barovic, G.,Vujacic, D., Curovic, M., Behzadfar, M., Djurovic, N., Frankl, A., Nyssen, J. (2016): The impact of land use changes on soil erosion in the river basin of Miocki Potok, Montenegro. (submitted: December, 2015; invited paper). Special Issue „Mapping and modelling soil erosion to address societal challenges in a changing world“. Land Degradation & Development, Publisher John Wiley & Sons (ISSN 1085-3278). Published online in Wiley Online Library DOI: 10.1002/ldr.2143.

Za rad nije naveden niti volume, niti issue. To nije ni bilo moguće jer rad nije bio objavljen u časopisu Land Degradation & Development u trenutku objavljivanja Biltena, niti bilo kada u budućnosti. Takođe, falsifikovan je i DOI koji je naveden iznad, a koji se odnosi na sasvim drugi rad čiji autor nije Barović.

Sada je 2023. godina ali pomenuti rad u pomentom časopisu još uvijek nije objavljen ni nakon sedam godina od pominjanja u Biltenu. Dokaz da rad nikada neće biti ni objavljen je činjenica da je časopis Land Degradation & Development 09.07.2019. godine objavio specijalni broj pod nazivom „Mapping and modelling soil erosion to address societal challenges in a changing world“, koji je bio naveden u Barovićevom biltenu (373), ali u njemu nije bilo izmišljenog, navodno, Barovićevog rada. Ova činjenica se može vidjeti na sljedećem linku:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/toc/10.1002/(ISSN)1099-145x.changing-world

Istu činjenicu je moguće utvrditi i pretraživanjem naslova rada ili imena autora na pretraživaču izdavača Wiley Online Library u okviru kojeg izlazi časopis Land Degradation & Development.

https://onlinelibrary.wiley.com/search/advanced?publication=1099145x&text1=

Dakle, Barović je 2016. godine izabran u akademsko zvanje vanrednog profesora zahvaljujući nepostojećim, izmišljenim i falsifikovanim referencama, zahvaljujući navodnim naučnim dostignućima koja nikada nisu objavljena. Zloupotreba falsifikovane i izmišljenje reference predstavlja najgrublje kršenje osnovnih etičkih akademskih pravila u izbornoj proceduri pomenutog kandidata. Nakon ove činjenice očekivati je da se na UCG protiv Barovića pokrene postupak pred etičkim tijelom, kao što je to učinjeno za Andrijaševića, a zatim kada se ustanove iznesene činjenice da mu se kao i Andrijaševiću pokrene procedura za oduzimanje zvanja.

Neminovno je da će se i dalje svakodnevno otkrivati različite prevare na koje su vojnici bivše vlasti bili spremni kako bi se dočepali najviših akademskih pozicija, ipak činjenica da ovakvi postupci ne zastarijevaju budi optimizam da će ove prevare konačno dobiti epilog.

PORTAL083

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare